Värkkää ja törkkää

Lapsia värkkäämässä teknisiä vempaimia.

Ti 3.12. klo 16–19
Stage & FÖNSTER

Kuinka kännykkä saadaan puhumaan? Miltä maailma näyttää käärmeen silmin ja mitä röntgenkatse paljastaa koppakuoriaisen sisuksista? Miten saan keksintöni liikkumaan?

Kaikkea tätä pääset itse kokeilemaan ja selvittämään Tiedekulman värkkäyspisteillä tutkijoiden ja tiedekasvattajien johdolla! Tapahtuma on tarkoitettu kaikenikäisille, ja pisteet ovat avoinna koko kolmen tunnin ajan. Ohjelma päivittyy loka-marraskuun ajan.

Tapahtuma on osa Smart as HEL -ohjelmasarjaa, jossa tutkitaan kiihtyvän digitalisaation ja ihmisen osaamisen rajapintoja.

Klikkaa itsesi mukaan Värkkää ja törkkää -tapahtumaan myös Facebookissa.

Kokeilupisteet

Vokaalilaboratorio
Nykyään älypuhelimet ja tietokoneet ymmärtävät puhuttuja komentoja ja osaavat itsekin puhua, mutta miten se on mahdollista? Teollisuusmatematiikan professori Samuli Siltasen vokaalilaboratoriossa tutkitaan, miten ihminen tuottaa puhetta ja kuinka sitä jäljitellään matematiikan avulla. Vokaalilaboratoriossa pääset mm. puhumaan pörinälaitteen avulla ja tutustumaan 3D-tulostettuihin ääntöväylämalleihin.
 
Värkätään liikkuvia keksintöjä
Tervetuloa liikkuvien keksintöjen maailmaan! Miten keksintöön tai kojeeseen saadaan liikettä? Värkkäyspistettä luotsaavat Innokas-verkoston projektisuunnittelijat ja varhaiskasvatuksen opettajat Asta Ansolahti ja Laura Salo. Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan koordinoima Innokas-verkosto ohjaa kouluja luovuuteen ja innovatiivisuuteen teknologian avulla.
 
Kolmiulotteinen röntgenkatse
Katso röntgenkatseella koppakuoriaisen sisälle! Tomografialla eli viipalekuvauksella pystytään näkemään esineiden sisälle rikkomatta niitä. Pisteellä tutustutaan värikkäisiin trooppisiin kovakuoriaisiin käyttämällä röntgenkuvista tietokoneella laskettua 3D-mallia. Pistettä vetää sovelletun matematiikan väitoskirjaopiskelija Alexander Meaney Helsingin yliopistosta.
 
Lämpökamera paljastaa näkymättömän
Näyttääkö maailma erilaiselta käärmeen silmin? Saako näkymättömästä näkyvää ja voiko salaisia viestejä jättää vain omilla käsillään? Tule kokeilemaan, mitä lämpökameroilla saa paljastettua! Kokeilupistettä vetää Helsingin yliopistossa fysiikan opettajaksi opiskeleva Peitsa Veteli Fysiikan tutkimuslaitokselta (HIP).

Näkymätön näkyväksi
Mitä säteily on? Mitä sähkö on? Tule katsomaan ja kokeilemaan, miten näkymätön muutetaan näkyväksi. Rakenna oma sähköpiano ja diskovalot. Pistettä vetävät Fysiikan tutkimuslaitoksen (HIP) tutkijat ja insinöörit.
 
Hämähäkkityöpaja
Kurkkaa itse mikroskooppiin tai seuraa tutkijoita työssään! Hämähäkkityöpajassa analysoidaan eri puolilta maailmaa kerättyjä hämähäkkilajeja ja tutustutaan ominaisuuksiin, joiden perusteella lajit voidaan tunnistaa. Pajaa vetävät Luonnontieteellisen keskusmuseon (LUOMUS) tutkijat ja Helsingin yliopiston kandidaatti- ja maisteriopiskelijat sekä tohtorikoulutettavat.
 
Kokeile luontosimulaatioita
Mistä tiedämme, että eläin- tai kasvilaji on vaarassa kuolla sukupuuttoon? Luonnontieteellisen keskusmuseon (LUOMUS) tohtorikoulutettava Filipe Chichorron pisteellä pääset kokeilemaan tutkijoiden käyttämiä luontosimulaatioita. Tietokonemallilla testataan lajien selviytymistä eli tutkitaan, mitkä ominaisuudet saavat lajit menestymään tai vähenemään. Kokeilupiste on englanninkielinen.

Tartu sattuman noppiin
Miksi muuttuvissa olosuhteissa erilaisuus on valttikortti? Miksi yksi laji kuolee sukupuuttoon ja toinen menestyy? Pelin aikana tutustumme Madagaskarilla eläviin mielikuvituskovakuoriaisiin ja seuraamme lajin selviytymistarinaa suurten muutosten myllerryksessä. Samalla opimme luonnonvalinnan mekanismeista. Pistettä vetää Luonnontieteellisen keskusmuseon (LUOMUS) suunnittelija Anni Granroth.
 
Suprajohtava magneettilevitaatiojuna
Suprajohtavassa olomuodossa materiaali johtaa sähköä ilman vastusta ja pystyy täydellisesti kumoamaan magneettikentän. Siksi suprajohtava magneettilevitaatiojuna voi kulkea suurella nopeudella magneeteista kootun radan yllä nestemäisen typen lämpötilassa. Tuleeko tästä junamatkailun tulevaisuutta? Pistettä vetävät Helsingin yliopiston fysiikan osaston röntgenlaboratorion tutkijat.

Tutustu Helsingin yliopistoon virtuaalisesti
Lennä observatorion yllä, tapaa Viikin opetus- ja tutkimustilan lehmät, kuljeskele kansalliskirjaston käytävillä, piipahda Meilahden biopankkiin tai vieraile hiukkaskiihdytinlaboratoriossa Kumpulassa. VR-lasien avulla pääset kurkistamaan Helsingin yliopiston eri kampusten ja yksiköiden toimintaan.