Vesa Oittisen elämäntyötä juhlistetaan aatehistorian symposiumilla

12.12.2019
Venäläisen aatehistorian professori, filosofian tohtori Vesa Oittinen siirtyi eläkkeelle marraskuussa 2019 hoidettuaan professuuria Aleksanteri-instituutissa kahden vuosikymmenen ajan. Oittinen on kansainvälisesti tunnettu tutkija, jonka vaikutus etenkin filosofian historiaan liittyvässä tutkimuksessa on mittava. Hänen teoksiaan on julkaistu niin suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi kuin venäjäksikin.

Vesa Oittisen väitöskirja vuodelta 1994 käsittelee Spinozan filosofian poststrukturalistisia tulkintoja, ja viime vuosina hän on tutkinut muun muassa Kantin reseptiota Venäjällä. Väliin mahtuu julkaisuja Evald Iljenkovin filosofiasta, Alaksandr Bogdanovista, Max Weberistä ja Venäjästä sekä Venäjän ideasta 1800-luvun alussa. Oittisen laaja artikkelituotanto kattaa paitsi venäläisen, myös saksalaisen ja pohjoismaisen filosofian historiaa. Lisäksi hän on perehtynyt ns. toimintateoreettiseen suuntaukseen, joka vaikutti vahvasti myöhäisessä neuvostofilosofiassa (mm. Iljenkov), mutta myös kulttuurihistoriallisessa psykologiassa (Vygotski, Leontjev).

Oittinen tunnetaan myös kääntäjänä, joka on tuonut suomalaisten tietoisuuteen merkittäviä filosofisia tekstejä etenkin Spinozalta, Feuerbachilta, Kantilta ja Marxilta.  Hän kuuluu useamman tieteellisen julkaisun toimitusneuvostoon ja on vuodesta 2002 toiminut Tieteellisten seurojen valtuuskuntaan kuuluvan Suomen Karl Marx -seuran puheenjohtajana.
Eläkkeelle jäätyään Vesa Oittinen jatkaa akateemista elämää emeritusprofessorina. Uudet hankkeet käsittelevät Stalinin ajan neuvostokulttuuria sekä teemaa Marx ja Venäjä.

Vesa Oittisen kunniaksi järjestetään tammikuussa 2020 juhlasymposiumi The Contradictory Legacies of the Enlightenment: European Modernity and the Case of Russia and the Soviet Union. Symposiumin ohjelman löydät alta, ja tulostettavan version voit ladata tästä. Ilmoittauduthan sähköisellä lomakkeella 20.1.2019 mennessä!

Honorary Symposium for Professor Emeritus Vesa Oittinen

24.1.2020 University of Helsinki
Unioninkatu 35, Auditorio 116.

09:30 Markku Kangaspuro
(Director of the Aleksanteri Institute, University of Helsinki, Finland)
Opening words

09:45 Vesa Oittinen