Usein kysytyt kysymykset koskien yliopiston rahoittamia tohtorikoulutettavan tehtäviä

Mikä ero on palkallisella paikalla ja opinto-oikeudella? 
Palkallinen paikka tarkoittaa sitä, että teet tohtoriopintojasi työsuhteessa yliopistoon ja saat siitä palkkaa. 
Opinto-oikeus on tiedekunnan myöntämä oikeus suorittaa tutkinto. Se ei sisällä opintojen rahoitusta. 

Voinko hakea palkkapaikkaa monesta eri tohtoriohjelmasta?
Voit toki hakea palkkapaikkaa eri tohtoriohjelmista. Muista kuitenkin kohdistaa hakemus erikseen jokaiseen tohtoriohjelmaan. Tarkemmat ohjeet löytyvät jokaisen tohtoriohjelman sivuilta. 

Minulla on tohtorin tutkinnon suoritusoikeus Helsingin yliopiston tohtoriohjelmassa X. Voinko hakea palkkapaikkaa tohtoriohjelmasta Y?
Voit toki hakea palkkapaikkaa myös jostakin muusta tohtoriohjelmasta. Tarkista ohjeet kyseisen tohtoriohjelman sivuilta. 

Voinko hakea palkkapaikkaa ilman ohjaajaa /ohjaajan puoltoa?
Tämä riippuu tohtoriohjelmasta. Tarkista ohjeet kyseisen tohtoriohjelman sivuilta. 

Tarvitsen apua sopivan ohjaajan löytämiseen, keneltä voin kysyä neuvoa?
Sopivaa ohjaajaa voi etsiä Helsingin yliopiston tutkimusportaalista. Löydettyäsi sopivan ohjaajan, voit ottaa suoraan häneen yhteyttä. 

Minulla ei ole vielä tohtorin tutkinnon suoritusoikeutta Helsingin yliopistossa. Voinko hakea sitä palkkapaikan kanssa samaan aikaan?
Voit hakea opinto-oikeutta samalla palkkapaikan kanssa. Tutustu tällöin huolellisesti myös opinto-oikeuden haun ohjeisiin. 

Minulla ei ole vielä tohtorin tutkinnon suoritusoikeutta Helsingin yliopistossa. Tuleeko minun hakea sitä palkkapaikan kanssa samaan aikaan, vai voinko hakea sitä myöhemmin?
Voit hakea opinto-oikeutta myös seuraavassa opinto-oikeuden haussa. Huomaathan kuitenkin, että hakeminen myöhemmässä haussa voi vaikuttaa työsuhteen mahdolliseen aloituspäivään.
Helsingin yliopiston sääntöjen mukaan tohtorikoulutettavan työsuhteeseen palkatun henkilön tulee saada tohtorin tutkinnon suoritusoikeus kuuden kuukauden koeajan puitteissa.  

En ole vielä hakukelpoinen tohtorin tutkinnon suoritusoikeuteen Helsingin yliopistossa. Voinko silti hakea palkkapaikkaa?
Joissakin tohtoriohjelmissa voi hakea palkkapaikkaa, jos valmistuu tiettyyn päivämäärään mennessä (esimerkiksi vuoden 2020 loppuun mennessä). Jos et ole hakukelpoinen vielä syyskuun haussa, eli kaikki tutkintoosi vaadittavat opinnot eivät ole suoritettuja hakuajan päättymiseen mennessä tai et pysty osoittamaan vaadittavaa kielitaitoa, tulee sinun hakea opinto-oikeutta tohtoriohjelman seuraavassa haussa. 

Voinko lähettää tarvittavia liitteitä hakuajan päättymisen jälkeen?
Kaikki liitteet tulee toimittaa hakuajan päättymiseen mennessä. Kuitenkin, jos olet hakemassa myös opinto-oikeutta koronavirustilanteen takia syyskuun hakukierroksen liitteiden toimittamisessa on poikkeuksellinen määräaika. Lisää tietoa todistuksen vaatimuksista ja liitteiden toimittamisesta löydät yliopiston yleisistä hakuohjeista.

Helsingin yliopisto on myöntänyt tutkintoni, miksi minun on liitettävä todistukset hakemukseen?
Hakijan vastuulla on toimittaa kaikki hakemuksen arviointiin tarvittavat tiedot. 

Minulla on maisterin tutkinto. Tarvitseeko minun liittää hakemukseeni/lähettää oikeaksi todistetut kopiot myös kandidaatin tutkinnostani?
Ei tarvitse, jos haet paikkaa maisterin tutkinnon perusteella. Jos käytät kandidaatin tutkintoa kielitaidon todisteena, tai haluat, että se arvioidaan osana hakemustasi, toimita virallisesti oikeaksi todistetut jäljennökset tutkintoasiakirjoistasi.  

Minulle ei ole vielä tohtorin tutkinnon suoritusoikeutta Helsingin yliopistossa. Aion hakea tässä vaiheessa vasta palkkapaikkaa. Mitä kaikkia liitteitä minun pitää toimittaa?
Jos haet pelkkää palkkapaikkaa, riittää sähköisen hakulomakkeen täyttö ja siihen liitettävät skannatut kopiot koulutusasiakirjoista sekä mahdollinen suosituskirje ja muut tohtoriohjelman vaatimat liitteet. Tarkista nämä tohtoriohjelmasi verkkosivuilta. 

Hain palkkapaikkaa myös viime vuonna. Tuleeko minun lähettää kaikki tarvittavat liitteet tänäkin vuonna?
Kyllä täytyy. 

Tuleeko minun liittää tutkimussuunnitelma hakemuksen liitteeksi?
Jos tutkimussuunnitelmasi sisältää matemaattisia erikoismerkkejä tai kemiallisia kaavoja, niin tutkimussuunnitelman voi lisätä hakemukseen liitteenä. Muussa tapauksessa ei tarvitse. 

Mistä löydän tutkintovaatimukset opintosuunnitelmaa varten?
Tohtoriohjelman tutkintovaatimukset löytyvät Weboodista, opinto-oppaiden alta. Tohtoriohjelmien opinto-oppaat on listattu kohdassa "Tutkijakoulut ja tohtoriohjelmat".

Haen myös muuta rahoitusta väitöskirjalleni. Voinko hakea Helsingin yliopiston palkkapaikkaa? 
Kyllä voit. Jos sinulle tarjotaan sekä palkkapaikka että rahoitusta muualta, tulee sinun valita kumman rahoituksen otat vastaan. 

Minulla on jo rahoitus osalle tohtoriopintojani. Voinko hakea Helsingin yliopiston palkkapaikkaa?
Kyllä. Mikäli sinulle tarjotaan palkallista paikkaa, sinun tulee aloittaa palkkapaikalla kalenterivuoden 2021 aikana. Et voi saada palkkaa ja ottaa vastaan muuta rahoitusta yhtä aikaa. 

Minulle tarjotaan palkkapaikkaa kahdesta eri tohtoriohjelmasta. Miten minun tulisi toimia?
Jos sinulle tarjotaan palkkapaikkaa kahdesta (tai useammasta) tohtoriohjelmasta, voit ottaa vastaan niistä mieluisimman. Asiasta on hyvä keskustella ohjaajan kanssa ennen päätöstäsi.