Markku Kivisen pitkää johtajakautta juhlistettiin kollegojen voimin

Markku Kivinen siirtyi Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtajaksi huhtikuussa 2018.

Markku Kivinen on johtanut Aleksanteri-instituuttia sen perustamisesta, vuodesta 1996, lähtien. Kivisen kaudella instituutti kasvoi muutaman hengen nyrkkipajasta yli 50 työntekijän monitieteiseksi ja kansainväliseksi tutkimuksen ja opetuksen keskittymäksi, jolla on myös vahva yhteiskunnallinen rooli.

— Markun kädenjälki näkyy kaikessa, sanoo koulutuspäällikkö Ira Jänis-Isokangas. Ilman Markkua ei olisi Aleksanteri-instituuttia.

Toistaiseksi suurimmat mullistukset johtajan vaihdoksen tiimoilta ovat liittyneet Markku Kivisen massiivisen kirjakokoelman siirtämiseen uuteen työhuoneeseen, muutaman oven päähän johtajan huoneesta, jota nyt hallitsee professori Markku Kangaspuro.

— Kirjojen määrä oli valtava, kertoo muutossa avustanut tutkimusavustaja Emmirosa Ihalainen. Kaikesta näkee, että Markku on todella omistautunut instituutin ja tutkimusalan kehittämiseen. Pelkkiä väitöskirjojakin oli kolme muuttolaatikollista.

Ei tämä meitä kaada! — Markku Kivinen

Muutto-operaation päätteeksi kollegat järjestivät Markku Kiviselle yllätysjuhlat. Kielikeskuksen juhlasaliin saapui lyhyellä varoitusajalla suuri joukko Aleksanteri-instituutin entisiä ja nykyisiä työntekijöitä. Humanistista tiedekuntaa edusti varadekaani Paavo Pylkkänen. Lukuisissa puheissa korostui Markku Kivisen panos suomalaisen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen kehittämisessä. Vielä enemmän kiitosta Markku sai johtajuudestaan: avoimuudesta uusille ideoille, luottamuksesta ja vastuun jaosta, sekä energiasta kannustaa nuoria — ja vähän vanhempiakin — tutkijoita etenemään urallaan haasteista huolimatta: "Ei tämä meitä kaada!" 

Kuvagalleriasta välittyy juhlien lämpimän kollegiaalinen tunnelma. Virallisiin läksiäisjuhliin kutsutaan aikanaan kaikki Markku Kivisen ystävät akateemisesta maailmasta. Niiden juhlien aika ei kuitenkaan ole vielä aikoihin; niin paljon annettavaa Kivisellä vielä on Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimukselle.