Avoimesti: Annan toisenlainen tie yliopistoon

Annan, 33, lukio-opinnot jäivät kesken. Nyt hän opiskelee Helsingin yliopistossa ja haluaa oppia ymmärtämään ihmistä.

Jo koululaisena Anna Fransas piti lukemisesta, kirjoittamisesta ja erityisesti historian oppitunneista. Koulutetun perheen tyttären olisi ollut luontevaa suunnata yliopisto-opintoihin, mutta lukioikäisenä Anna sairastui Crohnin tautiin ja opinnot jäivät kesken. Ammatti löytyi rakkaasta harrastuksesta, ja Annasta tuli valokuvaaja. 

Anna on aina pitänyt ja iloinnut työstään. Kuten usein käy, eteni ura kuitenkin vähitellen pisteeseen, jossa ei tuntunut enää riittävän haastetta eikä uuden oppimista. Ajatus erityisesti psykologian yliopisto-opinnoista alkoi kypsyä uudestaan. Vuosi 2017 merkitsi Annalle muutosten aikaa, jolloin alkoivat myös opinnot Avoimessa yliopistossa.

Vajaassa kahdessa vuodessa opiskelu on vienyt mukanaan: Anna on opiskellut Avoimessa yliopistossa psykologiaa, sosiaalipsykologiaa, uskontotiedettä ja tietojenkäsittelytiedettä. Annaa kiinnostavat ihmisen käyttäytyminen, toiminta, valinnat ja arvot sekä yksilöinä että yhteisöjen jäseninä. Eri tieteenalojen näkökulmat tukevat, täydentävät ja rikastuttavat toinen toisiaan. Samalla tiedonjano vain yltyy. 

Opiskelu päivätyön ohessa oli raskasta ja vaati kurinalaisuutta, mutta antoi myös paljon. Mielenkiintoiset luennot ja kirjallisuus virkistivät väsyneenkin mielen työpäivän päätteeksi. Tällä hetkellä Anna on opintovapaalla ja voi opiskella kokopäiväisesti. 

On ihanaa oppia uutta. Opiskelu on antanut myös roppakaupalla rohkeutta ja itseluottamusta. 

Annan opiskelumotto on tuttu tunnuslauseemme: "Oppiminen tekee hyvää". On ollut ihanaa oppia ja saada uutta tietoa. Samalla on kasvanut ymmärrys siitä, mitä kaikkea ei vielä tiedä – ja halu oppia aina vain lisää. Opiskelu on ollut myös korjaava kokemus nuorena koettujen vastoinkäymisten jälkeen. Vaikka Annalla ei vielä olekaan aivan selvää suunnitelmaa, on opiskelu avannut ihan uudenlaisia mahdollisuuksia tulevaisuuden varalle. 

Keväällä 2018 Anna haki ja pääsi Helsingin yliopistoon opiskelemaan teologiaa ja uskonnontutkimusta. Opiskelu jatkuu samaan aikaan myös Avoimessa yliopistossa. Anna saa opintoihinsa Työllisyysrahaston (ent. Koulutusrahaston)* myöntämää aikuiskoulutustukea. Annan opiskelukuulumisia voit seurata Avoimen yliopiston opiskelijablogissa Elämää ja opintoja. Avoin yliopisto toivottaa Annalle iloa ja menestystä opiskeluun! 

Annan tarina aloittaa Avoimesti -juttusarjan, jossa saamme jatkossa kuulla opiskelijoiden, opettajien ja muiden oppimisen ystävien ajatuksia. Myös sinä voit kertoa omasi tai lähettää juttuvinkin! Ota yhteyttä: sanna.saari-salomeri@helsinki.fi. Kiitos! 
 

*) Muokattu 3.1.2019: Työllisyysrahasto aloitti toimintansa 1.1.2019 Koulutusrahaston ja Työttömyysvakuutusrahaston yhdistymisen myötä.