Uusi maatalous

Tiedekulma - Uusi maatalous

Ti 26.3. klo 17
Stage

Ilmastonmuutos haastaa Suomen maatalouden. Viljelyolosuhteet muuttuvat eikä tuontiruokaa ehkä ole jatkossa saatavilla nykyiseen tapaan. Tulevaisuuden maatila saattaakin tuottaa oman energiansa ja valjastaa peltonsa hiilensidontaan. Miten ilmastoviisaaseen ruoantuotantoon päästään?

Tulevaisuuden maataloutta pohtivat Tuomas Mattila, Juha Helenius ja Kaisa Karttunen. Keskustelua vetää Hanna Nikkanen.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Hope for Globe -ohjelmasarjaa, jossa tieto lisää toivoa. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livenä netissä tai katso tallenteena.

Klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan myös Facebookissa.

Keskustelijat

Tiedekulma - Uusi maatalous -tapahtuman puhujat

Juha Helenius on agroekologian professori Helsingin yliopistossa ja ruokajärjestelmien kestävän kehittämisen hankkeen tutkimusjohtaja Ruralia-instituutissa. Hän on tutkinut ja opettanut maatalouden ja ruokajärjestelmän ekologisen kestävyyden teemoja noin 30 vuoden ajan. Juhaa kiehtoo ja innostaa mahdollisuus irtautua fossiilitalouden aikana rakennetusta ruokajärjestelmästä ja se, että ruoan tuotannon ja kulutuksen kokonaisuus saataisiin yhä paremmin ja kokonaisvaltaisemmin vastaamaan esim. YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Vinkki kestävämpään elämään: “Elä kohtuullisesti. Pyri säilyttämään elämän arvokkuus sekä itsellesi että kanssaihmisillesi, myös heille jotka tulevat sinun jälkeesi.”

Kaisa Karttunen (@kaisakarttunen) on maatalous-metsätieteiden tohtori ja työskentelee tutkijana e2 Tutkimuksessa. Hän on pohtinut ruokaturvaa ja ruokajärjestelmiä, nykyisin yhä enemmän myös ilmastonmuutoksen näkökulmasta, jo yli 30 vuoden ajan Suomessa ja maailmalla. Kaisaa inspiroi se, miten vähitellen omassa ajattelussa palaset loksahtavat yhteen ja ymmärrys monimutkaisista yhteiskunnan, talouden ja luonnon prosesseista kasvaa. Vinkki kestävämpään elämään: ”Katsotaan omalle ruokalautaselle. Minimoidaan ruokahävikki ja syödään ravitsemussuositusten mukaan: puolet kasviksia, neljäsosa perunaa tai viljaa ja neljäsosa vaihdellen eri proteiinilähteitä.”

Tuomas Mattila (@TuomasJMattila) on erikoistutkija Suomen ympäristökeskuksessa ja maanviljelijä Kilpiän tilalla. Hän auttaa viljelijöitä laittamaan peltonsa kuntoon ja pysäyttämään ympäristökriisin toimimalla tutkimuksen, neuvonnan ja käytännön viljelyn rajapinnassa. Työssään häntä inspiroi soveltavuus, käytännönläheisyys ja se, että monet ongelmat ovat sekä teoreettisesti haastavia että käytännössä merkityksellisiä. Vinkki kestävämpään elämään: “Pidä huolta peltomaasta.”