Venäjän mysteeri

Tiedekulma - Venäjän mysteeri

TO 20.9. KLO 17
STAGE

Venäjä-uutisia hallitsevat kysymykset turvallisuudesta, pakotteista ja valtapolitiikasta, mutta mitä tavallisten venäläisten arjessa tapahtuu? Millaista on asua ja käydä koulua Venäjällä? Mihin maassa uskotaan ja miten kulutuskulttuuri muovaa arvoja? Voiko Venäjällä vielä protestoida ja onko siihen edes haluja?

Perusteet Putinin hämmentävälle suosiolle on punottu venäläisen arjen rakenteisiin. Kolme lyhyttä keskustelua avaavat mysteeriä eri kanteilta: arvojen, arjen ja protestin näkökulmista. Tilaisuuden juontaa Reetta Räty.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Crazy World -teemaa, joka tarkastelee maailman henkistä tilaa ja löytää kiristyneen kansainvälisen ilmapiirin ja vastakkainasettelujen keskeltä myös valopilkkuja ja ratkaisuja. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa verkossa livestriiminä tai katso tallenteena! Klikkaa itsesi mukaan myös Facebookissa.

Keskustelijat

Arvot

Tiedekulma - Venäjän mysteeri

Kaarina Aitomurto (vas.), Markku Kivinen, Ira Österberg

 

Kaarina Aitamurto on uskontotieteen dosentti ja vanhempi tutkija Aleksanteri-instituutissa. Hän tutkii islamia ja muslimitaustaisia maahanmuuttajia Venäjällä. Työssään häntä inspiroi oman ajattelun haastaminen tutustumalla erilaisiin tapoihin nähdä asioita. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Kyseenalaista itsestäänselvyyksiä ja auktoriteetteja, etsi tietoa ja punnitse perusteluita.”

Professori Markku Kivinen on Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja. Tällä hetkellä hän johtaa Suomen Akatemian Venäjän tutkimuksen huippuyksikköä. Sen tavoitteena on luoda uusi Venäjän tutkimuksen paradigma, joka on tarpeen kylmän sodan jälkeisessä maailmassa. Kivisen sosiologista mielikuvitusta inspiroi Venäjän kehityksen monimutkaisuus ja tutkijan vastuuta globaalien haasteiden, kuten ilmastonmuutos ja ydinsodan uhka, vakavuus. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Kylmän sodan jälkeen tarvittaisiin koko sotilaallisen vastakkainasettelun purkamista. Tämä on mahdollista vain yhteisen menneisyyden hallinnan ja toisen osapuolen näkökohtien tunnistamiseen perustuvan dialogin avulla.”

Ira Österberg on venäläiseen kulttuuriin ja elokuvaan erikoistunut tutkija Aleksanteri-instutuutissa. Hän väitteli toukokuussa rock-musiikin roolista venäläisessä elokuvassa. Tutkimustyössään hän ilahtuu siitä, kun näennäisen sattumanvaraisista yksittäisistä ilmiöistä alkaakin löytyä suurempia lainalaisuuksia. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Annetaan köyhille enemmän rahaa.”

Arki (keskustelu englanniksi)

Tiedekulma - Venäjän mysteeri

Marina Khmelnitskaya (vas.), Andrey Starodubtsev

Marina Khmelnitskaya on tutkijatohtori Aleksanteri-instituutissa. Hän tutkii poliittista päätöksentekoa, erityisesti sosiaali- ja asuntopolitiikkaa Venäjällä vertailevasta näkökulmasta.

Andrey Starodubtsev on tutkijatohtori Aleksanteri-instituutissa. Hän tutkii venäläistä politiikkaa ja pyrkii ymmärtämään, miten venäläinen hallinto toimii. Tutkimustyössä häntä inspiroi mahdollisuus kertoa ihmisille uutta. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Auta kaikkia ja pidä huolta itsestäsi.”

Protesti

Tiedekulma - Venäjän mysteeri

Tomi Huttunen (vas.), Ira Jänis-Isokangas, Dmitry Yagodin 

 

Tomi Huttunen on venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori Helsingin yliopistosta. Työssään häntä inspiroivat jatkuva oppiminen ja historialliset arvoitukset, jotka avaavat uusia konteksteja asioihin, joita luulimme tuntevamme. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Vallalla oleva sivistymättömyyden kehitys on pysäytettävä, ja siihen auttaa vain lukutaidon ja kirjojen lukemisen tukeminen.”

Ira Jänis-Isokangas on Aleksanteri-instituutin koulutuspäällikkö ja Venäjän ja Neuvostoliiton historian tutkija. Hän vastaa Aleksanteri-instituutin valtakunnallisista ja kansainvälisistä jatkokoulutusverkostoista. Jänis-Isokankaan tutkimuksen keskiössä ovat olleet vallan vakiinnuttamiseen ja ruohonjuuritason vastarintaan liittyvät kysymykset, jotka ovat hänen mielestään tärkeitä kysymyksiä Venäjällä sekä nyt että menneisyydessä. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Eriarvoisuuden vähentäminen koulutuksen kautta.”

Dmitry Yagodin on Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori, joka on kiinnostunut Venäjän mediasta, journalistiikasta ja ympäristöviestinnästä. Työssään häntä motivoi eniten ihmisten innostus samasta aiheesta. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Parasta, jos maailma muuttaa pieninä askeleina, eli "hiljaa hyvä tulee". Näin kaikki saa osallistumaan.”