LUMA-keskus Suomen StarT-ohjelmassa opitaan yhdessä monitieteisten projektien avulla sekä jaetaan oppimisen iloa ja hyviä opetuskäytänteitä yhteisöllisissä tapahtumissa. Nyt oppimisyhteisönne voi hakea StarT:in kautta mukaan LUMA-kehittämisyhteistyöhön!

Varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle kaikki oppimisyhteisöt tavoittavaa StarT-ohjelmaa on toteutettu menestyksekkäästi jo kolmena lukuvuonna. Kutsumme uudelle kaudelle kaikki mukaan jakamaan oppimisen iloa! Toiminta sopii niin päiväkodeille, peruskouluille, lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille kuin myös harrastusryhmille ja muille kiinnostuneille tahoille.

StarT-ohjelman toteutuksessa keskeistä ovat valtakunnallisten opetussuunnitelmien perusteiden mukaiset eheyttävät monialaiset opintokokonaisuudet ja teemaopinnot oppiainerajat ylittäen. StarT:in tavoitteena on luoda toimintamalli työskentelyyn sekä tarjota opettajille materiaaleja, ideoita ja koulutusta oman opetuksen tueksi.

Mukaan lähteminen kannattaa

Projektityöskentely on oivallinen tapa oppia matematiikkaa, luonnontieteitä ja teknologiaa mielekkäästi ja innostavasti. StarT-ohjelmassa ei rajoituta vain LUMA-aineisiin, vaan mukaan voi liittää esimerkiksi taiteita ja liikuntaa. Projektioppimisella tuetaan laaja-alaisen osaamisen kehittymistä ja uuden vuosituhannen taitoja (engl. 21st century skills). Projektityö voi olla esimerkiksi pienempi tai suurempi tutkimus, liikkuvan laitteen kehittäminen, pelin tekeminen, robottiohjelmointi, ratkaisun kehittäminen johonkin käytännön haasteeseen, tiedeteatteriesitys tai jotain muuta. Vain mielikuvitus on rajana!

Kansainvälisesti palkittua toimintaa

Lyhyessä ajassa StarT-ohjelma on onnistunut kansainvälistymään erinomaisesti, kaudella 2018-2019 mukaan ilmoittautuneita oli lähes 30 maasta yli 600 oppimisyhteisön voimin. Tämän lisäksi International Partnership Network (IPN) on palkinnut StarT-ohjelman Global Best Awards 2018 -palkinnolla Euroopan parhaana työelämää ja koulutusta yhdistävänä hankkeena.

Toiminnan tasot

Tärkein toiminnan taso on paikallinen oppimisyhteisöissä eli päiväkodeissa, peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa tapahtuva lasten ja nuorten tiimeissä tapahtuva oppiminen ja työskentely.

Tämän lisäksi StarTissa on mahdollista osallistua StarT-festareille, StarT-kilpailuun tai molempiin.

StarT-festarit ovat yhteisöllisiä tapahtumia joiden keskiössä ovat lapset ja nuoret sekä heidän oppimisprojektinsa. Uudenmaan StarT-festareita on järjestetty Tiedekeskus Heurekassa, Aalto-yliopiston Design Factorylla sekä Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella. Festareilla lapset ja nuoret esittelevät oppimistaan ja heitä palkitaan StarT:in yhteistyökumppaneiden kannustuspalkinnoin. Festareilla opettajille järjestetään myös pedagoginen kahvila, jossa jaetaan hyväksi todettuja pedagogisia käytänteitä.

Kansallisessa ja samalla kansainvälisessä StarT-kilpailussa on kaksi sarjaa; lasten ja nuorten sarja sekä oppimisyhteisöjen hyvät opetuskäytänteet. Kilpailussa jaetaan kansallisesti ja kansainvälisesti hyviä projekteja ja opetuskäytänteitä. Kilpailussa palkitaan parhaat projektit ja oppimiskäytänteet tuomariston sekä yleisöäänestyksen valitsemana.

Neljä teemaa

Tulevalla kaudella StarT keskittyy neljään eri teemaan; Kestävä kehitys, Matematiikka ympärillämme, Teknologia ympärillämme sekä Minun LUMAni. Kestävän kehityksen fokusaiheina ovat ilmastonmuutos ja kiertotalous. Matematiikkaa ympärillämme fokusaiheina ovat taide ja tilastot. Teknologian fokusaiheina ovat tekoäly, robotiikka sekä Tämä toimii! -liikkuvat laitteet. Minun LUMAni on vapaasti valittava oma aihe integroiden eri oppiaineita LUMA-aineisiin. Teeman sisällä määriteltyihin fokusaiheisiin LUMA-keskus Suomi tarjoaa erityistä tukea.

Tukea, vinkkejä ja materiaalia

Uudenmaan alueella tukea tarjoaa teille yhdessä kaksi LUMA-keskusta; Aalto-yliopisto Junior sekä Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskus. Meiltä voi mm. tiedustella asiantuntijavieraita, StarT-lähettiläitä, ja varata opintokäyntejä tiedeluokkiin sekä tutkimuslaboratorioihin, joissa voi hyödyntää myös yliopiston laitteistoa tutkimuksissanne.

StarT-toiminnassa yhteisöllistä oppimista tuetaan jakamalla muiden avuksi ja iloksi hyvät käytänteet ja projektit materiaalipankin kautta jakoon.  Materiaalipankissa on myös tukea projektiopiskelun aloittamiseksi. Tietoa löytyy projektin toteuttamisesta yleisellä tasolla, arvioinnista ja ilmiölähtöisyydestä sekä eheyttämisestä.

Lisäksi tarjolla on verkkokoulutusta opettajille ja ohjaajille!

Hae LUMA-kehittämisyhteistyön oppimisyhteisöksi

Haku LUMA-kehittämisyhteistyön oppimisyhteisöksi on nyt alkanut, ja se on auki 15.9. saakka. Mukaan valituille oppimisyhteisöille pystytään tarjoamaan enemmän tukea ja koulutusta. Hakeminen on kuitenkin vapaaehtoista, StarT:in yhteisöllisiin festareihin ja/tai StarT-kilpailuun voi osallistua kertomalla toteutetuista projekteista ja hyvistä käytänteistä verkkolomakkeen kautta helmikuun 2020 määräaikaan mennessä.

Lähde mukaan ja hae mukaan kaudelle 2019–2020.

Tilaa myös StarT-uutiskirje, niin saat meiltä materiaalia käyttöösi ja tukea toteutukseen »

start festarit uusimaa 2019

Tunnelmia Uudenmaan StarT-festareilta 2019