Syövän surma

Tiedekulma - Syövän surma

Ti 29.1. klo 17
Stage

Vuonna 2018 syöpään sairastui WHO:n arvion mukaan yli 18 miljoonaa ihmistä, ja tulevaisuudessa syöpäpotilaiden määrä kasvaa entisestään. Samaan aikaan yhä useampi sairastuneista paranee muun muassa yksilöllisten hoitomenetelmien ansiosta. Miten ihmisen oma puolustusjärjestelmä saadaan tappamaan syöpäsoluja? Miten syöpäsolut ohjelmoidaan solukuolemaan? Haluaisitko tietää perineesi syöpäsyndrooman, jos olet vielä terve?

Helsingin yliopiston syöpätutkimus on maailmanluokkaa. Sen uusimpia kehityssuuntia esittelevät alan eturivin asiantuntijat Satu Mustjoki, Minna Nyström, Juha Klefström ja Kari Alitalo. Tilaisuuden juontaa Liisa Mayow.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Helsinki Health Weekiä, joka vie sinut elämäntieteiden huippuosaamisen äärelle. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livestriimiä tai katso tallenne!
Klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan myös Facebookissa.

Puhujat

Tiedekulma - Syövän surma

Kari Alitalo on akatemiaprofessori ja translationaalisen syöpäbiologian huippuyksikön johtaja.

Juha Klefström (@JuhaKlefstrom) on tutkimusjohtaja Helsingin yliopistossa. Hän tutkii ryhmänsä kanssa rintasyövän taustalla olevia molekyylimekanismeja. Tavoitteena on valjastaa syöpägeenit taistelemaan syöpää vastaan ohjelmoidun solukuoleman avulla. Tulokset ovat avaamassa uuden väylän ensimmäisiin hoitoihin potilailla. Kiehtovinta Juhasta on huomata, kuinka alun perin vähän hapuilevatkin tutkimusideat kristalloituvat ajan mittaan uusiksi konkreettisiksi hoitomuodoiksi, joilla voidaan ehkä auttaa syöpäpotilaita.

Satu Mustjoki on translationaalisen hematologian professori, hematologisen tutkimusyksikön vetäjä ja translationaalisen immunologian tutkimusohjelman johtaja Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Sadusta on hyvin mielenkiintoista, että syöpä voidaan osassa tapauksista saada kuriin elimistömme oman puolustusjärjestelmän avulla, jolloin ei tarvita syöpäsoluja suoraan tappavia lääkkeitä. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Tupakoinnin lopettaminen. Tupakointi aiheuttaa selkeitä muutoksia geeniperimäämme muutenkin kuin tyypillisissä keuhkosyöpätapauksissa.”

Minna Nyström on genetiikan ja epigenetiikan professori ja tutkimuksesta vastaava varadekaani bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa. Hän on myös perustanut syövän ennaltaehkäisyyn tähtäävän startupin vuonna 2013. Minnan mielessä pyörinyt huoli siitä, että syövälle altistavat geenit kertovat samaan aikaan liikaa ja liian vähän, ajoi pitkän linjan syöpätutkijan lopulta turvallisemmalta tutkijan uralta uudenlaisen, syövän ennaltaehkäisyä tavoittelevan testin keksijäksi ja kehittäjäksi. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Älä jää yksin murehtimaan vaan tartu härkää sarvista!”