Poikien leikit ja hormonit

30.4.2015
ALKULUVUT (3/2015) | Miksi tytöt leikkivät barbeilla ja pojat autoilla?  

Kyse on kulttuurista, mutta myös testosteroni vaikuttaa paljon, sanoo Melissa Hines, Cambridgen psykologian professori ja Hormonit ja käytös -laboratorion johtaja.

Jo vuonna 2002 Hines kollegoineen havaitsi, että jos äidin testosteronimäärä lisääntyy raskausaikana, lisääntyy myös tyttären poikamaisten leikkien todennäköisyys.

Sulkeakseen kulttuurin vaikutuksen pois Hines on ottanut kokeisiinsa lisämunuaishyper-plasiaa (CAH) sairastavia tyttöjä. He ovat geneettisesti naisia, mutta heidän elimistönsä tuottaa ylimäärin testosteronia, mikä voi synnyttää sukuelimiin maskuliinisia piirteitä. Lähes aina heidät joka tapauksessa kasvatetaan tytöiksi. Hinesin kokeissa CAH-tytöt ovat päätyneet samanlaisiin leluvalintoihin kuin pojat: muovikonekiväärejä, autoja, palloja.

— On epäilty, että vanhemmat rohkaisisivat CAH-tyttöjä leikkimään poikien leluilla. Laboratoriokokeet kuitenkin osoittivat päinvastaista: vanhemmat rohkaisivat heitä leikkimään tyttöjen leluilla.

Hines on antanut myös vihermarakattien poikasten valita lempilelujaan ihmisten lelujen joukosta.

— Koiraspoikaset leikkivät kauemmin auton ja pallon kanssa, naaraspoikaset puolestaan nuken ja kattilan kanssa.

Sikiöajan testosteronimäärät vaikuttavat jostakin syystä erityisen voimakkaasti lapsuusajan leikkimieltymyksiin, Hines sanoo.

— Sukupuoli-identiteettiin ja seksuaaliseen suuntautumiseen vaikutus on vähäisempi.

Hines luennoi Helsingin yliopistolla eurooppalaisten evoluution ja käytöksen tutkijoiden verkoston EHBEA:n vuosikonferenssissa.