Tekoäly nyt

Tiedekulma - Tekoäly nyt

Ke 7.11. klo 17
Stage

Tekoälyn ymmärtäminen on nykyajan lukutaitoa. Päivitä itsesi ja opi, mitä kaikkien tulisi tietää neuroverkoista ja algoritmeista. Mitä ne osaavat nyt ja mitä ne vielä oppivat? Kuinka älykäs tekoäly oikein on?

Tule Tiedekulmaan ottamaan tekoälyn perusteet haltuun Jaakko Lehtisen, Anna-Mari Rusasen ja Hannu Toivosen johdolla. Tilaisuuden juontaa Annina Huhtala.

Tapahtuma on osa Smart as HEL -sarjaa, jossa tarkastellaan, mitä ja miten tulevaisuudessa pitäisi oppia ja opettaa. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livestriimiä tai katso tallenne!

Klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan myös Facebookissa.

Puhujat

Tiedekulma - Tekoäly nyt

Jaakko Lehtinen (vas.), Anna-Mari Rusanen, Hannu Toivonen

Jaakko Lehtinen on tietotekniikan tutkija, Aalto-yliopiston professori sekä Principal Research Scientist NVIDIA:ssa. Hän tutkii kuvien koneellista tuottamista sekä niiden ymmärtämistä: tuottaminen tarkoittaa tietokonegrafiikkaa, jota sovelletaan esimerkiksi tietokonepeleissä ja ymmärtäminen tietokonenäköä, joka on tekoälytutkimuksen suurimpia alalajeja. Tutkimuksessaan häntä kiehtoo se, että kuvassa yhdistyvät estetiikka, fysiikka ja perustavanlaatuiset kysymykset älykkyyden luonteesta. Tärkeä tieto tai taito tulevaisuuden varalle: “Oppivat tietokoneohjelmat eli tekoäly määrittävät jatkuvasti enemmän maailmankuvaamme esimerkiksi sosiaalisen median kautta ja vaikuttavat vaikkapa kohdistetun mainonnan kautta ajatuksiimme. Siksi tekoälyn peruslainalaisuuksien tunteminen muodostuu yhä tärkeämmäksi osaksi valveutunutta kansalaisuutta.”

Anna-Mari Rusanen on tieteenfilosofi, kognitiontutkija ja yliopistonlehtori Helsingin yliopiston digitaalisten ihmistieteiden osastolla. Hän tutkii erilaisten tiedonkäsittelyjärjestelmien, kuten ihmisaivojen tai tekoälyn, ominaisuuksia. Tutkimuksessaan häntä inspiroi se, että tekoäly on yksi tapa tutkia sitä, mitä ajattelu on. Tärkeä tieto tai taito tulevaisuuden varalle: “Kyky tunnistaa tekoälyn ja koneen toiseus ja erilaisuus.”

Hannu Toivonen on tietojenkäsittelytieteen professori ja tekoälytutkija Helsingin yliopistossa. Hän tutkii laskennallista luovuutta eli sitä, miten luovaa käyttäytymistä voidaan saada aikaan tietokoneilla. Toivosta kiehtoo tutkimuksessaan se, että "luova tietokone” kuulostaa paradoksilta - luovuus onkin yksi äärimmäisistä tavoitteista tekoälytutkimuksessa. Tärkeä tieto tai taito tulevaisuuden varalle: “Toisesta välittämisen taitoa tarvitaan aina, sitä on tekniikalla vaikea korvata.”