Värkkää ja törkkää

Tiedekulma - Värkkää ja törkkää

Ti 13.11. klo 13–17
Stage, Fönster & Basement

Miten värkkäys ja virtuaalitodellisuus parantavat ongelmanratkaisutaitoa? Tapahtumassa päiväkoti- ja kouluryhmät sekä eri-ikäiset lapset oman aikuisen seurassa voivat kokeilla leikin avulla uusia, Helsingin yliopistossa kehitettyjä oppimisen tapoja.

Tapahtuma jakautuu kahteen osaan. Klo 13–15 on suunnattu ennakkoon ilmoittautuneille koulu- ja päiväkotiryhmille. Klo 15–17 kuka tahansa on tervetullut värkkäämään ja törkkäämään: katutason kokeilupisteille voi tulla ilman ennakkoilmoittautumista, Basementin eskari-ikäisten työpajoihin tulee ilmoittautua tämän verkkolomakkeen kautta. Työpajoihin on rajoitettu osallistujamäärä, ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tapahtuma on osa Smart as HEL -sarjaa, jossa tarkastellaan, mitä ja miten tulevaisuudessa pitäisi oppia ja opettaa. Klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan myös Facebookissa!

Kokeilupisteet kouluikäisille ja sitä vanhemmille (katutaso):

Sumukammio
Sumukammio on ionisoivaa säteilyä havaitseva ilmaisin. Kammion läpi kiitävät kosmiset säteet voidaan havaita hetkellisesti näkyvinä sumujälkinä.

Koppakuoriaisten röntgentomografia
Tomografialla eli viipalekuvauksella pystytään näkemään esineiden sisälle rikkomatta niitä. Pisteellä tutustutaan värikkäisiin trooppisiin kovakuoriaisiin ulko- ja sisäpuolelta käyttämällä röntgenkuvista tietokoneella laskettua 3D-mallia.

Magneettilevitaatiojunarata
Maglev-rata kuvaa sähkömagnetismiin perustuvaa rautatietä ja sitä pitkin kulkevaa junaa. Maglev-juna leijuu radan yllä magneettisesti koskematta siihen.

Robottikäsi
Ihmiskäden kokoista robottikättä ohjataan PlayStation-ohjaimella sormi kerrallaan. Kokeilupisteellä opitaan robotiikkaa ja sensoritekniikkaa, sillä sensorit ovat oleellisia kaikessa robotiikassa ja IoT:ssa.

Ledkuutio ja monidetektori
Ledkuutio muuttaa näkymättömän näkyväksi. Ledit välkkyvät, kun sensoreihin osuu luonnon taustasäteilyä.

Elektroniikkapaja
Rakennetaan johdoista, kytkimistä ja led-valoista sähköisiä piirejä.

Virtuaalitodellisuus
Oletko aina halunnut sukeltaa Galapagossaarilla tai hurjastella Amerikan Six flags vuoristoradalla, muttet ole päässyt matkalle? Tai oletko halunnut herättää dinosauruksen poikaset eloon? Nyt se on mahdollista! Tule kokeilemaan, millaisia VR-sovelluksia käytetään uuden oppimiseen.

Micro:bit
Askarrellaan kitarasabluunoita, jotka ohjelmoidaan omien kykyjen mukaan erilaisilla melodioilla tai itse tehdyillä melodioilla.

Kouluikäisten työpaja (katutaso):

dLearn PAJA
dLearn.Helsinki-tiimin työpajassa pohditaan ratkaisua johonkin ajankohtaiseen ja kriittiseen globaaliin ongelmaan. Samalla tarkastellaan ja arvioidaan, millaisia taitoja nykymaailman ja tulevaisuuden mutkikkaiden haasteiden ratkaiseminen edellyttää sekä miten ja missä niitä voisi oppia. Työpaja on suunnattu yli 13-vuotiaille. Työpajan kesto n. 60 minuuttia, osallistujamäärä 10 oppilasta. Työpajaan voi tutustua klo 13–14 ja klo 15–17.

Esikouluikäisten työpajat (Basement):

Tarinakirjapaja
Mitä tapahtuu kun kaikki nukkuvat? Tarinakirjapajassa lapsista tulee kirjailijoita ja kuvittajia ja he pääsevät luomaan oman tarinan. Tarinakirjan avulla lapset sukeltavat erilaisten tekstien pariin olemalla itse tarinan aktiivisia luojia. Tarinan luomisessa hyödynnetään moninaisia työskentelytapoja ja materiaaleja. Työpajan järjestää Playful Learning Center.

Tiedelorupaja
Tiedelorupajassa pääset astumaan pikkututkijan rooliin. Leikkisä loru asettaa ongelman, jota osallistujat pääsevät ratkomaan tieteen avulla. Teemme yhdessä havaintoja ja tulkitsemme niitä.  Tulkintojen perusteella kehitämme ennusteita ja testaamme, miten ne toimivat. Avoimet tehtävänannot tarjoavat onnistumisen kokemuksia kaikille pikkututkijoille ja tukevat myönteistä käsitystä itsestä tiedon tuottajana ja tulkitsijana. Työpajan järjestää Playful Learning Center.

Värkkäilypaja
Värkkäilypajassa teknovärkkäillään erilaisia materiaaleja ja elektroniikkaa hyödyntäen. Työpajassa lapset pääsevät itse rakentelemaan ja tutustumaan erilaisiin keksintöihin ja robotiikkaan. Työpajan järjestää Innokas-verkosto.