Uskonto ja valta

Tiedekulma - Uskonto ja valta

KE 19.9. KLO 17
STAGE

Uskonto politisoituu monessa maassa ja sen rooli korostuu sodan ja rauhan kysymyksissä. Uskonnot värittävät konflikteja muun muassa Myanmarissa, Lähi-Idässä ja Intiassa. Vaikka Länsi-Eurooppa maallistuu, globaalilla tasolla uskontojen merkitys pysyy ja kasvaa. Tietoa ja dialogia tarvitaan maailmassa enemmän kuin koskaan. Mitä uskontojen kentällä tapahtuu ja millainen rooli uskonnoilla on maailman valtapolitiikassa?

Uskonnoista ja vallasta keskustelevat Tiina Airaksinen, Pekka Metso, Tuula Sakaranaho ja Elina Vuola. Tilaisuuden juontaa toimittaja Janne Hopsu.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Crazy World -teemaa, joka tarkastelee maailman henkistä tilaa ja löytää kiristyneen kansainvälisen ilmapiirin ja vastakkainasettelujen keskeltä myös valopilkkuja ja ratkaisuja.

Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa verkossa livestriiminä tai katso tallenteena! Klikkaa itsesi mukaan myös Facebookissa.

Keskustelijat

Tiedekulma - Uskonto ja valta

Tiina Airaksinen (vas.), Pekka Metso, Tuula Sakaranaho, Elina Vuola

Tiina Airaksinen on Aasian tutkimuksen yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimuksensa teemoina ovat erityisesti nationalismit, identiteetit, uskonnot ja naisten toimijuus. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Aasian vinkkelistä katsottuna naisten osallistumismahdollisuuksien lisääminen, sillä pelkästään jo Kiinassa on noin 700 miljoonaa naista ja tyttöä, joilla ei ole juurikaan vaikutusmahdollisuuksia esimerkiksi politiikassa. Women’s Power – yhteiskunnassa ja kulttuurissa tuottaa hyvää kaikille!”

Pekka Metso on kulttuurien ja uskontojen välisten vuoropuheluprosessien suurlähettiläs Ulkoministeriössä. Hän työskentelee tiimissä, joka fasilitoi rauhanvälitystoimintaa. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Kohtaa toiseus.”

Tuula Sakaranaho on uskontotieteen professori ja teologisen tiedekunnan varadekaani. Hänen tutkimuksensa käsittelee nykyajan keskeisiä yhteiskunnallisia kysymyksiä, jotka liittyvät maahanmuuttoon, uskonnonvapauteen ja opetuksen merkitykseen arvokasvattajana. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Huolehditaan siitä, että kaikilla ihmisillä on riittävä toimeentulo.”

Elina Vuola on globaalin kristinuskon ja uskontodialogin professori ja teologisen tiedekunnan varadekaani. Hän vastaa Religion, Conflict and Dialogue -tutkimuskeskuksesta. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Toisiin kulttuureihin ja uskontoihin tutustuminen.”