Muinaisen Lähi-idän opinnot Helsingin yliopistolla

Kiinnostavatko muinaisen Lähi-idän kielet ja historia?

Nyt voit opiskella muinaisen Lähi-idän tutkimusta Helsingin yliopiston uudessa opintosuunnassa Kielten kandi- ja maisteriohjelmissa. Opetus on hyvin yksilöllistä kaikilla tasoilla, ja pienet opetusryhmät mahdollistavat yksilöllisen opintojen ohjauksen. Alan tutkimuksella on vankat perinteet Suomessa, ja sekä tutkimus että opetus kytkeytyvät tiiviisti alan viimeisimpään kansainväliseen tutkimukseen.

Muinaisen Lähi-idän tutkimus tutkii muinaisen Lähi-idän historiaa, kieliä ja kulttuureja (noin 3000 eaa. - 100 jaa.), joilla on paljon annettavaa myös nykyajan ihmiselle: länsimainen kulttuuri ja monet uskonnot pohjautuvat osaltaan muinaisen Lähi-idän keksintöihin ja kulttuureihin.

Muinaisen Lähi-idän tutkimus OPINTOSUUNTANA

Clay tablet with cuneiform writing

Helsingin yliopisto on ainoa paikka Suomessa jossa voi opiskella muinaisen Lähi-idän kieliä ja kulttuureja. Yliopistossa muinaisen Lähi-idän opinnot sijoittuvat humanistisen tiedekunnan Kielten kandi- ja maisteriohjelmiin. Opinto-ohjelmien tutkintorakenteet löydät täältä. Opiskelemaan haetaan Opintopolun kautta.

Koulutamme erikoistuneita asiantuntijoita, jotka osaavat analysoida ja tulkita alkukielillä kirjoitettuja lähteitä, esimerkiksi mesopotamialaisella nuolenpääkirjoituksella kirjoitettuja akkadin ja sumerinkielisiä tekstejä. Muinaisen Lähi-idän opinnot koostuvatkin sekä kieli-, kulttuuri-, että menetelmäopinnoista. Akkadin ja sumerin lisäksi muinaisen Lähi-idän tutkimuksen opinnoissa voi opiskella myös muita muinaisen Lähi-idän kieliä, kuten arameaa, hepreaa, ugaritia, syyriaa, koptia, kreikkaa, heettiä tai muinaisen Egyptin kieliä (esimerkiksi hieroglyfitekstejä). Kieliopintojen lisäksi joka lukukaudella on tarjolla muinaisen Lähi-idän historiaan ja kulttuureihin liittyviä kursseja.

Opintoja voi rikastaa valitsemalla valinnaisiksi opinnoiksi esimerkiksi modernin Lähi-idän tutkimusta, arabian ja islamintutkimusta, seemiläisiä kieliä, antiikintutkimusta, historia-aineita, arkeologiaa, museoalan opintoja, antropologiaa, eksegetiikkaa, uskontotiedettä, aluetiedettä, maantiedettä, politiikantutkimusta, kehitysmaatutkimusta, sukupuolentutkimusta, filosofiaa, erilaisia kieliopintoja, viestintää tai muita tutkintoon sopivia valinnaisia opintoja.

Muinaisen Lähi-idän tutkimuksen parissa voi myös jatkaa tohtoriopintoihin ja väitöskirjatyön jälkeiselle tutkijan uralle. Tällä hetkellä ANEEn piirissä työskentelee useita tohtorikoulutettavia, jotka ovat erikoistuneet juuri muinaisen Lähi-idän kieliin ja kulttuureihin. Monet ANEEn jäsenistä ovat myös saaneet peruskoulutuksensa muinaisen Lähi-idän tutkimuksen alalta joko Helsingin yliopistossa tai ulkomaalaisissa yliopistoissa. Täältä voit tutustua ANEEn tutkijoiden tutkimusaiheisiin tarkemmin englanniksi.

Muinaisen Lähi-idän tutkimus VALINNAISINA OPINTOINA

Muinaisen Lähi-idän tutkimusta voi opiskella myös muutoin kuin omana opintosuuntana, sillä tarjoilla on myös laajoja valinnaisia opintokokonaisuuksia. Jo 30 opintopisteen laajuinen kokonaisuus antaa hyvät perustiedot yhdestä kielestä (esimerkiksi muinaisbabyloniasta tai sumerista) ja muinaisen Lähi-idän tutkimuksen perusteista. Erityisen hyvin muinaisen Lähi-idän tutkimus sopii valinnaisiin opintoihin esimerkiksi modernin Lähi-idän tutkimuksen, seemiläisten kielten, arabian ja islamintutkimuksen, antiikintutkimuksen, eksegetiikan, arkeologian tai historia-aineiden opiskelijoille.

Yksittäisten opintojaksojen lisäksi voit suorittaa seuraavat valinnaiset opintokokonaisuudet:

Kielten kandiohjelma:

• KIK-LI100    Muinaisen Lähi-idän kielet, perusopinnot (30 op)
  • KIK-LI500    Muinaisen Lähi-idän kielet, valinnaiset aineopinnot (30 op)
  • KIK-LI510    Muinaisen Lähi-idän kielet, opintokokonaisuus (15 op)

Kielten maisteriohjelma:

• KIM-LI500   Muinaisen Lähi-idän kielet, syventävät opinnot muille opintosuunnille (60 op)
Saana Svärd

Lisätietoja

Muinaisen Lähi-idän opinnoista antaa lisätietoa apulaisprofessori ja Muinaisen Lähi-idän imperiumit -huippuyksikön johtaja Saana Svärd.

Lukuvuonna 2021-2022 OPETETTAVAT MUINAISEN LÄHI-IDÄN KURSSIT

Perus- ja aineopinnot

AYKIK-LI122 Avoin yo: Muinaisen Lähi-idän historian ja yhteiskuntien perusteet (5 op), Joanna Töyräänvuori, Periodi III-IV (kurssille on varattu usean opiskelijan maksuton kiintiö kielten koulutusohjelman opiskelijoille)
KIK-LI111 Akkadi 1 (5 op), Saana Svärd, Periodi I-II