Petbone – Ortopedia, fysioterapia, kivunlievitys

Tutkimuksemme keskittyy ortopedisten sairauksien diagnosointiin, hoitoon sekä hoitotulosten arviointiin. Tutkimusryhmässä on osaamista sekä ortopedian, diagnostisen kuvantamisen, kipututkimuksen ja fysioterapian aloilta. Useimmista tutkimuksista tehdään väitöskirjaa.

Meillä on käytössä sekä askelvoimalevy (force plate), askelvoimamatto (pressure mat), sekä painonjakaumamittari (stance analyzer), joiden avulla voidaan objektiivisesti arvioida koiran ontumista ja painon jakautumista eri jaloille.

Perinteisen röntgenkuvauksen lisäksi käytössämme on viipalekuvaus- eli tietokonetomografiakuvauslaite (CT), jonka avulla pystymme arvioimaan niveliä ja luita myös kolmiulotteisesti. Dos. Anna Hielm-Björkmanin kehittämä kipukyselyn perusteella pystymme määrittämään koiran kipua.

Fysioterapeuttimme arvioivat erityisesti koiran toiminnallisuutta. Eläinfysioterapeutti, FT Heli Hyytiäisen kehittämä koiran polven toiminnallinen testipatteri on myös yleisesti käytössä.

Petbone-ryhmällä on useita yhteistyötahoja sekä suomalaisten että ulkomaalaisten yliopistojen kanssa. PetBone-ryhmän tutkimuksista on valmistunut useita väitöskirjoja ja monia valmistellaan parhaillaan.