Yhteinen terveys

Tiedekulma Yhteinen terveys

TI 30.1. KLO 17
STAGE

Kun yhdistää avarakatseisesti eri tieteenalat, voi yhden plus yhden summaksi tulla kolme. DNA paljastaa meille aiemmin tuntemattomat yhteydet eri lajien ja elämänmuotojen välillä. Esimerkiksi ihmisen parhaan ystävän koiran perimää tutkimalla voidaan kartoittaa ihmisen sairauksiin liittyviä geenejä, tunnistaa riskitekijöitä ja ymmärtää sairauksien syitä. Tulevaisuuden elämäntieteet muuttavat maailmankuvaamme ennennäkemättömällä tavalla.

Helsinki Health Weekin avaustapahtumassa molekyyligenetiikan professori Hannes Lohi kertoo, miten ihmisten terveyttä voi edistää tutkimalla koiria. Avaussanat esittää lääketieteellisen tiedekunnan varadekaani Marjukka Myllärniemi.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Helsinki Health Weekia, joka vie sinut elämäntieteiden huippuosaamisen äärelle. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa verkossa livestriiminä tai katso tallenteena tästä linkistä.

Puhujat

Marjukka Myllärniemi ja Hannes Lohi

Marjukka Myllärniemi on keuhkolääkäri, keuhkolääketieteen professori ja lääketieteellisen tiedekunnan tutkimuksesta vastaavana varadekaani. Hän tutkii harvinaista keuhkosairautta idiopaattista keuhkofibroosia ja asbestin aiheuttamaa keuhkopussin syöpää, mesotelioomaa, ja on mukana monissa kliinisissä lääketutkimuksissa ja rekisteritutkimuksista. Marjukan vinkki terveyden edistämiseen: "Kohtuus kaikessa."

Hannes Lohi on Helsingin yliopiston molekyyligenetiikan professori sekä lääketieteellisessä että eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa. Hän johtaa noin 20-henkistä tutkimusryhmää, jonka tavoitteena on kartoittaa eri sairauksiin liittyviä geenejä ja muita riskitekijöitä. Riskitekijöitä tunnistamalla voidaan ymmärtää sairauksien syitä ja kehittää löydösten pohjalta parempaa diagnostiikkaa ja hoitoa. Tutkimusryhmä lähestyy ihmisen terveyden edistämistä rotukoirien ja niiden spontaanien sairauksien kautta. Hanneksen vinkki terveyden edistämiseen: “Positiivinen ja ymmärtävä elämänasenne.”