Sisalköysi

Sisalköysi eli manillaköysi osoittautui tutkimuksessa hyvin toimivaksi imevien porsaiden virikkeeksi.

Imevien porsaiden pureskelu ei vielä irrota köydestä juuri mitään, joten se ei kulu eikä köydensäikeitä joudu lietelannan sekaan.

Sisalköysi

Myös välikasvatusporsaat, lihasiat ja kasvatussiat pureskelivat sitä mielellään. Niiden käsittelyssä se kuluu niin nopeasti, että se ei pärjännyt taloudellisessa kustannus-hyötyvertailussa. Jos köyttä käytetään näissä ikäluokissa, se on ripustettava karsinaan siten, että vapaana esillä riippuvat köydenpäät ovat enintään 20 cm mittaisia. Tämä vähentää riskiä, että ritilän läpi putoaisi irti purtuja pitkiä kuituja, jotka voivat aiheuttaa ongelmia lannanpoistossa.

Sisalköyden lisäksi sioille sopii hamppuköysi, joka myös on luonnonkuitua. Hamppuköysi on kuitenkin kalliimpaa, joten sitä ei testattu tässä tutkimuksessa.

Imeville porsaille sopiva köyden vahvuus on noin 1 cm. Köysiä ripustetaan sekä makuualueen että ritilän päälle karsinan aitaan. Makuualueen köysien päiden on hyvä ulottua lattialle, jolloin porsaat käyttävät niitä kuin pesämateriaalia asettuessaan nukkumaan. Ritilällä käytetään lyhyempiä köysiä, joiden pää on n. 10 cm ritilän yläpuolella, jolloin ne pysyvät puhtaina.

Kaikki köydet kiinnitetään yli 40 cm päähän karsinan nurkasta, koska karsinan nurkkaan joutuessaan ne saattavat muuttua porsaiden silmissä käymäläpaikaksi. Oikein sijoitettuina köydet pysyvät puhtaina.

Köysien kiinnitykseen on useita vaihtoehtoja, kuten kuvien mukainen vaakasuora kiinnitysköysi tai sen tilalla käytettävä kevyt metalliketju (2 mm tai 3 mm). Kiinnitysköyttä tai mjetalliketjua käytettäessä köydet on kiinnitettävä siten, että ne eivät lähde liukumaan sivusuunnassa, jotta makuualueen pitkät köydet eivät joudu ritilän alueelle. Karsinan aidan yläreunaan voi myös porata reiät, joista köysi työnnetään läpi. Kun reiän ulkopuolelle olevaan osaan tehdään solmu, köysi pysyy paikallaan ja on helppo poistaa myöhemmin.

Köydet on mahdollista pestä pahnueiden välillä ja käyttää uudestaan. Paras ratkaisu riippuu sikalan taututilanteesta. Jos sikalassa esiintyy sellaisia tauteja, joiden aiheuttajat pysyvät pitkään elossa sian ulkopuolella, suositellaan köysien vaihtamista uusiin pahnueiden välillä. Jos köydet on ripustettu metalliketjuun, ketjun voi kuitenkin pestä pahnueiden välillä painepesurilla samalla kun muunkin karsinan.