Tästä ei puhuta

Mies pitää sormea suunsa edessä.

To 19.9. klo 17
Stage

Tavallisten ihmisten kokemukset ja hiljaiset totuudet jäävät usein kärjistävän julkisen keskustelun, stereotypioiden tai taloudellisten intressien varjoon. Mitä paikallisille jää käteen luonnonvarojen hyödyntämisestä? Millaista on transihmisiin kohdistuva rakenteellinen väkivalta? Mikä on uskonnon merkitys uuden oikeiston nousussa? Tiedekulman tapahtumassa nostetaan esille vähemmän tunnettuja, tavallisia ihmisiä koskettavia ilmiöitä eri puolilta maailmaa.

Aiheet

Arktiset fantasiat: Alkuperäiskansat taloudellisten intressien paineessa
Reetta Toivanen, kestävyystieteen professori

Yhteisöllisyyden merkitys rakenteellisen väkivallan vastarinnassa
Julian Honkasalo, sukupuolentutkimuksen ja poliittisen filosofian tutkijatohtori

Chinese Travellers misunderstood in Africa?
Julie Yu-Wen Chen, Kiinan tutkimuksen professori

Kaipuu vanhaan hyvään Eurooppaan: uusoikeisto aatteellis-uskonnollisena virtauksena
Risto Saarinen, ekumeniikan professori

Paikallisen vastarinnan vaikutukset: Intian rautakaivospolitiikka
Markus Kröger, akatemiatutkija, kehitysmaatutkimuksen apulaisprofessori

Tapahtuma on osa Tiedekulman Crazy World -ohjelmasarjaa, jossa etsitään syitä ja ratkaisuja eriarvoiseen ja jakautuneeseen maailmaan. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livestriiminä verkossa tai katso tallenteena!

Klikkaa itsesi myös osallistuvaksi tapahtumaan Facebookissa.

Puhujat

Julian Honkasalo, Markus Kröger, Risto Saarinen, Reetta Toivanen, Julie Yu-Wen Chen.

Julian Honkasalo, Markus Kröger, Risto Saarinen, Reetta Toivanen, Julie Yu-Wen Chen.

Julian Honkasalo on Suomen Akatemian tutkijatohtori, jonka tutkimusaloja ovat sukupuolentutkimus ja poliittinen filosofia. Honkasaloa kiinnostaa vallan ja totuuden suhde ja historia. “Olen kiinnostunut siitä, miten ja milloin päädymme pitämään jotakin paradigmaa, kuten esimerkiksi omassa tutkimuksessani eugeniikkaa ja rotuoppia, legitiiminä ja hyvänä selitysmallina yhteiskunnalliselle eriarvoisuudelle", hän sanoo. Vinkki eriarvoisuuden vähentämiseksi: “Harmaan talouden ja veroparatiisien purkaminen.”
 
Akatemiatutkija ja Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimuksen apulaisprofessori Markus Kröger (@MarkusKroger) tutkii globaalia luonnonvarapolitiikkaa. Hän on erikoistunut metsä-, kaivannais- ja maataloussektorien investointipolitiikkaan Etelä-Amerikassa, Intiassa ja Arktisella alueella. Hänen mukaan ympäristöpoliittiset ja maailmanekologiset kysymykset ovat aikamme tärkeimpiä kysymyksiä, joiden merkitystä suurimpien globaalien kriisien ratkaisemiselle ei ole vielä riittävästi sisäistetty. Vinkki eriarvoisuuden vähentämiseksi: ”Totuuden ja faktojen esiintuominen piilotetuista konflikteista.”
 
Helsingin yliopiston ekumeniikan professori Risto Saarinen johtaa Suomen Akatemian huippuyksikköä Järki ja uskonnollinen hyväksyminen. Työssään Saarista kiehtoo suvaitsevaisuuden ja erilaisuuden kysymykset sekä niiden jyrkätkin kääntöpuolet kuten kansallismielisyys. Vinkki eriarvoisuuden vähentämiseksi: ”Hanki ystäviä, jotka ovat mahdollisimman erilaisia kuin sinä itse.”

Reetta Toivanen (@ReetToi) on Helsingin yliopiston kestävyystieteen professori ja EuroStorie-huippuyksikön varajohtaja. Oikeusantropologina hän keskittyy vähemmistöjen ja alkuperäiskansojen ihmisoikeuskysymyksiin antropologisesta näkökulmasta. Hän on kiinnostunut vallankäytöstä, joka ei näy, kuulu tai haise. Tällaisia kysymyksiä pääsee tutkimaan antropologisilla tutkimusmenetelmillä epätasa-arvoisuuksien keskellä. Vinkki eriarvoisuuden vähentämiseksi: ”Annetaan tilaa - ei vain erilaisia näkökulmille - vaan erilaisille maailmoille, myös tieteessä.”

Julie Yu-Wen Chen (@julieyuwenchen) on Kiinan tutkimuksen professori Helsingin yliopistossa. Hän tutkii Kiinan kansainvälisiä suhteita ja vähemmistöjä. Työssään Yu-Wen Cheniä kiehtoo se, kuinka stereotypiat muista ja itsestä vaikuttavat maiden sekä ihmisten välisiin suhteisiin. Vinkki eriarvoisuuden vähentämiseksi: ”Kannusta ja voimaannuta heikkoja.”