Viikki Food Design Factory goes Y Science

Viikin ruokainnovaatioiden ekosysteemi näkyy keskiviikkona 1.12. Messukeskuksessa Y Science-tapahtumassa.

Y Science järjestetään 1.12. Slushin virallisena oheistapahtumana klo 12–16 Messukeskuksen konferenssisiivessä. Y Science esittelee tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös ruokaan ja ruoan tuotantoon liittyviä innovaatioita. Ohjelmaa voi seurata verkossa ja paikan päällä, ilmoittautuminen on maksutonta.  

Hybridimuodon ansiosta osallistujat voivat seurata koko ohjelmaa myös etänä ja sopia virtuaalitapaamisia koko Slush-viikon ajaksi.

Osallistuminen Y Science -tapahtumaan edellyttää rekisteröitymistä, ja tähän mennessä mukaan onkin jo ilmoittautunut yli 400 henkilöä.

Tapahtuman FoodTech & AgriTech osiossa Viikki Food Design Factoryn ”Idättämö” esihautomo-ohjelmaan osallistuvat neljä tiimiä pitchaavat ruokajärjestelmän murrokseen liittyvät innovaatioaihionsa yleisölle sekä asiantuntijaraadille, joka valitsee palkittavaksi parhaan idean.  

– Viikki Food Design Factoryn Idättämö -esihautomon tehtävä on tukea tiedelähtöisten keksintöjen tuotteistusta ruoka- ja maatalousaloille kartuttamalla keksijätiimien kaupallistamisen osaamista. Yhteistyö Y Sciencen kanssa on täydellinen liitto meille. Sen avulla Idättämö -esihautomon keksijätiimit pääsevät Slushin hengessä tositoimiin ja saavat mahdollisuuden pitchata ratkaisuaan erittäin kovan luokan tuomaristolle monisatapäisen yleisön edessä, iloitsee Laura Forsman, Viikki Food Design Factory Manager. 

Asiantuntijaraadissa ovat mukana

  • Maija Tenkanen, professori, Helsingin yliopisto (biotuotannon kemia), MMTDK
  • Juha Helenius, professori, Helsingin yliopisto (agroekologia)​​​​​​, MMTDK​
  • ​​​​​​​Reetta Kivelä, työelämäprofessori, MMTDK

Raadissa on mukana myös pohjoismaiden tärkeimpiä ruokasektorin startupeihin erikoistuneita pääomasijoittajia

  • Ilkka Kivimäki Maki VC
  • Lauri Reuter Nordic Food Tech VC
  • Louise Heiberg PINCistä.

Puhujina tilaisuudessa ovat myös pääomasijoittaja Thomas Bacon Maki.vc:ltä, teknologiajohtaja Outi Mäkinen Nordic Umami Companylta sekä perustaja Mari Granström Origin by Oceanilta.

Pitchauskisaan osallistuvat tiimit

Oleo / Fabio Valoppi  

FoodTech-ratkaisu, joka tuottaa elintarviketeollisuudelle uudenlaisia kasviperäisiä rasvoja eläinrasvojen ja palmuöljyn korvaajiksi ja painonhallintaan. Teknologia perustuu materiaali-, elintarvike- ja ravitsemustieteellisiin menetelmiin, joita on tutkittu ja kehitetty Helsingin yliopistossa.    

CompactGrowth / Panu Miettinen

AgriTech-ratkaisu korkeiden kasvien sisäviljelyyn. Ratkaisu mahdollistaa nykyistä paljon monipuolisempien kasvilajien vertikaalikasvatuksen kerrosviljelyssä. Ratkaisun taustalla on Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden useiden vuosien tutkimuskokemus tuotantokasveista ja kasvihuoneteknologiasta. Lue lisää

Mäsli / Pauliina Piuhola

FoodTech-ratkaisu, joka tuottaa runsaskuituista ja hyvänmakuista viljapohjaista raaka-ainetta panimoteollisuuden hyödyntämättömistä sivutuotteista. Teknologia perustuu fermentointimenetelmään, joita on tutkittu ja kehitetty mm. Helsingin yliopistossa.  

Natinrec / Dmitry Gradov

FoodTech-ratkaisu entistä tehokkaampaan kasviperäisten raaka-aineiden uuttamiseen elintarviketeollisuuteen. Ratkaisun avulla voidaan tuottaa arvokkaita ainesosia aiempaa edullisemmin. Teknologia perustuu ultraääniteknologiaan, jota on tutkittu ja kehitetty LUT-yliopistossa.  

Y Science tuo elämäntieteet Slushiin

Neljättä kertaa järjestettävä Y Science -tapahtuma kokoaa Slushiin koko elämäntieteiden yhteisön tutkijoista, startup-yrityksistä ja sijoittajista opiskelijoihin ja kaikkiin tutkimuksen kaupallistumisesta kiinnostuneisiin tahoihin. Samalla tapahtuma innoittaa konkreettisiin tekoihin yhteiskunnan hyväksi. Tänä vuonna Helsingin yliopiston Helsinki Institute of Life Sciences (HiLIFE) -yksikkö on yhdessä SynBio Powerhouse -ekosysteemin, Health Capital Helsinki -hankkeen ja Viikki Food Design Factory -osaamiskeskuksen kanssa suunnitellut ohjelman, jonka kiehtovien puheenvuorojen ja startup-myyntipuheiden aiheet vaihtelevat laajasti terveydestä ja lääketeollisuudesta biotekniikan ja kestävyyden kautta elintarvike- ja maataloustekniikkaan.

– Elämäntieteiden tutkimus tuottaa keinoja vastata polttavimpiin maailmanlaajuisiin haasteisiin, joista koronaviruspandemia on yksi konkreettinen esimerkki. HiLIFE:llä on etuoikeus ja velvollisuus tukea siirtymää huippututkimuksesta innovaatioihin ja konkreettisiin ratkaisuihin. Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että Y Science on tullut kansainvälisesti tunnetuksi näiden toimintojen esittelytilana sekä paikkana, jossa tutkijat ja yritykset pääsevät vuorovaikutukseen keskenään, sanoo HiLIFE-instituutin johtaja Olli Silvennoinen.