Pinnalla

Tiedekulman Pinnalla-ajankohtaisohjelma. Kuva: Tiedekulma

Miksi tietty aihe on juuri nyt pinnalla? Tiedekulman Pinnalla auttaa ymmärtämään maailman tapahtumia ja ajankohtaisia ilmiöitä laajemmin – tutkitun tiedon avulla. Ohjelmassa vaihtuvat asiantuntijat avaavat ajankohtaisten tapahtumien taustoja ja merkitystä. Syksyn 2021 Pinnalla-ohjelmat tehdään yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa.

 

19.10.2021| Miten maailman maat pysäyttävät luontokadon?

Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi tarvitaan pikaisia toimia. Tiedekulman Pinnalla-ohjelmassa 19.10.2021 taustoitetaan ajankohtaisia luontokadon kysymyksiä ja pureudutaan luonnon monimuotoisuutta käsitteleviin kansainvälisiin neuvotteluihin.

Luontokadon pysäyttämistä koskevat neuvottelut ovat siirtyneet pandemian takia jo kahdesti. Lokakuussa valtiot pääsevät vihdoin neuvottelemaan, kun YK:n biodiversiteettikokouksen (COP-15) ensimmäinen vaihe käynnistyy virtuaalikokouksella ja osittain paikan päällä Kiinan Kunmingissa. Kaksiosaisen kokouksen tavoitteita on verrattu Pariisin ilmastosopimukseen.

Pinnalla-ajankohtaisohjelmassa keskustelemassa Luonnontieteellisen keskusmuseon johtaja, lajien uhanalaisuusarvioinnin asiantuntija Aino Juslén, Yhdysvaltain tutkimuksen professori, ympäristöhistorian tutkija Mikko Saikku ja ympäristöneuvos Marina von Weissenberg ympäristöministeriöstä. Keskustelun juontaa Helsingin Sanomien luontokadon kirjeenvaihtaja Petja Pelli.

Keskustelun aiheita:

  • Minkälaisia tekoja ja tietoa luontokadon pysäyttämiseksi tarvitaan? Mitä kaikkea on jo yritetty?
  • Minkälaisia toimia kansainvälinen yhteisö on valmis tekemään ja millaisia ovat eri maiden tavoitteet?
  • Miten ihmiset ovat aiheuttaneet sukupuuttoja ja miten tähän on tultu?

KATSO TALLENNE KESKUSTELUSTA TÄSTÄ LINKISTÄ

KUUNTELE TALLENNE KESKUSTELUSTA TÄSTÄ LINKISTÄ

AIEMMAT PINNALLA-LÄHETYKSET

KATSO MENNEITÄ PINNALLA-OHJELMIA YOUTUBESTA

KUUNTELE MENNEITÄ PINNALLA-OHJELMIA SOUNDCLOUDISTA