Lasten tiedekysymykset LIVE

Lapsi viittaa tapahtumassa.

Ke 5.2. klo 17
Stage

Helsingin Sanomien suosikkipalsta Lasten tiedekysymykset saapuu jälleen yleisön eteen. Kysymysten aiheina ovat anatomia, eläimet ja aivot. Miten käy, jos ihmisellä ei ole aivoja? Mikä eläin syö eniten? Miksi ihmisen sydän ei ole piirretyn sydämen muotoinen?

Tiedekulmassa esitettyihin lasten kysymyksiin ovat vastaamassa Markus Piha, Suvi Viranta-Kovanen, Hannu Sariola ja Sampsa Vanhatalo. Tilaisuuden juontaa Helsingin Sanomien tiedetoimituksen esihenkilö Jukka Ruukki.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Helsinki Health Weekiä, joka vie sinut elämäntieteiden huippuosaamisen äärelle. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livestriimiä tai katso tallenne! Klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan myös Facebookissa.

Tutkijaraati

Markus Piha, Hannu Sariola, Suvi Viranta-Kovanen, Sampsa Vanhatalo

Markus Piha, Hannu Sariola, Sampsa Vanhatalo, Suvi Viranta-Kovanen

 

Markus Piha, suun­nit­te­li­ja, LUO­MUS

@MarkusPiha

Kuka olet, mitä teet? Olen eläintieteilijä. Tutkin etenkin lintuja, esimerkiksi niiden runsautta, esiintymistä ja muuttoa. Haluan ymmärtää miksi eläimet runsastuvat tai vähenevät, ja sitä kautta ymmärtää miten lajien uhanalaistumista voisi torjua.

Mieleenpainuvin lapsen tiedekysymys: Voiko myrkkysammakko tappaa toisen myrkkysammakon myrkyllään?

Hannu Sariola, ke­hi­tys­bio­lo­gian pro­fes­so­ri, Hel­sin­gin yliopisto ja las­ten­pa­to­lo­gian yli­lää­kä­ri, Hus­Lab

Kuka olet, mitä teet? Olen tutkija, opettaja ja byrokraatti. Tutkin sikiön kehitystä ja sen häiriöitä sekä opetan lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoita ymmärtämään, miten solusta tulee yksilö. Lisäksi johdan terveyden tutkimuksen tutkijakoulua, jossa tehdään tohtoreita. Minua kiehtoo sikiön kehityksen aikaisten solujen keskustelu, jonka kielen me nyt ymmärrämme.

Mieleenpainuvin lapsen tiedekysymys: Missä minulla oli potta, kun olin äidin vatsassa?

Sampsa Vanhatalo, kliinisen neurofysiologian professori, Helsingin yliopisto ja BABA-tutkimuskeskuksen johtaja

Kuka olet, mitä teet? Olen kliinisen neurofysiologian professori ja teen töitä sekä Lastensairaalassa että vauvojen aivotutkimuskeskus BABAssa. Minusta lasten aivot ovat kiehtovat, sillä lapsen aivojen kehitys on perusta koko elämänkestoiselle hyvinvoinnille. Lasten aivoissa on vielä paljon tuntematonta ja tilaa parantaa.

Mieleenpainuvin lapsen tiedekysymys: Huimaako lintuja, kun ne lentää korkealla?

Suvi Viranta-Kovanen, paleobiologian dosentti ja yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto

@VirantaKovanen

Kuka olet, mitä teet? Olen paleontologi ja anatomi. Opetan ihmisen anatomiaa lääketieteen opiskelijoille ja tutkin petoeläinten evoluutiota anatomian avulla. Minua kiehtoo eläinten ja ihmisen kehon pienet yksityiskohdat, joista koostuu kullekin lajille toimiva anatominen kokonaisuus.

Mieleenpainuvin lapsen tiedekysymys: Miksi koiralla on neljä jalkaa? Yksinkertainen kysymys, johon on monta hyvää vastausta.