Virus kumppanina

Kuljetamme viruksia kaiken aikaa veressämme, luissamme ja jopa aivoissamme. Miksi?

Kumppaneinamme elävistä mikrobeista — ihmisen mikrobiomista — puhutaan paljon: moni iholla, suolistossa tai muualla kehossa mukana kulkeva pöpö osallistuu keskeisiin elintoimintoihin.

Viromin eli kantamiemme virusten tutkimus on vasta alullaan.  Mitä kaikkea kudoksissamme piilee? Mitkä viruksista ovat hyödyksi, mitkä sairastuttavat ja millaisissa tilanteissa?

Professori Klaus Hedmanin laboratoriossa Meilahdessa paneudutaan juuri näihin pienimpiin seuralaisiimme, tarkemmin sanoen DNA-viruksiin eli viruksiin, joiden perintöaines on — eliökunnan pääsäännön mukaisesti — DNA:ta. Osalla viruksista perimä rakentuu RNA:sta.

— Meneillään on hiljainen vallankumous. Ihmisestä on viime vuosina löytynyt paljon uusia DNA-viruksia. Niitä tunnetaan nyt parikymmentä, Hedman kertoo.

— Lääketieteessä riittää orpoja viruksia, joiden vaikutusta ei tunneta ja toisaalta tauteja, joiden syyt ovat arvoitus. Me opettelemme nyt yhdistämään tätä ”kysyntää” ja ”tarjontaa”.

— Ikään kuin sivutuotteena rakennamme high tech -biotekniikkaa, Hedman sanoo.

— Mullistavia ovat professorien Olli Vapalahti ja Antti Vaheri kanssa kehitettävät pikadiagnostiikkamenetelmät, jotka mahtuvat vaikka taskuun. Niillä etsitään infektio- ja immuunisairauksia, aluksi myyräkuumetta ja pian monia muitakin.

Hedmanin ja hänen kollegansa, dosentti Maria Söderlund-Venermon keskeisiä tutkimusviruksia ovat olleet hengitystieinfektioita aiheuttava Boka ja syöpää aiheuttava Merkel.

Boka-virus on yleensä diagnosoitu nenänielusta otetusta näytteestä, mutta Hedmanin ja kumppanien tutkimusten mukaan tämä on huono idea. Geenimonistuksen löydös voi nimittäin olla jäänne aiemmin sairastetusta flunssasta. Viisaampaa olisi testata virusvasta-aineet ja infektion tuoreita ilmentymiä: virusproteiini ja lähetti-RNA.

Merkelistä taas ryhmä havaitsi, että syöpäviruksen uhkaavan tittelin saanut pöpö on ihmisissä hyvin yleinen lapsuudesta asti, mutta aktivoituu vain harvoin aiheuttamaan vaikeuksia.
Näyttönä ryhmänsä ansioista Hedman pokkasi syyskuussa Edinburghissa European Society for Clinical Virologyn ensimmäisen Leadership in Syndromic Infectious Disease Testing -palkinnon.