Opiskele tekoälyä ja ohjelmointia: kaikille avoimia verkkokursseja ja tallenteita

Helsingin yliopiston avoimet verkkokurssit tarjoavat joustavasti opetusta esimerkiksi tekoälystä ja ohjelmoinnista. Datatieteen maailmaan voit sukeltaa katsomalla tapahtumatallenteita. Tässä kooste tarjolla olevista kursseista ja videoista.

Opiskele verkkokursseilla

Tämä kooste käsittelee tietojenkäsittelytieteen ja datatieteen kurssi- ja videomateriaaleja. Tutustu Helsingin yliopiston avoimeen opetukseen laajemmin jatkuvan oppimisen verkkosivuilla.

Elements of AI on aina auki

Helsingin yliopiston historian suosituin kurssi Elements of AI tarjoaa perusymmärryksen tekoälystä. Kurssin käytyäsi ymmärrät tekoälyn ja koneoppimisen peruskäsitteet ja pystyt myös seuraamaan asian ympärillä käytävää yhteiskunnallista keskustelua entistä paremmin. Myöhemmin opit myös käytännön metodeja, joilla luoda omaa tekoälyä ja voit esitellä sen kurssilla. Kurssi jakautuu kahteen osioon, Introduction to AI ja Building AI, ja niiden sisällöt voi tehdä haluamassaan järjestyksessä.

Ohjelmoinnin MOOC luo koodarin perustan

Kaikille avoin verkkokurssi Ohjelmoinnin MOOC tarjoaa perustiedot ohjelmoinnista. Kurssilla perehdytään nykyaikaisen ohjelmoinnin perusideoihin, ohjelmoinnissa käytettäviin työvälineisiin ja algoritmien laatimiseen.  Kurssin luentotallenteet ja ilmoittautuminen ovat auki vuoden 2021 loppuun asti. Kurssille osallistuminen ei vaadi ennakkotietoja ohjelmoinnista.

Kasvata osaamistasi Full Stack Open -kurssilla

Osaatko jo koodata tai oletko ohjelmistoalan töissä, mutta kaipaisit osaamisen päivitystä? Myös edistyneemmille koodaajille suunnattu avoin verkkokurssi Full Stack Open opettaa monipuolisemmin sovellusten kehittämistä. Yhteistyössä yritysten kanssa tehty kurssi tarjoaa vierailevia luentoja ja voi johtaa työhaastatteluun ohjelmistoalalle.

Opettele torjumaan kyberturvallisuuden uhkia

Muuttuvassa maailmassa mahdollisuuksien mukana myös erilaiset uhkat kasvavat. F-Securen kanssa yhteistyössä tehtävä Cyber Security Base 2021 -kurssi auttaa ymmärtämään järjestelmien ja ohjelmien haavoittuvuuksia, mahdollisuuksia torjua haavoittuvuuksia hyödyntäviä uhkia ja aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä.

Aloittaisitko kokonaan uuden uran?

Voit suorittaa tietojenkäsittelytieteen koko ensimmäisen vuoden oppimäärän itsenäisesti verkossa. Ahkerimmat opiskelijat voivat saada tätä kautta myös opinto-oikeuden tietojenkäsittelytieteen yliopisto-opintoihin. Lue lisää opinnoista Digital Education for all -hankkeen sivuilta.

Tutustu kaikkiin tietojenkäsittelytieteen avoimiin verkkokursseihin mooc.fi-sivulla

Tutustu datatieteeseen, katso tapahtumien tallenteita

Data Science in Society

Miten datatiedettä käytetään esimerkiksi parempien sosiaali- ja terveyspalveluiden suunnittelussa ja päätöksenteossa? Miten sosiaalisesta mediasta kertyvää käyttäjädataa voi hyödyntää? Katso Helsingin yliopiston datatieteen keskuksen HiDATAn Data Science in Society -tilaisuuden tallenne (englanniksi). Esitysmateriaalit löydät tapahtuman verkkosivulta.

 

From Complex Data to Well-being

Miten big dataa käytetään lääkeaineresistenssin torjumiseen? Voiko terveyssovelluksia käyttää huoletta, vai mihin tietoni menevät? Katso tallenne Helsingin yliopiston datatieteen keskuksen HiDATAn ja elämäntieteiden keskuksen HiLIFEn From Complex Data to Well-being -tilaisuudesta (englanniksi). Esitysmateriaalit löytyvät tapahtuman verkkosivulta.

Podcasteja ja  tutkijoiden esityksiä tekoälystä

Kuinka älykästä tekoäly on? – Yliopiston Utelias mieli -podcast

Professori Petri Myllymäki kertoo podcastissa, miten ihmisen taipumus inhimillistää elottomia asioita on vaikuttanut mielikuviimme tekoälystä. Entä miksi hypetetyn ja pelätyn big datan lisäksi tulisi kiinnittää huomiota small dataan? Kuuntele jakso Helsinki.fin kautta tai Spotifyssa.

Mitä siitä seuraa, kun tekoäly päättää? Katso tallenne keskustelusta

Algoritmeja käytetään jo monin tavoin päätöksenteon apuna. Mitä haasteita tulee vastaan, kun koneelle annetaan valta pisteyttää ihmisiä ja päättää esimerkiksi vakuutuksista ja Kela-korvauksista? Tutkijat Minna Ruckenstein, Jenni Hakkarainen ja Teemu Roos keskustelevat siitä, miten tietokoneavusteinen päätöksenteko vaikuttaa elämäämme. Katso tallenne Tiedekulman YouTube-kanavalta.

Mihin tekoälyn kehitys on menossa? Katso tallenne keskustelusta

Voiko kone olla luova tai älykäs? Mikä on mahdollista nyt ja mihin tekoälyn kehitys on menossa? Näihin kysymyksiin vastaavat tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen ja yliopistonlehtori ja kognitiontutkija Anna-Mari Rusanen Helsingin yliopistosta sekä Aalto-yliopiston professori Jaakko Lehtinen. Katso tallenne Tiedekulman YouTube-kanavalta.

Lue lisää:
Lisätietoa datatieteen keskus HiDATAsta (englanniksi)
Datatieteen maisteriohjelma