Sometotuuden aika

Tiedekulma - Sometotuuksien aika

TI 18.9. KLO 17
STAGE

Sosiaalisen median rooli politiikassa ja yhteiskunnallisissa kysymyksissä kasvaa entisestään. Some on tuonut mukanaan uusia osallistumisen tapoja ja läpinäkyvyyttä mutta myös valeuutisia, vihapuhetta ja vaihtoehtoisia faktoja. Onko demokratia vaarassa, kun vaaleihin ja kansanäänestyksiin pyritään vaikuttamaan uusilla tavoilla? Mikä on median rooli kuplien luomisessa? Elämme sometotuuksien ajassa. Tule puhkomaan oma kuplasi.

Keskustelemassa ovat Anu Koivunen, Salla-Maaria Laaksonen, Susanna Lindroos-Hovinheimo ja Hanna Wass. Illan aikana kuullaan myös Ville Niinistön kokemuksia sosiaalisen median käytöstä politiikassa. Tapahtuman juontaa Olli Seuri.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Crazy World -teemaa, joka tarkastelee maailman henkistä tilaa ja löytää kiristyneen kansainvälisen ilmapiirin ja vastakkainasettelujen keskeltä myös valopilkkuja ja ratkaisuja. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa verkossa livestriiminä tai katso tallenteena! Klikkaa itsesi mukaan myös Facebookissa.

Keskustelijat

Tiedekulma - Sometotuuden aika

Anu Koivunen (vas.), Salla-Maaria Laaksonen, Susanna Lindroos-Hovinheimo, Ville Niinistö, Hanna Wass

 

Anu Koivunen on sukupuolentutkimuksen professori Tampereen yliopistossa ja mediatutkija, joka tutkii median, vallan ja sukupuolen kysymyksiä. Hän on erityisen kiinnostunut tunteiden kulttuurisesta rakentumisesta. Median ja kulttuurin tutkimuksessa Koivusta inspiroi ajassa ja maailmassa kiinni oleminen – sen selvittäminen, miten käsitämme itsemme ja ympäröivän yhteiskunnan ja miksi. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Maailmaa muutetaan yhdessä muiden kanssa, ajatellen, keskustellen ja toimien.”

Salla-Maaria Laaksonen on tutkijatohtori Kuluttajatutkimuskeskuksessa ja Rajapinta ry:ssä. Hän tutkii viestintää ja teknologiaa. Laaksosta inspiroi tavat, joilla yhteiskunta ja teknologia vaikuttavat toisiinsa. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Ääntä! Voit itse rakentaa Internetistä sellaisen yhteiskunnan kuin haluat.”

Susanna Lindroos-Hovinheimo työskentelee oikeuden yleistieteiden yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa ja tutkii Euroopan unionin oikeusjärjestystä. Häntä kiinnostaa oikeuteen sisäänrakennetut valtarakenteet ja se, miten oikeusjärjestys vaikuttaa yhteiskuntaan, ajoittain yllättävin tavoin. Tutkimuksellaan Lindroos-Hovinheimo haluaa paljastaa niitä mekanismeja, joilla oikeus ja yhteiskunnan muut alueet, kuten talous, politiikka, media, ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Kärsivällisyyttä! Viisautta tarvitaan, mutta se ei synny hetkessä.”
 
Ville Niinistö on vihreiden kansanedustaja. Hän on toiminut aiemmin muun muassa vihreiden puheenjohtajana ja ympäristöministerinä.

Hanna Wass työskentelee yliopistonlehtorina valtiotieteellinen tiedekunnassa ja tutkii kansalaisuuden kuiluja ja kuplia monitieteellisessä BIBU-tutkimushankkeessa. Työssään häntä inspiroi se, että ympärillä on kollegoita, joiden mukaan oikeudenmukaisempi maailma on mahdollinen ja tutkimus tuottaa sen saavuttamiseksi välineitä. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Pohjoismaalainen hyvinvointivaltio on demokratian paras ystävä.“