Päiväni avaruustutkijana

Päiväni avaruustutkijana
Lähtölaukaus avaruuteen! Tässä koko perheen työpajatapahtumassa pääset hyppäämään universumin pyörteisiin avaruustutkijana ja kokeilemaan, miten avaruutta tutkitaan käytännössä.
Lähtölaukaus avaruuteen! Tässä koko perheen työpajatapahtumassa pääset hyppäämään universumin pyörteisiin avaruustutkijana ja kokeilemaan, miten avaruutta tutkitaan käytännössä.

Päiväni avaruustutkijana -työpajatapahtuma | 20.9. klo 16–19

Lähtölaukaus avaruuteen! Tässä koko perheen työpajatapahtumassa pääset hyppäämään universumin pyörteisiin avaruustutkijana ja kokeilemaan, miten avaruutta tutkitaan käytännössä. Työpajapisteillä pääset muun muassa rakentamaan vessapaperista aurinkokuntaa, tutustumaan ihkaoikeisiin meteoriittinäytteisiin, kurkistamaan lämpökameraan sekä oppimaan miten pilvet syntyvät.  

Tule Tie­de­kul­maan 20.9. klo 16 alkaen tutustumaan avaruuden ilmiöihin tut­ki­joi­den ja tie­de­kas­vat­ta­jien kanssa!

Tapahtuma on tarkoitettu kaikenikäisille, ja kokeilupisteet ovat avoinna klo 16–19. Tapahtumassa voi vierailla koska tahansa aukioloajan puitteissa. Tiedekulma tuottaa tapahtuman yhteistyössä Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkoston ja Helsingin observatorion kanssa. 

Tutustu työpajoihin

Vessapaperi-Aurinkokunta

Lähinaapurustomme, Aurinkokunta, on muuttunut yhden vessapaperirullan mittaiseksi. Arvaatko, miten kaukana sijaitsemme Auringosta? Montako arkkia tarvitaan uloimpaan planeettaan Neptunukseen saakka? Pisteen järjestää Helsingin observatorio.

Kaakaojauhokraatteri

Kokeile, millainen kraatteri asteroidin heitosta syntyy! Muuntele asteroidin kokoa, nopeutta ja törmäyskulmaa – kuinka ne vaikuttavat? Valmistaudu hyväntuoksuiseen tömähdykseen! Miltä heitto näyttää hidastettuna kameran läpi? Pisteen järjestää Helsingin observatorio.

Tähtikuvioita etsimässä

Tähtitaivas on täynnä sankareita, eläimiä ja myyttisiä tarinoita. Tunnistatko esimerkiksi seitsentähtisen Otavan ja antiikin metsästäjähahmon Orionin? Vai keksitkö aivan ikioman tähtikuvion? Pisteen järjestää Helsingin observatorio.

Muinaisesta asteroidista meteoriitiksi

Tiesitkö, että monet asteroidit ja meteoriitit ovat maapalloa vanhempia? Pisteellä pääset tutustumaan oikeisiin meteoriitteihin, jotka ovat peräisin asteroideista. Voit myös kokeilla tuhoutuneen muinaisen pikkuplaneetan ydintä. Pisteen järjestää luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus.

Tutkitaan infrapunasäteilyä!  

Miltä ihminen näyttää lämpökameran läpi katsottuna? Mitkä asiat ympäristössä näyttävät lämpimiltä, entä kylmiltä? Voiko lämmöllä kirjoittaa viestin? Pisteellä tutkitaan lämpökameroiden avulla infrapunasäteilyä ja miten eri tavoin näkyvä valo ja infrapunavalo läpäisevät asioita. Pisteen järjestää fysiikan avoin opetuslaboratorio Fotoni.

Tule tekemään saippuakuplia ja pilviä!

Voiko hiilidioksidia nähdä? Tuntuuko pilvi pumpulilta, kun sitä koskettaa? Miten hiilidioksidin avulla saadaan tehtyä saippuakuplia? Pisteellämme pääset testaamaan näitä asioita! Hiilidioksidia on omassa ilmakehässämme mutta myös avaruudessa: esimerkiksi Venuksen kaasukehä koostuu suurelta osin hiilidioksidista. Työpisteellämme pääset testaamaan, miten hiilidioksidin avulla saadaan tehtyä saippuakuplia ja näkemään, miten pilvet syntyvät. Samalla pohditaan, onnistuisikohan saippuakuplien tekeminen suoraan Venuksen kaasukehästä? Pisteen järjestää Kemianluokka Gadolin.

Tule tekemään uutisia!

Helsingin Sanomien Lasten uutisten työpajassa pääset kartuttamaan medialukutaitoja ja askartelemaan oman uutisaukeaman yhdessä tuttujen toimittajien kanssa.

Astu avaruuteen VR-simulaatiossa!  

Laita VR-lasit päähän, ja olet kosmologisen simulaation sisällä! Lennät Coman galaksijoukon ohi – katso vasemmalle! Pimeän aineen jakaumaa kuvaava VR-video perustuu kosmologiseen SIBELIUS-DARK-simulaatioon, joka on toteutettu Helsingin yliopistossa. Simulaatiossa esitetään tietokoneella paikallista maailmankaikkeuttamme luomalla malli sen lähellä olevista galakseista ja rakenteista. VR-videota esittelevät asiantuntijat Theoretical Extragalactic Research Group -tutkimusryhmästä.