Luontokadon perusteet

Luontokadon perusteet
Tiedekulman Luontokadon ratkaisijat -sarjan avauskeskustelussa kerrataan luontokadon perusteet: mitä jokaisen pitäisi siitä tietää ja miksi luontokadon estäminen on ihmiselle elintärkeää.
Tiedekulman Luontokadon ratkaisijat -sarjan avauskeskustelussa kerrataan luontokadon perusteet: mitä jokaisen pitäisi siitä tietää ja miksi luontokadon estäminen on ihmiselle elintärkeää.

Mitä jokaisen tulisi tietää luontokadosta?

Maailmanlaajuisesti yhteensä noin miljoona eläin- ja kasvilajia on kuolemassa sukupuuttoon, monet seuraavina vuosikymmeninä. Massasukupuuttoja on ollut maapallon historiassa aiemminkin, mutta nykyisen luontokadon vauhti on ihmisen toiminnan takia ennenkuulumaton.

Lajien katoaminen voi johtaa ennakoimattomiin ketjureaktioihin, joita emme pysty enää hallitsemaan. Tiedekulman Luontokadon ratkaisijat -sarjan avauskeskustelussa kerrataan luontokadon perusteet: mitä jokaisen pitäisi siitä tietää ja miksi luontokadon estäminen on ihmiselle elintärkeää.

Luontokadon perusteet -tapahtumassa keskustelemassa ovat Luonnontieteellisen keskusmuseon johtaja, lajien uhanalaisuusarvioinnin asiantuntija Aino Juslen ja Ekosysteemit ja ympäristö -tutkimusohjelman akatemiatutkija Maija Heikkilä. Keskustelun juontaa Mari Koistinen

Keskustelijat

Tutustu Luontokadon perusteet -ohjelman keskustelijoihin alla.

Maija Heikkilä

Maija Heikkilä (@maijaheik) on akatemiatutkija Ympäristömuutoksen tutkimusyksikössä (ECRU) Bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa. Hän tutkii menneisyyden ekosysteemejä ja ilmastoja erityisesti pohjoisilla alueilla.

"Onhan se ihan hämmentävän ihmeellistä, miten meidän jalkojemme alla ja vesiemme pohjassa lepää tuhansien ja miljoonien vuosien arkistot maapallon elonkehän toiminnasta. Niistä tarinoista oppiminen on järjettömän kiehtovaa ja hyödyllistä nykymuutosten ymmärtämisessä."

Mikä on vinkkisi kestävämpään elämään, Maija?

"Kerää ajatuksia ja elämyksiä, vältä tavaroita ja suorituksia."

Aino Juslén

Aino Juslén (@ainojuslen) on HY:n erillisen tutkimuslaitoksen Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen johtaja. Luomus kartuttaa, tutkii ja jakaa luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia ja koordinoi useita kansallisia lajiseurantoja. Luomus koordinoi myös Suomen Lajitietokeskusta, joka jakaa virtuaalisesti Suomen lajitiedot.

Aino on henkilökohtaisesti osallistunut mm. kahteen edelliseen lajien uhanalaisuusarviointiin.

"Luonto hyvinvointimme ja olemassaolomme perusta. Minua inspiroi erityisesti luontokadon selättämiseen vaikuttaminen avoimen tiedon keinoin. Kun pystymme jakamaan tietoa sujuvammin, pystymme paremmin tarvittaviin poikkisektoraalisiin ratkaisuihin."

Mikä on vinkkisi kestävämpään elämään, Aino?

"Vaikuta rohkeasti! Arjen valinnoilla, verkostoissasi ja julkisesti."

Tue tutkimusta luontokadon pysäyttämiseksi

Varpunen ja yli 2 500 muuta lajia on vaarassa kadota Suomesta. Lahjoittamalla autat meitä löytämään ratkaisuja luontokadon pysäyttämiseksi. Klikkaa ja lue lisää!

Ilmasto ja luonnon monimuotoisuus

Tiede vie meitä kohti ilmastokriisin ja luontokadon ratkaisemista. Nyt on pakko toimia. Tutustu Helsingin yliopiston teemaan Ilmasto ja luonnon monimuotoisuus.