Tiedekulma Live

Ajankohtaisia uutiskuvia

Tulevaisuuden tuntemattomat mahdollisuudet ja viheliäiset ongelmat kaipaavat monialaista muutoksen ymmärrystä. Helsingin yliopiston keskusteluohjelma Tiedekulma Live kutsuu kaikki älykkäistä ajatuksista ja tutkituista näkökulmista kiinnostuneet striimin ääreen tarkastelemaan yhteiskunnan ja ihmisyyden kysymyksiä.

Seuraa livestriimiä Tiedekulman verkkosivuilta tai Facebook Livessä joka toinen keskiviikko klo 17. Jaksot julkaistaan seuraavana päivänä myös Tiedekulman Youtube-kanavalla ja podcastina Spotifyssä, Soundcloudissa ja Apple Podcastissa.

Katsele, kuuntele ja osallistu keskusteluun! Katso myös syksyn 2020 Tiedekulma Liven ohjelma.

#tiedekulmalive

Lobbaus, viestintätoimistot ja konsulttien rooli julkisella sektorilla nousevat aika ajoin puheenaiheeksi. Vaikka päätöksentekoon vaikuttamista pidetään normaalina osana demokratiaa ja osallistumista, se saattaa asettaa resursseiltaan erilaiset toimijat eriarvoiseen asemaan. Kenen tuottama tieto saavuttaa päättäjät ja kenen tavoitteet näkyvät tehdyssä politiikassa? Miten lobbaus toimii ja millaista sääntelyä se tarvitsee?

Keskustelemassa ovat yliopistonlehtori Matti Ylönen ja väitöskirjatutkija Laura Nordström Helsingin yliopistosta sekä etäyhteydellä Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori, Helsingin yliopiston dosentti Emilia Korkea-aho. Videokommentissa Rud Pedersenin Esa Suominen. Juontajana on Olli Seuri.

Podcast Soundcloudissa ja Spotifyssa

Rokotteiden ansiosta monista tartuntataudeista on tullut hyvin harvinaisia tai ne ovat hävinneet Suomesta kokonaan. Tarkkaan säädellyn tutkimus- ja kehitystyön ansiosta rokotteiden teho ja turvallisuus ovat parantuneet vuosikymmenten saatossa dramaattisesti. Miten erilaiset rokotteet toimivat ja mihin niiden teho perustuu? Millaisia vaiheita rokotteiden kehittämiseen kuuluu? Miten on mahdollista, että koronarokotteita on kehitetty niin nopeasti?

Perus- ja täsmätietoa rokotteista ovat antamassa ylilääkäri ja infektiosairauksien professori Anu Kantele sekä ylilääkäri ja lasten infektiotautien professori Harri Saxen. Lähetyksen toisessa osassa virologian professori Kalle Saksela kertoo koronarokotteesta, jota hän kehittää yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa. Keskustelua juontaa Jari Hanska.

Keskustelu on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 ohjelmaa.

Podcast Soundcloudissa ja Spotifyssa

Pandemia-ajan kuntavaalit testaavat suomalaisen demokratian kestävyyttä ja yhdenvertaisen osallistuminen toteutumista. Samaan aikaan suomalaisten äänestyskäyttäytyminen on muutoksessa ja yhä harvemmalla on selkeä suosikkipuolue. Miten äänestäminen on muuttunut viime vuosina ja miten se näkyy kuntavaaleissa? Kuka hallitsee julkista tilaa digitaalisessa vaalikampanjoinnissa? Ja millaisia ulottuvuuksia vaalihäirintä voi saada? 

Kuntavaaleja ovat taustoittamassa yleisen valtio-opin dosentti Hanna Wass ja kaupunkisosiologian apulaisprofessori Veikko Eranti. Juontaja on Jari Hanska.

Podcast Soundcloudissa ja Spotifyssa

Korona-ajan rajoitukset osuvat erityisen kovaa nuoriin, ja se näkyy nuorten hyvinvoinnissa pitkään. Nuorten mielenterveysongelmat ja uupumus ovat kuitenkin puhuttaneet jo ennen pandemia-aikaa. Mikä vaikuttaa nuorten hyvin- ja pahoinvointiin? Miten apua mielenterveysongelmiin voisi saada helpommin ja riittävän ajoissa?

Keskustelemassa ovat mielenterveyden professori Anna Keski-Rahkonen ja nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola. Tuoreen Nuorisobarometrin tuloksista ja nuorten mielenterveyspalvelukokemuksista kertoo etähaastattelussa Nuorisotutkimusverkoston vastaava tutkija Tomi Kiilakoski. Juontajana on Tuija Siltamäki Ylioppilaslehdestä.

Podcast Soundcloudissa ja Spotifyssa

Millainen painoarvo ihmisoikeuksilla on kansainvälisten urheilutapahtumien valintaprosesseissa? Onko urheilun ja yhteiskunnan suhde muuttumassa, kun urheilun epäkohdat nousevat yhä useammin julkiseen keskusteluun? Mikä rooli yksittäisillä urheilijoilla, lajiliitoilla tai pienillä mailla on epäkohtien esille nostamisessa? 

Vuoden 2021 jääkiekon MM-kisat siirrettiin pois Valko-Venäjältä, kun maan epävakaa poliittinen tilanne ja ihmisoikeuskysymykset nousivat otsikoihin. Samaan aikaan valmistellaan Qatarin jalkapallon MM-turnausta ja Pekingin talviolympialaisia vuodelle 2022. Ihmisoikeudet ovat usein jääneet valtapelien ja kaupallisten intressien varjoon urheilutapahtumien kulisseissa. 

Ihmisoikeuksista urheilussa keskustelevat urheiluoikeuden professori Antti Aine ja Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila. Etähaastattelussa Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro. Juontajana on Reetta Räty.

Podcast Soundcloudissa ja Spotifyssa