Suositeltavinta on ottaa virtsanäyte rakkopunktion (kystosenteesi) avulla. Muita näytetyyppejä ovat katetrinäyte ja puhtaasti laskettu keskivirtsanäyte. Mikäli mahdollista, olisi näyte hyvä ottaa siinä vaiheessa, kun virtsa on ollut rakossa >4 tuntia. Näytteen määrän tulisi olla 4 millilitraa, kun näyte lähetetään säilöputkessa.
Näytteenottovälineet
- Kystosenteesinäyte: ruisku ja kaksi neulaa, klooriheksidiinisprii tai 70-80% alkoholi
- Katetrinäyte: katetrointivälineet, puhdas näyteastia ja ruisku
- Vapaasti laskettu näyte: vettä ja taitoksia ulkosynnyttimien/peniksen pään puhdistamista varten, tehdaspuhdas muovipurkki
- Säilöntäainetta sisältävä kuljetusputki (esim. Vacuette Urine CCM) tai ei-selektiivinen elatusalusta (esim. verimalja, CLED-malja, Uricult)
Näytteenotto
Kystosenteesinäyte
Suositeltavin menetelmä. Punktiokohta desinfioidaan taitoksilla, jotka on kostutettu klooriheksidiinispriillä tai 70-80% alkoholilla. Ennen punktiota desinfektioaineen annetaan haihtua ja kuivua. Rakosta imetään virtsaa steriilin ruiskun ja neulan avulla. Neula vaihdetaan ennen virtsan siirtämistä kuljetusputkeen.
Katetrinäyte
Virtsaputken suu puhdistetaan 0,5 % klooriheksidiinillä tai 10 % povidonijodilla. Desinfektioainejäämät pyyhitään pois ennen katetrin laittoa keittosuolaan kostutetulla taitoksilla. Katetrointi suoritetaan aseptisesti käyttäen steriilejä käsineitä ja tarvikkeita (esim. liukaste) varoen katetrin kontaminaatiota. Näyte kerätään katetrista steriiliin ruiskuun tai näytteenottoastiaan katetrin asentamisen yhteydessä. HUOM! Kestokatetreista näytteitä ei pääsääntöisesti tule ottaa, koska katetrit kolonisoituvat lähes aina bakteereilla parissa päivässä.
Vapaasti laskettu keskivirtsanäyte
Keskivirtsanäytettä varten puhdistetaan naarailla ulkosynnyttimien alue ja uroksilla esinahan alus ja peniksen pää pyyhkimällä alue puhtaaseen veteen kostutetulla taitoksilla. Sen jälkeen alue pyyhitään kuivaksi. Keskivirtsasuihkusta kerätään virtsaa tehdaspuhtaaseen mukiin.
Näytteen toimitus laboratorioon
Virtsanäyte laitetaan säilöntäainetta sisältävään kuljetusputkeen, esimerkiksi keltamustakorkkiseen Vacuette Urine CCM-putkeen. Putken vakuumia ei saa avata, vaan näyte siirretään steriilin neulan ja ruiskun avulla kuljetusputkeen kumikorkin läpi. Putki tulee täyttää merkkiviivaan saakka (4 ml, liian vähäinen näytemäärä suhteessa säilöntäaineeseen estää bakteerien kasvua). Vacuette-putkessa näyte säilyy huoneenlämmössä viljelykelpoisena 48 h.
Virtsanäytteen viljely klinikalla
Jos virtsanäyte on tarpeen viljellä ja kasvattaa jo klinikalle ennen laboratorioon lähettämistä, tulee varmistaa oikea viljelytekniikka. Virtsaviljelyyn käytetään mieluiten Uricultia tai CLED-maljaa. CLED-maljalle viljeltäessä levitys kannattaa tehdä seuraavasti:
- 10 mikrolitran silmukka kastetaan virtsaan ja silmukalla vedetään ensimmäinen siirrostus maljan päästä päähän kääntäen silmukkaa suuntaa vaihtaessa.
- Sen jälkeen vedetään siirrostusviivoihin nähden poikittain tiheä siksak-kuvio koko maljan alueelta reunasta reunaan.
- Maljaa kasvatetaan +35–37°C 18–20 tuntia.
Mikäli maljalla todetaan kasvua, voi viljelmän lähettää laboratorioon virtsaviljelylähetteellä. Vapaasti lasketun keskivirtsan sekakasvumaljoja (3 lajia tai enemmän) ei kannata lähettää, sillä näissä näytteissä on tapahtunut ilmeinen kontaminaatio. Tällöin suositellaan uuden, mieluiten kystosenteesillä otetun näytteen lähettämistä/viljelyä.