Teemu Roos: tekoäly helpottaa ja tehostaa työntekoa, mutta ei korvaa ihmistä

Tekoälystä on tullut reilussa kymmenessä vuodessa olennainen osa maailmaamme. Sitä täytyy tutkia, jotta todellisen elämän epävarmuudet ja tarpeet osataan ottaa huomioon järjestelmien kehitykseen.

Mitä tutkit?

Tutkin tekoälyä eli sitä, miten älykkyyttä voidaan automatisoida. Se ei silti tarkoita ihmisälyn korvaamista. Tekoälyllä pyrimme helpottamaan ja tehostamaan ihmistyötä.

Mihin ja miten tutkimuksesi aihe vaikuttaa? 

Nykyisin tekoälyä sovelletaan käytännössä kaikilla aloilla. Se vaikuttaa meistä jokaisen elämään – usein huomaamattamme. Tällä hetkellä kenties eniten elämiimme vaikuttava tekoälysovellus perustuu internetin ja sosiaalisen median suosittelujärjestelmiin. Järjestelmät valikoivat näytöillemme uutisia ja muita sisältöjä ja toimivat siten eräänlaisina portinvartijoina, jotka vaikuttavat joskus ratkaisevallakin tavalla siihen, minkälaisia sisältöjä päädymme kuluttamaan.

Mikä alallasi inspiroi sinua erityisesti juuri nyt? 

Vaikka tekoälyä on tutkittu jo vuosikymmeniä, sen käytännön sovellukset ovat tulleet merkittäviksi vasta viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana. Minua kiehtoo erityisesti se, miten tekoälyjärjestelmien kehityksessä voidaan ottaa huomioon todellisen elämän epävarmuus ja epämääräisyys.

Teemu Roos on tietojenkäsittelytieteen professori matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa.

Katso Teemu Roosin uuden professorin juhlaluento syyskuussa 11.9.2020 YouTubessa.

Tutustu muihin uusiin professoreihin.