Tiedekulman Tutkijoiden yö

Tutkijoiden yö 2018

PE 28.9. KLO 16–20
STAGE

Tutkijakahvila klo 16-18

Tutkijakahvilassa pääset keskustelemaan tutkijoiden kanssa heidän tutkimuksestaan ja tutkijan ammatista juuri niin kuin itse haluat. Jokaisella tutkijalla on oma pöytä, jonne voit mennä kuuntelemaan lyhyen esityksen tai muuten vain keskustelemaan ja kyselemään tutkijan ammatista ja heidän tieteenalastaan. Keskusteluaikaa on jokaisella kävijällä aina 15 minuuttia ja aihe vapaa.

Paikalle kannattaa tulla hyvissä ajoin varaamaan oma vuoro.

Tuomo Suntola, Tekniikan tohtori, Millennium-teknologiapalkinnon voittaja

Haluatko kehittää maailmaa mullistavan innovaation? – esimerkkinä Millennium-teknologiapalkinto 2018

Tekniikan tohtori Tuomo Suntola on fyysikko, jonka innovaatio atomikerroskasvatuksesta (ALD) voitti vuoden 2018 Millennium-teknologiapalkinnon. Suntolan ALD-teknologian ansiosta meillä on taskuissamme pienet ja nopeat älypuhelimet ja repuissamme kevyet läppärit. Näissä ja monissa muissa laitteissa tarvittavia mikroprosessoreja ja muisteja voidaan pinnoittaa sähköä eristäviksi tai johtaviksi ainoastaan ALD-menetelmällä, jolla pystytään valmistamaan vain muutaman atomikerroksen vahvuisia ohutkalvoja. Menetelmää käytetään puhelinten ja tietokoneiden lisäksi muun muassa aurinkokennoissa, led-valoissa ja sähköautojen litium-akuissa sekä lääketieteen instrumenteissa ja implanteissa. Tuomo Suntola on uransa aikana työskennellyt muun muassa VTT:llä, Instrumentariumissa, Mikrokemia Oy:ssa ja Fortumilla. Tule kuulemaan, miten mullistava innovaatio syntyy tutkimuksen tuloksena.

Jonna Kulmuni, Filosofian tohtori, evoluutiobiologian tutkija

Mitä voimme oppia muurahaisilta evoluutiosta, lajien synnystä ja ihmisen kehityshistoriasta?

Perimä on kuin kartta menneisyyteen. Evoluutiobiologiaa tutkivan Jonna Kulmunin kanssa voit keskustella esimerkiksi siitä, miten uusia lajeja syntyy ja kuinka eliöt sopeutuvat ympäristöönsä. Jonnan tutkimus perustuu usein geenien tai koko perimän tutkimiseen, jolloin voidaan saada selville esimerkiksi sukulaisuussuhteita ja lajin evoluutiohistoriaa. Hänen tutkimuksensa kohteena ovat suomalaiset kekomuurahaiset ja hän on ollut kiinnostunut myös muurahaisten yhteistyöstä ja konflikteista, ja siitä miten ne kommunikoivat hajujen avulla.

Giovanni Canarecci, PhD student in Mathematics

Walking in 3 dimensions... with 2 directions!

Giovanni Canarecci is doing PhD research at the Department of Mathematics and Statistics. His main research interests consist of the Rumin Cohomology, orientability issues, the plateau problem and the compactness theorem for currents in the Heisenberg Group. His current study has applications in the medical sector as well as in microphysics. Come and find out how it is possible to walk in 3 dimensions with 2 directions!

Mikko Posti, teologian tohtori, teologian historian tutkija

Jumalan kaitselmus ja pahan ongelma keskiajan teologiassa

Monet meitä askarruttavat kysymykset mietityttivät ihmisiä jo kauan aikaa sitten. Maailman ongelmiin on aina yritetty löytää selityksiä ja syitä. Mikko Posti tutki väitöskirjassaan "The Doctrine of Divine Providence in Latin Philosophical Theology" 1200- ja 1300-luvuilla esitettyjä teorioita aiheista, jotka ovat edelleen ajankohtaisia. Esimerkiksi sitä, miten keskiajan teologien mukaan on mahdollista, että maailmassa on pahaa vaikka Jumala on hyvä ja kaikkivoipa. Nykyisin Mikko Posti työskentelee postdoc-tutkijana Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa, jossa hänen tutkimusprojektinsa keskittyy keskiaikaisiin väittelyihin sodan oikeutuksesta ja niissä esiintyviin viholliskuviin.

Nuria Macias, filosofian tohtori, researcher at LUOMUS, Finnish Museum of Natural History

Biodiversity drivers on islands and continents

Why some regions encompass higher number of species than others? Which are the main drivers of biodiversity in different biogeographical areas and ecosystems? Nuria Macias is a postdoctoral researcher funded by a Marie Skłodowska Curie Fellowship at the Finnish Museum of Natural History. Through a multidisciplinary approach her current research project aims to reveal which are the main drivers of biodiversity in different biogeographical areas and ecosystems (islands vs. continents) by analysing the different components of biodiversity, using spiders as model organisms.

Katja Väyrynen, kemian väitöskirjatutkija

Atomikerroskasvatus tulevaisuuden mikroelektroniikan mahdollistajana: ultraohuet metallikalvot

Yhteiskunnan digitalisoituminen synnyttää valtavan määrän dataa, jota on pystyttävä siirtämään, analysoimaan ja varastoimaan — nopeasti ja tehokkaasti. Tulevaisuuden mikroelektroniikan mahdollistamiseksi tarvitaan uusia nanomateriaaleja ja aiempaa tarkempia menetelmiä niiden valmistamiseksi. Ohutkalvot ovat yksi tärkeistä tavoista luoda parempia rakenteita näihin käyttötarkoituksiin.  Ainoa ohutkalvojen valmistusmenetelmä, joka kykenee vastaamaan mikroelektroniikkateollisuuden tiukimpiinkin vaatimuksiin, on Suomessa 70-luvulla kehitetty ja patentoitu atomikerroskasvatus (Atomic Layer Deposition, ALD). Katja Väyrysen tutkimuksen ensisijaisena tavoitteena on kehittää uusia, aiempaa parempia ALD-prosesseja ultraohuiden metallikalvojen valmistamiseen ja tällä tavoin viedä mikroelektroniikan kehitystä eteenpäin.

Susanna Hast, valtiotieteen tohtori, taiteen tutkija

Mikä ihmeen taiteellinen tutkimus?

Taiteellisessa tutkimuksessa työskennellään taiteen kanssa, kautta ja välityksellä. Taide voi olla tutkimuksen kohde, menetelmä, tiedeviestinnän väline, tutkimuksen muoto tai kaikkea tätä. Taiteellinen tutkimus on joskus myös oudon tiedettä (weird science), joka voi pureutua kokemuksiin, joille ei vielä ole selityksiä tieteessä. Taiteellisen tutkimuksen kautta voidaan kuvitella uusia tulevaisuuksia ja maailmoja, tutkia aistisen kokemuksen kautta ja seurata intuitiota ja estetiikkaa. Susanna Hastin tutkimuksessa näkyy ja tuntuu erityisesti keho, laulunkirjoitus ja esiintyminen, joita voidaan pohtia yhdessä puhuen, liikkuen tai laulaen kiinnostuksen ja kokeilunhalun mukaan.

Sophy Bergenheim, poliittisen historian väistöskirjatutkija

Kontrollin ja auttamisen epäpyhä liitto? Porvarilliset asiantuntijajärjestöt Suomen hyvinvointivaltion historiassa (1930–60-luvuilla)

Miten Suomessa on eri aikoina ymmärretty hyvä kansalaisuus tai normaali terveys? Miten käsitykset rodusta tai luokasta ovat vaikuttaneet perhe- tai asuntopolitiikkaan?  Sophy tutkii väitöskirjassaan, miten sosiaali- ja terveyspoliittiset järjestöt ovat pyrkineet uudistamaan yhteiskuntaa 1930–60-luvuilla, eli ennen hyvinvointivaltion syntyä tai sen aivan alkuaikoina. Häntä kiinnostaa erityisesti asiantuntijavalta: miten asiantuntijuutta ja sen tuomaa auktoriteettia on rakennettu ja käytetty?

Tasnimul Haque, teknillisen fysiikan väitöskirjatutkija, OMT project

Save the Astronaut

Tasnimul Haque is a doctoral student at the European doctoral training network OMT. He studies 2D dimensional materials (such as graphene) in order to develop an optomechanical microwave system that can act as a photon and phonon detector. Save the Astronaut is a game where the player controls a spaceship with a joystick that has a BOSCH nanoelectromechanical (NEMS) sensor. The game is a tool to explain to the public how these NEMS sensors work and how frequently we use them in our daily lives. At the same time Tasnimul will explain the role of mechanical resonators in optomechanical technologies, that is the main research topic of a European doctoral training network OMT, where Tasnimul is one of the students.

Klo 18 - 20 Tiedevisa

Illan visassa pääset testaamaan tietämyksesi tieteen tekemisestä ja sen viimeisimmistä sisällöistä. Jututtamalla illan aikana paikalla olevia tutkijoita voi saada tärppejä visaan.

Tule nauttimaan tieteen ja tutkijoiden seurasta  kahvin tai lasillisen ääressä.

Lisätiedot:  Malla Suntioinen, malla.suntioinen (at) helsinki.fi

 

EUflag and contractnumber

 

Tiedekulman Tukijoiden yön ohjelma tehdään yhteistyössä Millennium Technology Prizen kanssa.

Millennium Technology Prize logo