Avoimesti: Katariinan unelma oikiksesta

Katariina Haapasen sydän sykkii jatkuvalle oppimiselle. Nyt ovat vuorossa oikeustieteen opinnot.

Jatkuvalla oppimisella tarkoitetaan osaamisen uudistamista elämän ja työuran eri vaiheissa. Avoimen yliopiston opiskelija Katariina Haapanen on sisäistänyt ajatuksen jo varhain: vasta 21-vuotiaana hän on merkonomi, jolla on ammatillinen tutkinto myös matkailualalta, liiketoiminnasta ja markkinointiviestinnästä.

Tällä hetkellä Katariina työskentelee myyntipäällikkönä turvatekniikan alan kotimaisessa kasvuyrityksessä. Työn ohessa hän suorittaa lukion oppimäärää nettilukiossa ja opiskelee oikeustieteiden opintoja Avoimessa yliopistossa

Joku saattaisi miettiä: onko tämä mahdollistakaan? Miten aika riittää, ja mistä kumpuaa halu uuden oppimiseen?

Tarmokkuus ja monessa mukana oleminen ovat olleet osa Katariinaa aina. Opinnoissa hänen salaisuutensa on ennen muuta halu oppia uutta ja kehittää itseään. Sisäinen motivaatio tekee päämäärien tavoittelun helpommaksi, vaikka opinnot itsessään eivät helppoja olisikaan. 

Unelma oikiksesta

Oikeustieteet ja oikeusjärjestelmän eri ulottuvuudet ovat kiinnostaneet Katariinaa pienestä pitäen. 17-vuotiaasta lähtien hän on toiminut vapaaehtoistyöntekijänä Rikosuhripäivystyksessä. Tämä on tehnyt alaa tutuksi uhrin ja erilaisten oikeusprosessien näkökulmista. 

Myös oikeustieteen opinnot olivat olleet mielessä pitkään, mutta ajatus Helsingin yliopistosta tuntui itselle kaukaiselta. Katariina oli kuitenkin kuullut ystäviltään Avoimesta yliopistosta: siellä voisi matalalla kynnyksellä kokeilla, millaista yliopisto-opiskelu on ja vastaako ala mielikuvia. Keväällä 2019 Katariina ilmoittautuikin ensimmäiselle opintojaksolleen, Johdatus oikeustieteeseen  5 op. 

Uskalla kokeilla! 

– Aluksi jännitti: pystynkö siihen, jaksanko lukea? En ollut koulussa koskaan ns. lukijatyyppi, Katariina kertoo.

Huoli on kuitenkin ollut turha. Kun aihe kiinnostaa, opiskeluun haluaa käyttää aikaansa ja voimavarojaan. Oikeustieteen opinnot ovat vahvistaneet Katariinan kiinnostusta alaan ja avartaneet ajattelua myös yleisemmin: 

– Lainsäädäntö on läsnä kaikilla arjen ja työn alueilla. Siitä on hyvä olla tietoinen, samoin kuin omista oikeuksistaan, Katariina muistuttaa.

Myös opiskelutaitojaan on mahdollista kehittää, ja tulla sitä kautta paremmaksi oppijaksi.  

– Itseä koskevat uskomukset vaikuttavat paljon – hyvässä ja pahassa. Kannattaa luottaa itseensä ja mennä kohti tavoitetta. Polkuja on monenlaisia! Katariina kannustaa. 

Onkin mahdollista, että Katariina nähdään seuraavissa valintakokeissa ja myöhemmin lounaalla Porthanian kuppilassa. Toivotamme onnea ja menestystä!