Tunnista terveysriskit

Nainen polttaa sähkötupakkaa.

Ti 4.2. klo 17
Stage

Millaisia terveyshaittoja on sähkötupakalla? Voiko äiti vaurioittaa lasta alkoholilla ennen kuin tietää olevansa raskaana? Miten lääkkeitä käytetään turvallisesti ja tehokkaasti?

Tiedekulmassa käsitellään ajankohtaisia terveysriskejä uusimman tutkimuksen valossa. Illan asiantuntijoina ovat Anna-Riia Holmström, Nina Kaminen-Ahola, Aarno Palotie, Susanna Paju ja Kristiina Patja.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Helsinki Health Weekiä, joka vie sinut elämäntieteiden huippuosaamisen äärelle. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livestriimiä tai katso tallenne! Klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan myös Facebookissa.

Ohjelma

Vaikuta lääkehoitosi turvallisuuteen
Anna-Riia Holmström, lääkitysturvallisuuden ja hoidon vaikuttavuuden apulaisprofessori, Helsingin yliopisto

Alkoholi ja alkuraskaus – voiko äiti vaurioittaa lastaan ennen kuin tietää olevansa raskaana?
Nina Kaminen-Ahola, epigenetiikan dosentti ja geenitutkija, Helsingin yliopisto

Sairauksien geneettisen taustan ymmärtäminen on väline uusiin hoitoihin ja ennaltaehkäisyyn
Aarno Palotie, professori, Helsingin yliopisto ja tutkimusjohtaja, Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM

Sairas suu, sairas keho – ovatko suun tulehdukset riski yleisterveydelle?
Susanna Paju, dosentti ja erikoishammaslääkäri, Helsingin yliopisto

Haitallinen, haitallisempi, haitallisin – mitä tiedämme ja emme tiedä nikotiinituotteiden terveyshaitoista
Kristiina Patja, terveydenhuollon erikoislääkäri ja kansanterveystieteen dosentti, Helsingin yliopisto

Puhujat

Anna-Riia Holmström, Nina Kaminen-Ahola, Susanna Paju, Aarno Palotie, Kristiina Patja

Anna-Riia Holmström, Nina Kaminen-Ahola, Susanna Paju, Aarno Palotie, Kristiina Patja

 

Anna-Riia Holmström on lääkitysturvallisuuden ja hoidon vaikuttavuuden apulaisprofessori Helsingin yliopistossa. Lääkehoitojen turvallisuuden tutkimisessa häntä kiinnostaa erityisesti sen käytännönläheisyys ja akuutti yhteiskunnallinen tarve. “Useat meistä ovat varmasti kokeneet itse tai läheisensä kautta jonkinlaisen lääkehoidon virhe- tai läheltä piti -tilanteen. Lääkitysturvallisuuden tutkimuksen avulla voimme vähentää vastaavia tapauksia ja kehittää terveydenhuollon toimintaa”, Anna-Riia avaa. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Ylläpidä omaa lääkelistaa, johon olet merkinnyt kaikki käyttämäsi resepti- ja itsehoitolääkkeet. Näytä lista aina asioidessasi esimerkiksi lääkärissä tai apteekissa, jotta terveydenhuollon ammattilaiset voivat varmistaa, että uudet lääkkeet ja muutokset lääkehoidossa sopivat yhteen sen hetkisen lääkehoitosi kanssa.”

Nina Kaminen-Ahola (@kaminenahola) on epigenetiikan dosentti ja geenitutkija Helsingin yliopistossa. Hän tutkii, miten ympäristötekijät, kuten raskaudenaikainen alkoholialtistus ja hedelmöityshoidot, vaikuttavat sikiönkehitykseen ja yksilön terveyteen. Ninaa kiehtoo se, miten geenit, ympäristö ja sattuma yhdessä vaikuttavat siihen, mitä me olemme. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnnin edistämiseen: “Raskautta suunnitellessa tai jo raskaana ollessa on hyvä huomioida ympäristötekijöitä – mutta ilman stressiä!”

Susanna Paju (@SusannaPaju) on dosentti ja erikoishammaslääkäri Helsingin yliopiston suu- ja leukasairauksien osastolla. Tällä hetkellä Susanna on Suomen Akatemian kliinisenä tutkijana ja tekee tutkimusta suun sairauksien yhteydestä yleissairauksiin. Sen lisäksi hän hoitaa parodontologista erikoishoitoa tarvitsevia potilaita yliopiston ulkopuolella. Susannasta on kiehtovaa, että vaikka suun ja hampaiden sairaudet ovat usein kroonisia ja pitkään oireettomia, niillä voi kuitenkin olla monenlaisia vaikutuksia yleisterveyteen ja yhteyksiä moniin, yllättäviinkin yleissairauksiin. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Suun terveyden edistämiseksi kannattaa huolehtia hyvästä suuhygieniasta eli hampaiden ja hammasvälien puhdistamisesta sekä lopettaa tupakointi. Niin voi itse vaikuttaa terveen suun lisäksi yleisterveyteen ja hyvinvointiin.”

Aarno Palotie (@APalotie) on professori Helsingin yliopistossa ja tutkimusjohtaja Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMMissä. Aarno on peruskoulutukseltaan lääkäri ja nykyään ihmisgenetiikan tutkija. Hän pyrkii selvittämään tavallisten sairauksien geneettistä taustaa. Työssään Aarnoa inspiroi eniten se, että vihdoin, vuosikymmenten valmistelutyön jälkeen, ollaan tilanteessa, jossa tavallisten sairauksien geneettistä taustaa voi oikeasti selvittää. “Paljon on vielä kehitettävää ja opittavaa, mutta nyt käytössämme on yhä parempia työkaluja." Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Terve sielu terveessä ruumiissa on vanha klisee, mutta muistuttaa siitä, että mielen tasapaino on kaikkein keskeisin elementti ja kun mieli on tasapainossa, oman kehon huolehtiminenkin on positiivinen elämys.”

Kristiina Patja (@krpatja) on terveydenhuollon erikoislääkäri ja kansanterveystieteen dosentti Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Lisäksi hän on mukana yrittäjänä digitaalisten terveyspalvelujen kehittämisessä. Kristiina haluaa olla mukana kehittämässä kansalaisille ja ammattilaisille välineitä terveemmän elintavan tueksi teknologiaa hyödyntäen. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Jos haluat tehdä muutoksia, niin kerää tietoa matkan varrella, kokeile rohkeasti ja löydä sinulle sopivia keinoja, lisää hyviä asioita ja huomaa hyvä kehitys.“