Ympäristöahdistuksen terapiailta

Tiedekulma - Ympäristöahdistuksen terapiailta

KE 25.4. KLO 17
STAGE

Napajäätiköiden sulaminen, mehiläisten joukkokuolemat ja tuhoisat myrskyt. Ilmastonmuutos ahdistaa ja syystä. Synkkyyteen vaipuminen ei kuitenkaan kannata: ahdistuksen tunteita on hyvä oppia käsittelemään ja tiedekin tarjoaa koko ajan uusia välineitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Ympäristöahdistuksen terapiaillassa puretaan huolia ihmistieteilijöiden ja ilmastoasiantuntijoiden kanssa sekä etsitään toivoa myrskyn silmässä.

Tapahtumassa ovat keskustelemassa ympäristökasvatuksen asiantuntija Essi Aarnio-Linnanvuori, ilmakehätieteiden professori Timo Vesala, historian tutkija Tero Toivanen ja geologi Maija Heikkilä. Tapahtuman juontaa Yliopisto-lehden toimittaja Mikko Pelttari.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Hope for Globe -teemaa, jossa tieto lisää toivoa. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa verkossa livestriiminä tai katso tallenteena tästä linkistä! Klikkaa itsesi myös mukaan tapahtumaan Facebookissa!

Keskustelijat

Tiedekulma - Ympäristöahdistuksen terapiailta

Essi Aarnio-Linnanvuori, Tero Toivanen, Timo Vesala

 

Essi Aarnio-Linnanvuori työskentelee WWF:llä ympäristökasvatuksen asiantuntijana. Hän väitteli tammikuussa tohtoriksi Helsingin yliopistosta aiheenaan koulun ympäristöopetuksen monialaisuus ja arvolatautuneisuus. Vinkki kestävämpään elämään: “Vähemmän lihaa, enemmän kasviksia. Tämä valinta on yksi vaikuttavimmista, jonka yksilö voi omassa arjessaan tehdä.”

Maija Heikkilä on paleoekologi ja akatemiatutkija Helsingin yliopiston ympäristömuutoksen tutkimusyksikössä. Hän tutkii pohjoisten ekosysteemien reaktioita ilmastonmuutoksiin satojen ja tuhansien vuosien mittakaavoissa. Erityisesti Maijaa kiinnostaa menneiden muutosten nopeus ja sitä säätelevät tekijät sekä eliöiden stretegiat ja kyky levitä ja sopeutua menneiden ilmastonmuutosten aikana. Vinkki kestävämpään elämään: “Kestävän elämän ei tarvitse olla tuskallista. Esimerkiksi liikkuminen jalan tai pyörällä arjessa on elämänlaatua ja terveyttäkin, jota ei kyllä liikenteessä istuessa saa.”

Tero Toivanen on historiantutkija, joka viimeistelee 1800-luvun pohjoissuomalaisen kapitalismin ympäristöhistoriaa käsittelevää väitöskirjaansa Helsingin yliopistossa. Hän toimii myös tutkijana monitieteisessä BIOS-tutkimusyksikössä. Teron mukaan historia opettaa, että ahdistuksesta voi päästä eroon toimimalla toisten ihmisten kanssa epäkohtien muuttamiseksi. Vinkki kestävämpään elämään: “Karsi lentäminen nollaan ja siirry lähimatkailuun. Hanki kirjastosta vaikkapa viimeisen vuosisadan aikana kirjoitettua eräkirjallisuutta ja suuntaa sen inspiroimana pyörällä, veneellä tai junalla Euroopan mantereen ja Suomen metsiin, joille tai kukkuloille.”

Timo Vesala on meteorologian akatemiaprofessori ja ICOS-Suomen johtaja, joka tutkii alailmakehän ilmiöitä ja erityisesti hiilen ja veden kiertoa metsissä, soissa ja vesistöissä. Kun aika on vähissä varsinaiseen oman tutkimukseen tekemiseen, Timosta on inspiroivaa keskustella ratkaisemattomista tieteellisistä asioista usein itseä fiksumpien opiskelijoiden, post docien ja varttuneiden tutkijoiden kanssa. Vinkki kestävämpään elämään: “Älä murehdi huomista, vaikkakin ota ilmaston- ja ympäristönmuutos vakavasti ja tee edes pieniä askelia parempaan omissa kulutusvalinnoissa.”