Tiedekulma Live

Ajankohtaisia uutiskuvia

Tulevaisuuden tuntemattomat mahdollisuudet ja viheliäiset ongelmat kaipaavat monialaista muutoksen ymmärrystä. Helsingin yliopiston keskusteluohjelma Tiedekulma Live kutsuu kaikki älykkäistä ajatuksista ja tutkituista näkökulmista kiinnostuneet striimin ääreen tarkastelemaan yhteiskunnan ja ihmisyyden kysymyksiä.

Seuraa livestriimiä Tiedekulman verkkosivuilta tai Facebook Livessä joka toinen keskiviikko klo 17. Jaksot julkaistaan seuraavana päivänä myös Tiedekulman Youtube-kanavalla ja podcastina Spotifyssä, Soundcloudissa ja Apple Podcastissa.

Katsele, kuuntele ja osallistu keskusteluun! Katso myös syksyn 2020 Tiedekulma Liven ohjelma.

#tiedekulmalive

Lobbaus, viestintätoimistot ja konsulttien rooli julkisella sektorilla nousevat aika ajoin puheenaiheeksi. Vaikka päätöksentekoon vaikuttamista pidetään normaalina osana demokratiaa ja osallistumista, se saattaa asettaa resursseiltaan erilaiset toimijat eriarvoiseen asemaan. Kenen tuottama tieto saavuttaa päättäjät ja kenen tavoitteet näkyvät tehdyssä politiikassa? Miten lobbaus toimii ja millaista sääntelyä se tarvitsee?

Keskustelemassa ovat yliopistonlehtori Matti Ylönen ja väitöskirjatutkija Laura Nordström Helsingin yliopistosta sekä etäyhteydellä Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori, Helsingin yliopiston dosentti Emilia Korkea-aho. Videokommentissa Rud Pedersenin Esa Suominen. Juontajana on Olli Seuri.

Podcast Soundcloudissa ja Spotifyssa

Rokotteiden ansiosta monista tartuntataudeista on tullut hyvin harvinaisia tai ne ovat hävinneet Suomesta kokonaan. Tarkkaan säädellyn tutkimus- ja kehitystyön ansiosta rokotteiden teho ja turvallisuus ovat parantuneet vuosikymmenten saatossa dramaattisesti. Miten erilaiset rokotteet toimivat ja mihin niiden teho perustuu? Millaisia vaiheita rokotteiden kehittämiseen kuuluu? Miten on mahdollista, että koronarokotteita on kehitetty niin nopeasti?

Perus- ja täsmätietoa rokotteista ovat antamassa ylilääkäri ja infektiosairauksien professori Anu Kantele sekä ylilääkäri ja lasten infektiotautien professori Harri Saxen. Lähetyksen toisessa osassa virologian professori Kalle Saksela kertoo koronarokotteesta, jota hän kehittää yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa. Keskustelua juontaa Jari Hanska.

Keskustelu on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 ohjelmaa.

Tapahtuma Facebookissa >

Seuraa keskustelua suorana keskiviikkona 3.3. klo 17 livestriimin kautta!

Pandemia-ajan kuntavaalit testaavat suomalaisen demokratian kestävyyttä ja yhdenvertaisen osallistuminen toteutumista. Samaan aikaan suomalaisten äänestyskäyttäytyminen on muutoksessa ja yhä harvemmalla on selkeä suosikkipuolue. Miten äänestäminen on muuttunut viime vuosina ja miten se näkyy kuntavaaleissa? Kuka hallitsee julkista tilaa digitaalisessa vaalikampanjoinnissa? Ja millaisia ulottuvuuksia vaalihäirintä voi saada? 

Kuntavaaleja ovat taustoittamassa yleisen valtio-opin dosentti Hanna Wass ja kaupunkisosiologian apulaisprofessori Veikko Eranti. Juontaja on Jari Hanska.

Seuraa keskustelua suorana keskiviikkona 17.3. klo 17 livestriimin kautta!