Takaisin luontoon

Takaisin luontoon
Tässä tapahtumassa keskustellaan siitä, miksi ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjuminen vaativat meiltä maailmankuvamme muuttamista. Tervetuloa kohtuuden aikakauteen.
Tässä tapahtumassa keskustellaan siitä, miksi ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjuminen vaativat meiltä maailmankuvamme muuttamista. Tervetuloa kohtuuden aikakauteen.

Tervetuloa kohtuuden aikakauteen.

Luontokato ja ilmastonmuutos ovat valtavan mittaluokan kriisejä, joiden taustavaikuttajana on jatkuvaan kasvuun ja luonnovarojen pidäkkeettömään käyttöön perustuva kulttuuri. Kuinka ajattelumme pitää muuttua, jotta selviydymme tulevaisuudessa?

Tervetuloa kohtuuden aikakauteen. Takaisin luontoon -tapahtumassa keskustellaan siitä, minkälaista maailmankuvan muutosta ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjuminen meiltä vaatii.

Keskustelemassa ovat ympäristötieteilijä Risto Willamo, väitöstutkija Tina Nyfors ja tietokirjailija ja dosentti Panu Pihkala. Ohjelman juontaa Reetta Räty.

Keskustelijat

Tutustu Takaisin luontoon -ohjelman keskustelijoihin alla.

Tina Nyfors

Tina Nyfors (@TinaNyfors) on väitöstutkija Helsingin yliopiston taloustieteen osastolla. Tina tutkii, miten kohtuullisuusteemaa voisi integroida ympäristöpolitiikkaan. Hänen taustansa on ympäristö- ja kestävyystieteessä sekä journalistiikassa. Tina on työskennellyt ympäristöasioiden parissa kymmenen vuotta.

"Näen kohtuullisuuden ratkaisukeskeisenä tapana lähestyä ilmasto- ja monimuotoisuuskriisiä. Kohtuullisuudessa yhdistyvät planeetan rajat ja hyvä elämä."

Mikä on vinkkisi kestävämpään elämään, Tina?

"Hyvän elämän tavoittelussa siirrä painopiste vähähiilisiin ja ympäristöä vähän kuormittaviin vaihtoehtoihin. Monelle asialle ei ole ylärajaa, kuten luonnossa olemiselle ja ystävien tapaamiselle. Keskity olennaiseen."

Panu Pihkala

Panu Pihkala (@panupihkala) on tietokirjailija ja dosentti Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Hänet tunnetaan etenkin ympäristöahdistuksen tutkijana. Panu tekee monitieteistä ympäristötutkimusta ja osallistuu aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ympäristöahdistuksesta. 

"Ympäristötunteet vaikuttavat todella monin tavoin ihmisten elämään. Niiden tutkiminen on alati haastavaa ja innostavaa."

Mikä on vinkkisi kestävämpään elämään, Panu?

"Kun kohtaat ympäristötunteesi, kykenet paremmin ymmärtämään ympäristökäyttäytymistä."

Risto Willamo

Risto Willamo on ympäristötieteilijä ja yliopistonlehtori Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa. 

"Opetan ja tutkin ennen kaikkea sitä, miten viheliäisiä kestävyysongelmia voisi ymmärtää ja ratkaista kokonaisvaltaisesti. On kiehtovaa ja tärkeää yrittää olla kokonaisvaltainen, vaikka yritys jääkin aina puutteelliseksi."

Mikä on vinkkisi kestävämpään elämään, Risto?

"Älä pelkää kompleksisuutta, se on elämää!"

Tue tutkimusta luontokadon pysäyttämiseksi

Varpunen ja yli 2 500 muuta lajia on vaarassa kadota Suomesta. Lahjoittamalla autat meitä löytämään ratkaisuja luontokadon pysäyttämiseksi. Klikkaa ja lue lisää!

Ilmasto ja luonnon monimuotoisuus

Tiede vie meitä kohti ilmastokriisin ja luontokadon ratkaisemista. Nyt on pakko toimia. Tutustu Helsingin yliopiston teemaan Ilmasto ja luonnon monimuotoisuus.