Valoa mieleen

Tiedekulma - Valoa mieleen

Ti 22.1. klo 17
Stage

Aivojen ja mielen sairaudet varjostavat Suomessa satojen tuhansien ihmisten elämää. Aivotutkijat etsivät jatkuvasti uusia ratkaisuja psykiatristen sairauksien, Alzheimerin, Parkinsonsin ja aivoverenkiertohäiriöiden hoitoon. Onko mielen sairauksia mahdollista ennustaa? Voiko hermosolujen rappeutumisen pysäyttää? Miten aivoja muovataan ja voidaanko psykedeeleillä lievittää masennus- ja ahdistusoireita?

Valoa mieleen tuovat illan asiantuntijat Jari Koistinaho, Mikko Airavaara, Eero Castrén ja Mona Moisala. Tilaisuuden juontaa Reetta Rönkä.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Helsinki Health Weekiä, joka vie sinut elämäntieteiden huippuosaamisen äärelle. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livestriimiä tai katso tallenne! Klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan myös Facebookissa.

Puhujat

Tiedekulma - Valoa mieleen

Mikko Airavaara (@airavaara) on dosentti ja ryhmänjohtaja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutissa. Hänen tutkimusryhmänsä pyrkii etsimään uusia lääkekehityksen kohteita ja kehittämään translationaalista tutkimusta. Mikko on kiinnostunut erityisesti Parkinsonin taudin etenemisen hidastamisesta ja akuutista aivovammasta. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Liikuntaa 3 kertaa viikossa, 30 min, ja syke korkealle.”

Eero Castrén on akatemiaprofessori ja neurotieteilijä Neurotieteen tutkimuskeskuksessa, joka on osa HiLIFE-instituuttia. Hän johtaa kansainvälistä tutkimusryhmää, joka tutkii aivojen kehitystä ja muovautuvuutta sekä kokemusten ja ympäristötekijöiden vaikutuksia niihin. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Käytä aivojasi.”

Jari Koistinaho on Neurotieteen tutkimuskeskuksen johtaja Helsingin yliopistossa ja regeneratiivisen lääketieteen professori A.I. Virtasen instituutissa Itä-Suomen yliopistossa. Hän toimii myös pääkaupunkiseudun aivotutkimuksen verkoston toimeenpanoryhmän vetäjänä. Jarin tutkimuskohteina on aivosairauksien ja iän vaikutus aivojen tulehdustilaan ja niiden toimintaan. Hän on erityisesti kiinnostunut siitä, miten ihmisen ihosta, verestä tai virtsasta voidaan kasvattaa soluja ja muuntaa ne kantasoluiksi ja edelleen ihmisen aivosoluiksi ja jopa pienoisaivoiksi. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Lenkkeily ja hikiurheilu vähintään joka toinen päivä ja puolituntia kerrallaan. Liikunnan vaikutukset aivosairauksien estämiseksi ovat yhtä hyviä tai jopa parempia kuin olemassa olevat lääkkeet moniin aivojen rappeumasairauksiin. Samalla liikunta parantaa välittömästi aivojen verenkiertoa, parantaa aivotoimintaa ja helpottaa stressiä.”

Mona Moisala on psykologian tohtori ja aivotutkija Helsingin yliopistossa. Hän on kiinnostunut aivojen hyvinvoinnista kokonaisvaltaisesti ja on tutkinut mm. sitä, miten älylaiteaikakausi vaikuttaa aivojemme toimintakykyyn. Nyt Mona on mukana tutkimusprojektissa, jossa selvitetään aivotoiminnan tasolla sitä, miksi psykedeelit vaikuttavat lieventävän vakavan masennuksen oireita. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Tee makuuhuoneestasi älylaitteeton alue, niin turvaat aivoillesi riittävän ja hyvälaatuisen unen!”