Avaruus 10 minuutissa

Avaruus 10 minuutissa
Tule Tiedekulmaan 13.9. klo 17 kuulemaan neljä ajankohtaista näkökulmaa avaruuteen. Näistä asioita meistä jokaisen kannattaisi juuri nyt olla kärryillä.
Tule Tiedekulmaan 13.9. klo 17 kuulemaan neljä ajankohtaista näkökulmaa avaruuteen. Näistä asioita meistä jokaisen kannattaisi juuri nyt olla kärryillä.

Avaruus 10 minuutissa | 13.9.2022 klo 17

Tervetuloa matkalle avaruuteen! Tässä tapahtumassa kuulet Helsingin yliopiston tutkijoilta neljä ajankohtaista näkökulmaa avaruuteen.

Aloitamme lähiavaruuden ilmiöistä ja etenemme lopuksi syvemmälle maailmankaikkeuteen. Tule mukaan oppimaan, miksi avaruusromu on ongelma, ovatko asteroidit todellinen uhka planeetallemme, mitä vaikutuksia avaruusmyrskyillä on Maassa ja mitä nykytutkimus sanoo mustista aukoista. 

Mukana ovat avaruusfyysikko Markus Battarbee, tähtitieteilijä Mikael Granvik, teoreettinen astrofyysikko Peter Johansson ja avaruusfyysikko Emilia Kilpua. Tapahtuman juontaa Liisa Mayow

Voit seurata illan esityksiä paikan päällä Tiedekulmassa (missä pääset myös esimerkiksi sukeltamaan universumin syövereihin VR-simulaation avulla!) tai striimin välityksellä Tiedekulman sivuilla. Illan esityksistä julkaistaan jälkikäteen tallenteet Tiedekulman Youtube-kanavalla.

Illan esitykset:

Mikael Granvik: Asteroidit nyt ja tulevaisuudessa

Markus Battarbee: Avaruusromu miksi tyhjiössä voi olla ruuhkaa?

Emilia Kilpua: Luvassa myrskyisää avaruussäätä 

Peter Johansson: Mustat aukot – uhka vai mahdollisuus?

Tutustu asiantuntijoihin

Tutustu Avaruus 10 minuutissa -tapahtuman esiintyjiin alla.

Markus Battarbee

Markus Battarbee on avaruusfyysikko, joka tutkii maapallon lähiavaruutta ja aurinkomme vaikutuksia siihen. Hän työskentelee yliopistotutkijana Helsingin yliopistossa.

Markus, miksi jokaisen pitäisi olla kiinnostunut avaruusromusta juuri nyt?

"Elämme uskomatonta avaruusteknologian buumia ja kuten olemme oppineet, ihmiskunta voi aiheuttaa ympäristölleen arvaamatonta hallaa toimillaan. On tärkeää varmistaa, että lähiavaruutemme säilyy käytettävänä ja turvallisena myös jatkossa, yhä useampien satelliittien auttaessa päivittäistä elämäämme. Emmehän halua, että yhtäkkiä yhteiskuntamme pitäisikin tulla toimeen ilman esimerkiksi GPS:ää?"

Mikael Granvik

Mikael Granvik on tähtitieteilijä ja planetaarisen astrofysiikan apulaisprofessori Helsingin yliopistossa sekä avaruusteknisten systeemien apulaisprofessori Luulajan teknillisessä yliopistossa. Mikael tutkii asteroideja ja muita Aurinkokunnan pienkappaleita. 

Mikael, miksi jokaisen pitäisi olla kiinnostunut asteroideista juuri nyt?

"26.9.2022 NASAn DART-luotain törmää asteroidin Didymos kuuhun Dimorphokseen ja tekee näin ensimmäisen todellisen mittakaavan testin sellaisella teknologialla, jota voidaan käyttää asteroiditörmäysten estämiseen."

Emilia Kilpua

Emilia Kilpua (@EmiliaKilpua) on avaruusfysiikan professori Helsingin yliopistossa. Hän tutkii Maan ja Auringon välisiä tapahtumia ja fysiikkaa. Lisäksi Emilia opettaa sekä ohjaa opiskelijoita, väitöskirjatutkijoita ja tutkijatohtoreita.  

Emilia, miksi jokaisen pitäisi olla kiinnostunut avaruusmyrskyistä juuri nyt?

"Auringon aktiivisuus on kasvamassa. Taivaalla tulee leiskumaan siis yhä enemmän revontulia. Myrskyt aiheuttavat lisäksi kaikenlaisia ongelmia teknologisille systeemeille sekä maan pinnalla että avaruudessa."

Peter Johansson

Peter Johansson on astrofysiikan professori Helsingin yliopistossa. Teoreettisena astrofyysikkona hän tutkii erityisesti galaksin syntyä ja kehitystä sekä supermassiivisten mustien aukkojen törmäyksiä. Peterin tärkein työkalu on supertietokoneella tehdyt numeeriset simulaatiot.  

Peter, miksi jokaisen pitäisi olla kiinnostunut mustista aukoista juuri nyt?

"Mustat aukot ovat maailmankaikkeuden äärimmäisimpiä kohteita ja on mahdollista, että niitä tutkimalla voimme löytää kokonaan uudenlaista fysiikkaa. Lisäksi mustista aukoista, tai tarkemmin sanottuna niiden varjoista on juuri saatu ensimmäistä kertaa kuva."