Tekoäly päättää

Konesali

Ma 25.11. klo 17
Stage

Algoritmeja käytetään EU:ssa jo monin tavoin päätöksenteon apuna. Suomessa tekoäly on laitettu muun muassa ennustamaan, onko nuori syrjäytymisvaarassa. Mitä haasteita tulee vastaan, kun koneelle annetaan valta pisteyttää ihmisiä ja päättää esimerkiksi vakuutuksista ja Kela-korvauksista? Miten saadaan algoritmien pohjalla olevasta datasta reilua ja oikeudenmukaista ja päätösten perusteista läpinäkyviä?

Tapahtumassa tutkijat keskustelevat siitä, miten tietokoneavusteinen päätöksenteko vaikuttaa elämäämme nyt ja tulevaisuudessa. Mukana ovat Minna Ruckenstein, Jenni Hakkarainen ja Teemu Roos. Keskustelua vetää Jari Hanska.

Tapahtuma on osa Smart as HEL -ohjelmasarjaa, jossa tutkitaan kiihtyvän digitalisaation ja ihmisen osaamisen rajapintoja. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livestriimiä tai katso tallenteena! Julkaisemme Smart as HELin sisältöjä myös Tiedekulman Youtube-kanavalla ja podcasteina.

Klikkaa itsesi Tekoäly päättää -tapahtumaan myös Facebookissa.

Tapahtuma on katsottavissa myös streamina ja tallenteena.

Keskustelijat

Jenni Hakkarainen, Teemu Roos, Minna Ruckenstein

Jenni Hakkarainen, Teemu Roos, Minna Ruckenstein

Jenni Hakkarainen (@JenniHakkarain1) on tohtorikoulutettava Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Hänen tutkimuksensa käsittelee tilastollisten ennusteiden hyödyntämistä oikeudellisessa ratkaisutoiminnassa; käytännössä hän tutkii sitä, kuinka tuomioistuimet käyttävät tieteellistä ja ”tekoälyn” tuottamaa tietoa ja kuinka tämä vaikuttaa oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin. “Tekoälyjärjestelmissä minua kiehtoo aiheen epämääräisyys ja tulevaisuuteen ulottuva aikaperspektiivi”, Jenni sanoo. Tärkeä tieto tai taito tulevaisuuden varalle: “Kirjoitustaito.”

Teemu Roos (@teemu_roos) on apulaisprofessori ja tekoälytutkija Helsingin yliopistossa ja Suomen tekoälykeskus FCAI:ssa. Hän tutkii ja opettaa tekoälyyn ja sen sovelluksiin liittyviä aiheita sekä tuleville koodareille että tavallisille kansalaisille. Teemua kiehtoo tekoälyssä nyt etenkin sen yhteiskunnalliset vaikutukset, jotka ovat alkaneet paljastua viime vuosina. “Esimerkiksi sosiaalisen median ja automaattisen päätöksenteon algoritmien aiheuttama polarisaatio ja epätasa-arvo ovat nousseet esille Yhdysvaltain ja Britannian vaalitulosten ja niihin liittyvien väärinkäytösten takia. Ongelma on valtavan monisyinen ja vaatii poikkitieteellisiä lähestymistapoja”, hän sanoo. Tärkeä tieto tai taito tulevaisuuden varalle: “Olisi hyvä pystyä tunnistamaan meihin kohdistuvat vaikuttamisyritykset, ovat ne sitten markkinointiviestintää tai poliittista manipulaatiota. Muuten meitä voidaan ohjailla tekoälyalgoritmeilla. Myös digiriippuvuudelle altistavaa vaikuttamista on syytä pitää silmällä.”

Minna Ruckenstein (@minruc) työskentelee apulaisprofessorina Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa ja HELDIGissä. Hän on koulutukseltaan antropologi ja johtaa Koneen säätiön rahoittamaa Algoritmin kulttuuri -hanketta (2019-2021), jossa tutkitaan arjen algoritmikäsityksiä, ihmisen ja koneen työnjakoa sekä tekoälyn käytön eettis-poliittisia ulottuvuuksia. Tärkeä tieto tai taito tulevaisuuden varalle: ”Suhteellisuudentaju, jota voi harjoittaa lukemalla ja kuuntelemalla eri tavoin ajattelevia ihmisiä.”