Take Back Control

Mies seisoo kyltti kädessä. Kyltissä lukee "Leave means leave".

Ke 25.9. klo 17
Stage

Kun valtiot toimivat yhteistyössä ja sitoutuvat yhteisiin pelisääntöihin, ne luopuvat osasta kansallista itsemäärämisoikeuttaan. EU:ssa jäsenvaltioiden suvereniteetti on jaettu ja esimerkiksi kansainvälinen oikeus vaikuttaa Suomen lainsäädäntöön. Samaan aikaan brexitin kaltaiset kehityskulut kuuluttavat valtioiden ja ihmisten oman määräysvallan kaipuuta. Onko valta vielä valtiolla, ja määritteleekö se oman suuntansa? Vieläkö maailmassa pelataan yhteisten pelisääntöjen mukaan? Voiko demokratia toteutua kansainvälisessä yhteistyössä?

Valtioiden itsemääräämisoikeutta globaalissa maailmassa ruotivat Timo Miettinen, Jaakko Husa, Heikki Patomäki ja Johanna Rainio-Niemi. Keskustelua vetää Ville Blåfield.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Crazy World -ohjelmasarjaa, jossa etsitään syitä ja ratkaisuja eriarvoiseen ja jakautuneeseen maailmaan. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livestriiminä verkossa tai katso tallenteena!

Klikkaa itsesi myös osallistuvaksi tapahtumaan Facebookissa.

Keskustelijat

Timo Miettinen, Jaakko Husa, Heikki Patomäki ja Johanna Rainio-Niemi.

Jaakko Husa, Timo Miettinen, Heikki Patomäki ja Johanna Rainio-Niemi

Jaakko Husa (@HusaJaakko) on oikeuden ja globalisaation professori Helsingin yliopistossa. Hän on globaali oikeusvertailija, jota kiehtovat eri oikeuskulttuurien tavat ymmärtää oikeus sekä oikeuden monimutkaiset kielet. Häntä inspiroi työssään mahdollisuus irtautua kansallisen oikeusjärjestyksen asettamista tiedollisista ja menetelmällisistä rajoista. Vinkki eriarvoisuuden vähentämiseksi: ”Sääntöperustaiseen ja monenkeskiseen kansainväliseen järjestelmään luottaminen sekä jonkinasteinen globaalin oikeuspluralismin salliminen.”
 
Timo Miettinen (@TimoMiettinen) on yliopistotutkija Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksessa. Hän on kiinnostunut eurooppalaisesta aatehistoriasta, politiikasta ja filosofiasta. Miettistä kiehtoo se, miten paljon ihmiset ottavat asioita itsestäänselvyyksinä ja miten ihmisten ajattelu on niin riippuvainen heidän historiakäsityksestään. Vinkki eriarvoisuuden vähentämiseksi: ”Koulujen oppimisympäristön kehittäminen ja nollatoleranssi kaikenlaiselle kiusaamiselle.”

Heikki Patomäki (@HeikkiPatomki) on Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan ja globaalin poliittisen talouden professori sekä kansalaisaktivisti. Häntä kiehtoo globaalien ongelmien tutkiminen ja ratkaisujen kehittäminen näihin ongelmiin. Kaikkein kiinnostavimpana ja monimutkaisimpana hän pitää etiikan ja politiikan kysymysten pohtimista. Vinkki eriarvoisuuden vähentämiseksi: ”Alueellinen ja globaali yhteistyö verotuksessa. Esimerkiksi veronkierron estäminen ja globaalit verot.”

Johanna Rainio-Niemi on poliittisen historian apulaisprofessori Helsingin yliopistossa. Häntä kiinnostaa etenkin valtion historia kansallisena ja kansainvälisenä ilmiönä, valtion ja yhteiskuntien välinen vuorovaikutus ja se, miten yhteisöissä kautta aikojen on säädelty yhteiskunnallisen ja poliittisen elämän pelisääntöjä, valtasuhteita ja resursseja. Vinkki eriarvoisuuden vähentämiseksi: “Oikeusvaltioperiaatteen uskottava, luotettava ja jatkuva noudattaminen yhteiskunnassa.”