Kohta jo kolme vuotta kaupunkitutkijoiden yhteisiä lounaita

Urban Lunch Hour -seminaarisarja täyttää kolme vuotta. Sitten ensimmäisen tilaisuuden, aiheita on kertynyt liikkumisesta ja saavutettavuudesta Helsingissä aina kaupunkiestetiikkaan asti. Kevään 2021 ohjelma on paraikaa käynnissä ja toteutetaan ajan hengen mukaisesti verkossa – vielä ehdit mukaan!

Kolme vuotta kaupunkitutkijoiden yhteisiä lounaita – aiheita liikkumisesta ja saavutettavuudesta Helsingissä aina kaupunkiestetiikkaan asti. Väliin mahtuu 40 esitelmää, lähemmäs 20 eri tieteenalaa sekä kolme järjestäjäorganisaatiota Kaupunkitutkimusinstituutti Urbarian lisäksi. Mukana matkassa ovat olleet Helsingin kaupungin kaupunkitietoyksikkö, Aalto yliopiston Living+ Platform ja Kuntaliitto. Mistä sitten tässä kaikessa on ollut kyse ja miten tähän päädyttiin? Urbarian yhteyspäällikkö Iiris Koivulehto tuo esille kaupunkitutkimuksen hajanaisen lähtötilanteen ja kuvaa, kuinka tutkimusta tehdään omissa siiloissaan: 

– Syksyllä 2018 lähdimme rakentamaan siltoja eri tutkijoiden, teemojen ja metodeiden välille. Yhteinen lounasseminaari valikoitui matalan kynnyksen tavaksi tuoda yhteen Helsingin yliopiston, Aalto yliopiston ja Helsingin kaupungin tutkijat. 

Kantavana ajatuksena alusta lähtien on ollut tutkijoiden tutustuminen toisiinsa ja monitieteellisen yhteistyön kehittäminen.

– Ihmiseen on helpompi ottaa yhteyttä, kun on kertaalleen kuullut hänen pitämänsä alustuksen tietystä aiheesta, tuo esille Helsingin kaupungin tutkimuspäällikkö Katri Vilkama.

Tilaisuuden toisena tavoitteena on ollut tutustuttaa yliopistojen tutkijat Helsingin kaupungin aineistoihin ja niiden parissa työskenteleviin tutkijoihin. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että tilaisuudet rakennetaan yhden otsikon alle, jonka puitteissa osallistujat kuulevat yhden alustuksen Helsingin kaupungin tutkijalta ja toisen alustuksen joko Helsingin yliopiston tai Aalto yliopiston tutkijalta. Seminaarisarjan alusta, keväästä 2018 kevääseen 2021 mennessä alustuksia on kertynyt yli 40. Ne ovat pitäneet sisällään sekä kvalitatiiviseen että kvantitatiiviseen aineistoon pohjautuvaa ajankohtaista kaupunkitutkimusta. Aiheina ovat muun muassa olleet kaupunkiestetiikka, vanheneva kaupunki, kaupunki ja valtio, kaupungit yöaikaan, osallistuva budjetointi, kestävä kaupunki, monialainen hyvinvointi sekä monta muuta mielenkiintoista näkökulmaa lähestyä kaupunkitilaa, -politiikkaa ja -ympäristöä.  

Korona muutti konseptia

Koronaviruksesta johtuen kasvokkain järjestettävistä lounastilaisuuksista on jouduttu luopumaan syksystä 2020 alkaen ja on siirrytty etäyhteyksillä pidettäviin tilaisuuksiin. Seminaarisarjaa alusta lähtien juontanut Urbarian yhteyspäällikkö Iiris Koivulehto kuvaa, kuinka välitön vuorovaikutus tutkijoiden kesken on tästä johtuen kärsinyt.

– Toisaalta etäyhteyksiin siirtyminen on mahdollistanut tilaisuuden avaamisen laajemmalle yleisölle, hän jatkaa ja kannustaa osallistumaan kevään 2021 aikana järjestettäviin Urban Lunch Hour -seminaareihin.   

Osallistu verkossa järjestettävään seminaarisarjaan keväällä 2021

Seuraava Urban Lunch Hour -seminaari järjestetään tiistaina 16.3. klo 12-13.30. Aiheena on sosiaaliset suhteet digitaalisessa kaupunkitilassa. Tapahtuma rakentuu perinteiseen tapaan kahden tutkija-alustuksen ympärille, joista ensimmäisen pitää Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Otto Segersven aiheella ”sosiaalisten suhteiden digitalisoituminen” ja paikkaa alkuperäisen alustajan Prof. Ilkka Armisen aihetta. Toisen alustuksen pitää Helsingin kaupungin tutkija Jukka Hirvonen, joka käsittelee digitaalista syrjäytymistä Helsingissä. Alustuspuheenvuorojen jälkeen keskustelu avataan tutkijoista koostuvalle yleisölle. Huhtikuussa järjestettävä Urban Lunch Hour –seminaari puolestaan käsittelee Helsingin kaupungin pormestarimallia. 

Lisätietoja Urban Lunch Hour -seminaarisarjasta

Helsingin yliopisto, Kaupunkitutkimusinstituutti Urbaria
Iiris Koivulehto, yhteyspäällikkö
+358(0)40 564 9886, iiris.koivulehto@helsinki.fi