Avoimesti: Susanna Niinistö-Sivuranta on oppimisen intohimoinen puolestapuhuja

Avoimen yliopiston johtaja uskoo, että oppiminen on ainoa keino rakentaa kestävää tulevaisuutta. Jokainen tarvitsee sydämen sivistystä, ja jokaisella on oikeus oppia.

Jatkuva oppiminen, oppimisen avoimuus, digitalisaatio, korkeakoulujen ja lukiolaisten yhteistyö, todistusvalinta ja vaihtoehtoiset väylät. Aikuis- ja korkeakoulutuksen kentällä tapahtuu tällä hetkellä paljon. Maailman ja työelämän muuttuessa oppimisen merkitys vain kasvaa entisestään sekä yksilöitä että yhteiskuntaa – ja jopa koko maailmaa ja sen tulevaisuutta ajatellen.  

Avoimen yliopiston johtaja Susanna Niinistö-Sivuranta  iloitsee sitä, että Avoin yliopisto tuo yliopisto-opinnot kaikkien ulottuville. Hän katsoo, että Avoimen yliopiston mahdollisuudet vastata myös tulevaisuuden haasteisiin ovat mitä parhaat: tiedetäänhän Avoin yliopisto edelläkävijäksi oppimisen avoimuudessa, pedagogiikan kehittämisessä ja koulutuksen digitalisaatiossa. 

Avoimessa yliopistossa tunnetaan hyvin myös erilaisten oppijoiden kirjo: opiskelijamme ovat monenlaisia niin ikänsä, koulutuksensa kuin työhistoriansa puolesta. Myös opiskelun tarpeet ja motiivit vaihtelevat: osa etsii vielä omaa alaansa tai valmistautuu valintakokeisiin; toinen syventää olemassa olevaa osaamistaan ja kolmas virkistyy tutkitun tiedon äärellä.

Susanna Niinistö-Sivuranta korostaa, että Avoin yliopisto haluaa palvella kaikkia oppimisesta innostuneita ihmisiä - sopivasti haastaen ja kannustaen. 

– Monimuotoisessa maailmassa erilaisuus on rikkaus ja monenlainen osaaminen tarpeen. Kannattaa siis olla ylpeä siitä mitä osaa, ja samalla utelias oppimaan lisää.

Kuka hän on?

Susanna Niinistö-Sivuranta on Helsingin yliopiston kehitysjohtaja ja Avoimen yliopiston johtaja. Avoimen yliopiston lisäksi hän vastaa yliopiston opetus- ja opiskelijapalveluista kokonaisuudessaan. Aiemmin Niinistö-Sivuranta on toiminut muun muassa Laurea-ammattikorkeakoulun vararehtorina ja viestinnän opettajana korkeakoulukentällä. Hän väitteli kasvatustieteiden tohtoriksi Tampereen yliopistosta vuonna 2013. 

Oman kutsumuksensa Susanna Niinistö-Sivuranta löysi jo nuorena, kun pääsi tuoreena ylioppilaana sijaistamaan opettajia kotipaikkakuntansa peruskouluun ja lukioon. Siitä lähtien opettaminen, vuorovaikutusosaaminen, oppimisympäristöt ja pedagoginen kehittäminen ovat olleet hänen intohimonsa ja asiantuntijuutensa ydintä:

– Opettajana sekä opetuksen kehittäjänä ja johtajana minua innostaa erityisesti se, että saan joka päivä olla tekemisissä paremman tulevaisuuden kanssa.

Vuonna 2019 Susanna haluaa tutustua lisää oppimisympäristöjen digitalisaatioon, raivata tilaa luovalle ajattelulle - ja oppia sirklaamaan kunnolla!