Koneen Säätiön rahoittamat YRUSH-vierailut avaavat väyliä yhteistyölle

Ensimmäinen vuoden 2019 Young Russian Scholars Helsinki Fellowship -ohjelman vierailevista tutkijoista saapui Aleksanteri-instituuttiin tammikuussa. Anastasia Novkunskaya ja muut kahdeksan nuorta venäläistutkijaa pääsevät Helsingissä osaksi vireää suomalaista ja kansainvälistä akateemista yhteisöä.

Young Russian Scholars Helsinki Fellowship (YRUSH) on venäläisille tohtorikoulutettaville suunnattu vierailuohjelma, jonka keskiössä ovat tutkijoiden ja tutkimuksen suomalais-venäläiset verkostot. Ohjelmaan hyväksytyt väitöskirjatutkijat  pääsevät muutaman kuukauden ajan osaksi Aleksanteri-instituutin tutkijayhteisöä ja saavat paitsi tukea tutkimukselleen, myös mahdollisuuden luoda verkostoja niin Helsingin yliopiston tasolla kuin valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin. Suomalaiselle Venäjän, itäisen Euroopan ja Euraasian tutkimukselle nuorten venäläisten tutkijoiden näkökulmat ovat arvokkaita.

Helsinki tarjoaa tukea ja inspiraatiota

Ohjelman yhteistyökumppani on Pietarin Eurooppalainen yliopisto (EUSP). Sen piiristä tuleville väitöstutkijoille Helsinki ja Helsingin yliopisto saattavat olla jo ennestään tuttuja. Moni on haaveillut jo pitkään kaivautumisesta Kansallisarkiston tai Slaavilaisen kirjaston ainutlaatuisiin kokoelmiin.

Aineistoja ja toimivaa, rauhallista työskentely-ympäristöä tärkeämpääkin on silti usein yhteyksien luominen suomalaisiin ja kansainvälisiin tutkijoihin. Uusia projekteja ja työmahdollisuuksia voi löytää vaikka Unicafen lounaspöydissä, mutta Aleksanteri-instituutin tarjoamissa koulutuksissa ja seminaaritapaamisissa verkostoitumista fasilitoidaan myös suunnitelmallisemmin.

Vieraileva väitöskirjatutkija Anastasia Novkunskaya tunsi Helsinkiä ja Helsingin yliopiston tutkijoita melko laajalti jo ennen YRUSH-vierailua Aleksanteri-instituutissa, mutta vierailu on auttanut syventämään kontakteja.

— Vierailuni päätavoitteeksi olen asettanut väitöskirjani viimeistelyn ja sen puolustamisen vuoden loppuun mennessä. Koen että Helsingin yliopisto tarjoaa tähän erinomaisen mahdollisuuden erityisesti sen tarjoamien tutkimusresurssien, kirjastopalvelujen ja ystävällishenkisen ympäristön myötä, hän summaa.

Uuteen työympäristöön solahtaminen kävi Novkunskayalta helposti. Muutosta sujuvoittivat ennen kaikkea jo aiemmin solmitut tuttavuudet Helsingin yliopiston ja Aleksanteri-instituutin kollegojen kesken.

—  Tunsin etukäteen henkilökohtaisesti monia tohtorikoulutettavia, tutkijatohtoreita ja professoreita, mutta olen tavannut nyt myös monia uusia tutkijoita. Pidän tätä hienona mahdollisuutena verkostoitua ja keskustella monen eri tutkimuskentän ja alan ihmisten kanssa, Novkunskaya toteaa.

Aleksanteri-instituutti uudesta näkökulmasta

Aleksanteri-instituutti fyysisenä työympäristönäkään ei ollut Anastasia Novkunskayalle uusi, sillä hän on osallistunut lukuisiin instituutissa pidettyihin konferensseihin. Keskustakampuksen historiallinen, mutta monella tavoin erittäin toimiva ympäristö on kuitenkin inspiroinut häntä tutkimustyössä monin tavoin.

— Helsingin tarjoamien tilojen ja palvelujen, kuten Kaisa-kirjaston ja muiden kirjastojen, Tiedekulman ja neuvontapalveluiden käyttö on ollut sujuvaa. Erityisesti arvostan kuitenkin erittäin asiantuntevaa ja kiinnostavaa työyhteisöä, joiden kanssa on mukava olla tekemisissä, tutkija kiittelee.

YRUSH-vierailujen kokonaisantiin kuuluu sen puitteissa tehdyn tutkimustyön lisäksi asiantuntemuksen jakaminen muun yliopistoyhteisön kanssa. Kaikki vierailuohjelmaan osallistuvat tutkijat pitävät vierailunsa päätteeksi esitelmän tutkimusaiheestaan ja tähän astisista tuloksistaan seminaarisarjassa New Perspectives on Russia and Eurasia. Anastasia Novkunskaya esittelee tutkimustaan keskiviikkona 5. toukokuuta klo 11.

The Young Russian Scholars Helsinki Fellowship -ohjelman (YRUSH) toiminnasta vastaavat sen johtaja Vladimir Gel'man ja varajohtaja Sari Autio-Sarasmo sekä sen koordinaattori Ira Jänis-Isokangas. Vuosina 2018-2020 vierailuohjelmaa rahoittaa Koneen Säätiö.