Zoonoosit

Malariahyttynen.

Ke 29.1. klo 17
Stage

Ympäristön, ihmisten ja eläinten terveys kietoutuu tiukasti yhteen. Eläinten taudit siirtyvät ihmisiin ja päinvastoin, ja taudinaiheuttajat leviävät uusille alueille ilmaston ja elinympäristöjen muutoksen myötä. Esimerkiksi punkkien levittämistä taudeista, malariasta ja ebolasta voi tulla maailmanlaajuisia ongelmia. Myös lääkeaineille vastustuskykyisiä bakteereja leviää maasta toiseen ihmisten, eläinten ja elintarvikkeiden mukana. Mikrobilääkeresistenssi onkin yksi suurimmista ihmiskunnan terveysuhkista. Miten taudit leviävät ja miten niiden aiheuttamiin uhkiin löydetään uusia ratkaisuja?

Tiedekulman illassa tarkastellaan eläimistä ihmisiin ja ihmisistä eläimiin tarttuvia tauteja eli zoonooseja. Puhumassa ovat Olli Vapalahti, Annamari Heikinheimo, Tuomas Aivelo ja Seppo Meri. Tapahtuman juontaa Jari Hanska.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Helsinki Health Weekiä, joka vie sinut elämäntieteiden huippuosaamisen äärelle. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livestriimiä tai katso tallenne! Klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan myös Facebookissa.

Ohjelma

Megatrendit ja ötökkävirukset: puutiaisaivokuume saapuu Helsinkiin?
Olli Vapalahti, zoonoosivirologian professori, lääketieteellinen ja eläinlääketieteellinen tiedekunta

Mikrobilääkeresistenssi yli rajojen – kuinka säilytämme lääkkeiden tehon?
Annamari Heikinheimo, zoonoottisen mikrobilääkeresistenssin apulaisprofessori, Helsingin yliopisto ja tutkimusprofessori, Ruokavirasto

Minkä taakseen jättää, sen rotasta löytää
Tuomas Aivelo, tutkijatohtori, bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta

Kuinka katkaista malarian kierto?
Seppo Meri, ylilääkäri, HUSLAB ja immunologian professori, lääketieteellinen tiedekunta

Puhujat

Tuomas Aivelo, Annamari Heikinheimo, Seppo Meri, Olli Vapalahti

Tuomas Aivelo, Annamari Heikinheimo, Seppo Meri, Olli Vapalahti

 

Tuomas Aivelo (@aivelo) on tutkijatohtori Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnassa ja vetää Helsingin kaupunkirottaprojektia. Hän on kiinnostunut loisten evoluutiosta ja tautien ekologiasta. “Suurin osa maailman eliöistä on loisia, ja ne ovat kehittäneet hyvin monia erilaisia, kekseliäitä tapoja hyödyntää isäntäeliöitään.” Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Neuvon aina Madagaskarille lähteviä opiskelijoita, että haavat puhdistetaan, seksiä harrastetaan vastuullisesti ja humalassa käyttäydytään varovaisesti.”

Annamari Heikinheimo (@AnnuHeikinheimo) on zoonoottisen mikrobilääkeresistenssin apulaisprofessori Helsingin yliopistossa ja tutkimusprofessori Ruokavirastossa. Hän johtaa Zoonoottinen mikrobilääkeresistenssi -tutkimusryhmää, joka tutkii mikrobilääkkeille vastustuskykyisiä taudinaiheuttajabakteereita ja niiden torjuntaa. Mikrobilääkeresistenssi on nimetty yhdeksi tulevaisuuden vakavimmista terveysuhkista maailmassa. “Se on kuin hiljainen tsunami, joka kehittyy kaiken aikaa eri sektoreilla ja tulee esiin infektioiden hoitotilanteissa, joissa taudinaiheuttaja on kehittynyt vastustuskykyiseksi käytetyille lääkeaineille”, Annamari kuvaa. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Kolme vinkkiä mikrobilääkeresistenssin torjumiseksi: 1) maltillinen mikrobilääkintä niin ihmisillä kuin eläimillä, 2) infektioiden torjunta esimerkiksi rokotusten ja kohdennetun hygienian avulla, 3) lääkkeiden luontoon pääsyä tulisi estää.”

Seppo Meri (@SeppoMeri) on ylilääkäri HUSLAB:ssa ja immunologian professori Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Hän tutkii, miten tauteja aiheuttavat mikrobit pystyvät väistämään ihmisen immuunipuolustusta ja ihmisen autoimmuunitauteja. Parhaillaan hän kehittää tutkimusryhmänsä kanssa keinoja malarian kierron katkaisemiseksi. Seppoa kiehtoo mikrobien monimuotoisuus ja kyky kehittää immuuniväistömekanismeja sekä immuunijärjestelmän vastareaktiot, erityisesti kyky tunnistaa tarkasti mikrobien eri osia. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi: “Lue, liiku ja syö hyvin.”

Olli Vapalahti (@Olli_Vapalahti) on zoonoosivirologian professori lääketieteellisessä ja eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa. Tutkimusyksikkönsä kanssa Olli tutkii eläimistä ihmiseen tarttuvia virustauteja sekä Suomessa että globaalisti, muun muassa puutiaisaivokuumetta, zikaa ja ebolaa ja uusia viruksia, joita ei aiemmin ole kuvattu.  Maailman terveysjärjestö WHO näkee uudet infektiotaudit yhtenä ihmiskunnan merkittävimmistä haasteista tällä vuosisadalla. “Maapalloistuminen lisää myös virusten vapaata liikkumista ja muutkin megatrendit tarjoavat viruksille uusia mahdollisuuksia, ja Suomella on oma erikoinen zoonoosipalettinsa. Toisaalta infektiokirjo on muuttunut ennenkin ja uudet menetelmät mahdollistivat nyt niiden löytämisen ja seuraamisen ennennäkemättömällä tarkkuudella”, Olli kertoo. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Myyräkuume tarttuu hengittämällä Puumala-viruspitoista aerosolia, yleensä sisätiloissa, ja noin 3 kertaa todennäköisemmin tupakoitsijaan. Jos tämä tieto ei saa lopettamaan tupakointia, niin mikä?”