Avaruus Oy

Avaruus Oy
Millaista bisnestä avaruudessa tehdään ja miten avaruutta voidaan hyödyntää kestävästi?
Millaista bisnestä avaruudessa tehdään ja miten avaruutta voidaan hyödyntää kestävästi?

Avaruus Oy | 14.9.

Avaruustalous ja kaupallisten satelliittien määrä kasvaa huimaa vauhtia. Yritykset ovat yhä suuremmassa roolissa avaruuden valloittamisessa, ja myös Suomi on kokoaan suurempi avaruustoimija. Avaruudesta on tullut viimeinen erämaa, jonka hyödyntämiselle tarvitsemme globaalit pelisäännöt.

Tässä tapahtumassa asiantuntijat keskustelevat avaruuden kiihtyvään hyödyntämiseen liittyvistä kysymyksistä. Millaista bisnestä avaruudessa tehdään ja miten avaruutta voidaan hyödyntää kestävästi? Mihin tarvitsemme avaruusoikeutta? Voidaanko avaruuden valloittamista verrata löytöretkiin?  

Keskustelemassa ovat avaruusteknologiayritys ICEYEn strategiajohtaja Pekka Laurila, avaruusfysiikan professori Minna Palmroth, väitöskirjatutkija Antti Tarvainen ja etänä työ- ja elinkeinoministeriön johtava asiantuntija Jenni Tapio. Keskustelun vetää Alma Onali.

Keskustelu on osa Tiedekulman avaruusaiheista Katse ylös -ohjelmasarjaa.

Tutustu asiantuntijoihin

Tutustu Avaruus Oy -tapahtuman keskustelijoihin alla.

Pekka Laurila

Pekka Laurila (@pekkalaurila) on avaruusteknologiayritys ICEYEn strategiajohtaja ja toinen perustajista.

Pekka, miksi jokaisen pitäisi olla kiinnostunut avaruudesta juuri nyt? 

"Suomella on juuri nyt ennenkuulumaton mahdollisuus ottaa kärkisija usealla alalla: satelliittiteknologiassa, kaukokartoituksessa, tutkimuksessa, avaruusdatan käsittelyssä sekä tekoälyyn pohjautuvien sovellusten kehityksessä. Suomen avaruuslakia uudistetaan ja uusia menestystarinoita syntyy. Nyt on oikea hetki toimia."

Minna Palmroth

Minna Palmroth (@MinnaPalmroth) on laskennallisen avaruusfysiikan professori Helsingin yliopistossa. Minna tutkii, opettaa sekä toimii aktiivisesti tieteen ja päättäjien välissä. Hänen tutkimuskohteitaan ovat avaruuden fysikaaliset olosuhteet ja niiden vaikutukset yhteiskuntaan ja kriittiseen infrastruktuuriin sekä avaruuden kestävä käyttö.

Minna, miksi jokaisen pitäisi olla kiinnostunut avaruudesta juuri nyt?

"Avaruus on megatrendi, ja erityisesti avaruuden kaupallinen käyttö on räjähdysmäisessä kasvussa. Tämä trendi lisää avaruuteen sijoitettuja euroja sekä tekee yhteiskunnan riippuvaisemmaksi avaruudesta. Tällaisessa tilanteessa on pakollista myös yrittää ymmärtää avaruutta ja sen lukuisia tuntemattomia fysikaalisia mekanismeja, joista voi olla haittaa ihmisille tai teknologioille."

Jenni Tapio

Jenni Tapio (@JenniTapio) on avaruustiimin vetäjä työ- ja elinkeinoministeriössä. Jennin tiimi vastaa suomalaisen avaruustoiminnan luvituksesta ja valvonnasta, Suomen edustamisesta kansainvälisissä avaruusalan yhteistyöfoorumeissa, viestinnästä sekä Suomen avaruusasioiden neuvottelukunnan työn tuesta. 

Jenni, miksi jokaisen pitäisi olla kiinnostunut avaruudesta juuri nyt?

"Avaruusalan murros, ns. New Space, houkuttelee alalle uusia toimijoita Suomessakin. Samanaikaisesti avaruuden yhteiskunnallinen merkittävyys on kasvanut – yhteiskuntamme on yhä enenevässä määrin riippuvainen avaruusdatan tarjoamista palveluista. Avaruusliikenteen hallinta ja avaruuden kestävä käyttö ovatkin tämän päivän tärkeitä teemoja, jotta voidaan varmistaa, että palvelut ovat saatavilla ja avaruuden hyödyntäminen on mahdollista meille sekä tuleville sukupolville. Tässä työssä tarvitaan yhteisesti sovittuja sääntöjä, missä lainsäädäntö on yksi mahdollisista työkaluista."

Antti Tarvainen

Antti Tarvainen (@AnttiTarvainen) on väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa. Hän tutkii innovaatiotalouden ja kolonialismin suhdetta Piilaaksossa ja Israel/Palestiinassa. Anttia kiehtoo tutkimuksessaan erityisesti kolonialismin historialliset jatkuvuudet ja kysymys siitä, miten poliittinen väkivalta piiloutuu innostaviin tulevaisuusvisiohin. 

Antti, miksi jokaisen pitäisi olla kiinnostunut avaruudesta juuri nyt?

"Avaruusfantasiat heijastavat poliittisia hierarkioita ja valtarakenteita maan kamaralla. Kenen kustannuksella avaruutta valloitetaan, kenen unelmat heijastetaan tähtitaivaalle?"