Usko, toivo, tiede

Tiedekulma - Usko, toivo, tiede

Ma 21.1. klo 17
Stage

Rokotevastaisuus ja niin sanotut uskomus- ja vaihtoehtohoidot ovat nousseet Suomessakin pinnalle. Miksi rokotteita jätetään ottamatta ja miten rokotusluottamusta voidaan vahvistaa? Miksi jotkut turvautuvat lääketieteen ulkopuolella oleviin hoitoihin? Pitäisikö hoitoja suitsia lainsäädännöllä kuten muissa Pohjoismaissa?

Tapahtumassa puidaan tunteita herättäviä kysymyksiä kahdessa keskustelussa. Rokotuskriittisyydestä ja -luottamuksesta ovat keskustelemassa Ulla Järvi, Harri Saxén ja Jonas Sivelä. Illan toisessa keskustelussa Pekka Louhiala, Lasse Lehtonen ja Laura Kemppainen avaavat viralliseen terveydenhuoltoon kuulumattomien hoitojen taustoja. Keskusteluja luotsaa Sonja Saarikoski.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Helsinki Health Weekiä, joka vie sinut elämäntieteiden huippuosaamisen äärelle. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livestriimiä tai katso tallenne! Klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan myös Facebookissa.

Keskustelijat

Tiedekulma - Usko, toivo, tiede

Ulla Järvi (@UllaJrvi) on Suomen tiedetoimittajain liiton pääsihteeri. Lisäksi hän on tehnyt viestinnän tutkimusta sekä kirjoittanut mm. kolumneja ja tietokirjoja. Ulla on kiinnostunut erityisesti siitä, miten media kertoo sairauksista ja terveyksistä. Hänen mukaan media määrittelee "hyvän ihmisen" mallia, joka on eri aikoina ja eri kulttuureissa ollut erilainen. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Tärkeintä on muistaa, ettei yksittäisillä tempuilla voi lunastaa ikuista terveyttä. Mutta tekemällä itselleen hyvää tekeviä asioita, oppii enemmän itsestään ja oman hyvinvoinnin perustasta. Tekemällä hyviä asioita muille ihmisille, voi edistää omaa terveyttään.”

Harri Saxén on ylilääkäri HUS:n Uudessa lastensairaalassa, jossa hän vastaa infektioiden hoidosta ja ennaltaehkäisystä. Lisäksi hän toimii lasten infektiotautien professorina Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimuskohteisiin kuuluu sairaalainfektiot, vastasyntyneiden infektiot, antibioottien käyttö ja infektioille altistavat tekijät. Niin kotisyntyiset kuin hoitoihin liittyvät infektiotaudit ovat hyvin suuressa roolissa lastentaudeissa, ja viime vuosina etenkin hoitoihin liittyvät infektiot ovat lisääntyneet. Niiden ehkäisy on Harrista sekä tärkeää että mielenkiintoista. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Kannattaa huolehtia, että omat ja lasten sekä vanhusten rokotteet ovat ajan tasalla.”

Jonas Sivelä (@JSivela) työskentelee asiantuntijana ja tutkijana THL:n Terveysturvallisuusosastolla rokotusluottamukseen ja -vastaisuuteen liittyvissä asioissa. Sivelä korostaa, että vaikka luulemme olevamme hyvinkin rationaalisia olentoja, olemme kuitenkin kaikkea muuta. “Arvot, pelot, asenteet ja muut tunteisiin liittyvät seikat ohjaavat vahvasti toimintaamme ja ajatuksiamme”, hän sanoo. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Monesta aiheesta on helppo luoda kohua – malttia ja kohtuutta ei kuitenkaan saisi unohtaa.”

Tiedekulma - Usko, toivo, tiede

Laura Kemppainen on tutkijatohtori Helsingin yliopiston Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikössä (CoE AgeCare). Hän tutkii terveyttä ja hyvinvointia etenkin maahanmuuton ja ikääntymisen näkökulmasta sekä terveyspalvelujen ja vaihtoehtoisten ja täydentävien hoitojen käyttöä Suomessa ja transnationaalissa kontekstissa. “Terveys, terveyspalvelujen käyttö ja hyvinvointi kietoutuvat yhteen tasa-arvokysymysten, kulttuuristen käsitysten ja politiikan kanssa, mikä tekee aiheesta ajankohtaisen ja tärkeän”, Laura sanoo. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Muista riittävä lepo.”

Lasse Lehtonen (@lasleh) on HUS:n hallintoylilääkäri ja terveysoikeuden professori Helsingin yliopistossa. Hän pyörittää ison sairaalan hallintoa ja opettaa lääkäreille terveydenhuollon etiikkaa ja juridiikkaa. Lassen omat tutkimusaiheet ovat viime vuosina liittyneet lainsäädännön vaikuttavuuteen ja potilasturvallisuuden kehittämiseen. “Hyvä lainsäädäntö rakentuu tiedon varaan. Jos haluamme parempaa terveydenhuoltoa ja kehittää terveydenhuoltojärjestelmäämme lainsäädännön avulla, pitää oikeasti tietää, millaisia vaikutuksia lainsäädännöllä on. Muuten mennään ojasta allikkoon”, Lasse sanoo. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Aivotkin tarvitsevat välillä lepoa. Kannattaa huolehtia riittävästä yöunesta.”

Pekka Louhiala on dosentti ja yliopistonlehtori Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Hän opettaa etupäässä lääketieteen etiikkaa ja tutkimusetiikkaa ja tutkii mm. plasebovaikutusta käsitteenä ja ilmiönä. Pekkaa kiehtoo mielen voima ja plasebovaikutuksen monet muodot. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Peppu ylös penkistä!”