Sopeudu suomalainen

Tiedekulma - Sopeudu suomalainen

Ke 27.3. klo 17
Stage

Ilmasto muuttaa meidänkin arkemme, mutta millaiseksi? Elämmekö vuonna 2035 tuhotulvien, pakolaisaaltojen vai aurinkopaneelien keskellä ja tuleeko ruoan kasvattamisesta tärkeä kansalaistaito? Joutuuko demokratia taipumaan jatkuvien kriisitilanteiden edessä? Kaikkiin näihin skenaarioihin viranomaiset ja tutkijat ovat jo varautuneet.

Tapahtumassa Janne Hukkinen, Sirkku Juhola ja Paavo Järvensivu pohtivat, millainen on tulevaisuuden Suomi ja tulevaisuuden suomalaisten hiilineutraali arki. Yle Kioskin ilmastotoimittaja Timo “Wilderness” Korpi kertoo ja näyttää, millaista on elää sellaista arkea jo nyt. Tilaisuuden vetää Ville Blåfield.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Hope for Globe -ohjelmasarjaa, jossa tieto lisää toivoa. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livenä netissä tai katso tallenteena.

Klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan myös Facebookissa.

Keskustelijat

Tiedekulma - Sopeudu suomalainen -tapahtuman puhujat

Janne I. Hukkinen (@JIHukkinen) on ympäristöpolitiikan professori Helsingin yliopistossa. Hän tutkii kestävän kehityksen yhteiskunnallisia ja kognitiivisia ulottuvuuksia. Jannea kiehtoo se, miten ihmisen mieli toimii silloin, kun hän päättää toimia tai olla toimimatta ympäristön hyväksi. Ja miten vuorovaikutus muiden ihmisten ja aineellisen ympäristön kanssa vaikuttaa näihin päätöksiin. Ja viime aikoina erityisesti se, miten kaikki edellä kuvattu muuttuu, kun otetaan huomioon se, että pitäisi toimia nopeasti, vaikuttavasti ja pakon edessä.
Vinkki kestävämpään elämään: “Äänestä poliitikkoa, joka lupaa muuttaa yhteiskunnan sääntöjä niin, että kansalaiset eivät voi olla toimimatta ympäristön hyväksi.”

Sirkku Juhola (@UEP_group) on yhteiskuntatieteilijä ja professori Helsingin yliopiston Ekosysteemit ja ympäristö -tutkimusohjelmassa. Hän toimii myös Kestävyystieteen instituutti HELSUSissa. Tutkijana häntä kiehtoo se, että ilmastonmuutos ja siihen sopeutuminen vaatii useiden tieteenalojen panostuksen ja pitkäjänteistä tutkimusta. “Minua kiinnostaa, voidaanko täällä vielä elää ja jos, niin millä tavalla”, hän sanoo. Vinkki kestävämpään elämään: “Mitä, jos kävelisit.”

Paavo Järvensivu (@biosresearch) on kauppatieteiden tohtori ja työskentelee monialaisessa BIOS-tutkimusyksikösssä. Tutkimuksessaan hän pyrkii kytkemään luonnonvarat ja kulttuurin talouspolitiikkaan. “Kokemusmaailmamme avautuu aivan uusin tavoin, kun pyristelemme irti kollektiivisesta riippuvuudestamme fossiilisiin polttoaineisiin”, Paavo sanoo. Vinkki kestävämpään elämään: Haasta materiantajuton talouskäsitys vähintään kerran päivässä.

Timo "Wilderness" Korpi (@timowilderness) on Yle Kioskin toimittaja ja videobloggaaja, joka tutkii Ilmastouutiset-sarjan ensimmäisenä vuonna ilmastokriisiä yksilön valintojen näkökulmasta: miltä näyttää aidosti kestävä elämäntapa ja voiko näin elää nykyisessä urbaanissa yhteiskunnassa? Hänen tavoitteenaan on aiheuttaa alle 2000 kg hiilidioksidiekvivalentin verran päästöjä vuoden aikana. Timoa inspiroi työnsä pioneerihenkisyys: urbaanit esimerkit ilmastokestävästä elämästä ovat hänen mukaansa Suomessa vähissä. Lisäksi hänestä tuntuu merkitykselliseltä välittää katsojille ilmasto- ja päästötietoa, jota hän projektin aikana imee itseensä. Vinkki kestävämpään elämään: “Ole onnellinen.”