Kuusi, Kivi, Kekkonen...

17.3.2014
ALKULUVUT (2/14) | Eduskunnan puheenvuoroissa viitatuin kirja on Raamattu. Seuraavana vuorossa on lakikirja, kolmantena Tilastollinen vuosikirja.

Kirjallisuutta Suomen parlamenttityössä on tutkinut Eduskunnan kirjaston johtava tietoasiantuntija Timo Turja, jonka lisensiaatintyö on poliittisen historian alalta.

— Raamattuun ovat viitanneet erityisesti vasemmistolaiset pyrkiessään kyseenalaistamaan oikeiston hurskautta. ”Farisealaisuus” lienee istuntosalin yleisin välihuuto.

Turjan mukaan Suomen parlamentaariseen käytäntöön kuuluu asiantuntijoihin vetoaminen auktoriteetteina. Lisäksi vanhat puolueet ovat saaneet alkunsa sivistysliikkeinä.

Vaikka kirjallisuus toimiikin retoriikan apuna, joillakin kirjoilla on ollut suora vaikutus myös politiikkaan. Pekka Kuusen 60-luvun sosiaalipolitiikan (1961) teeseistä toteutettiin lähes kaikki. Erik Allardtin Yhteiskunnan rakenne (1966) esitti, että sallivuus edistää kansakunnan integraatiota, ja kirjan luettuaan Kekkonen otti kommunistit mukaan hallitusvastuuseen. Eikä kulunut kuin vuosi siitä kun UKK oli lukenut Risto Näätäsen Maantiekuoleman, kun Suomen teillä alettiin huristella vyötettyinä ja nopeusrajoitusten mukaan.

Kaunokirjallisuuskaanon on puheissa konservatiivinen. Linna ja Kivi saavat viittauksia vuosittain, kun taas Sofi Oksaseen tai Jari Tervoon on tukeuduttu vain kerran kumpaankin.

Ihminen äänestää tarinaa, johon uskoo

Mutta mitä kirjallisuuteen vetoamalla voi saavuttaa? Turja muistaa yhden ainoan kerran, jolloin edustaja on todella muuttanut kantansa vastapuolen puheenvuoron perusteella.

— Eräs SKDL:n edustaja käänsi kelkkansa 1980-luvulla, kun kokoomuksen taitava Tuure Junnila puhui niin vastaansanomattomasti.
Turja uskoo, että seuraavat eduskuntavaalit voittaa se puolue, joka parhaiten hallitsee kotimaisen kirjallisuuden bestsellereissä kuvatut maailmat.

— Ihminen äänestää sitä tarinaa, johon eniten uskoo.

Näyttely eduskunnan vaikuttavimmista kirjoista oli esillä Kaisa-kirjastossa 7.3. asti. Turja puhui näyttelyn avajaisissa helmikuussa.