Katse ylös

Katse ylös
Tule Tiedekulmaan 13.–23.9.2022 oppimaan, mitä avaruudessa tutkitaan ja tehdään juuri nyt – ja mitä vaikutuksia sillä on elämään maapallolla.
Tule Tiedekulmaan 13.–23.9.2022 oppimaan, mitä avaruudessa tutkitaan ja tehdään juuri nyt – ja mitä vaikutuksia sillä on elämään maapallolla.

Katse ylös -ohjelmasarja 13.–23.9.2022

Se, mitä avaruudessa ja kiertoradoilla tapahtuu, näkyy arjessamme joka päivä esimerkiksi puhelimen karttasovelluksina tai täsmällisinä sääennusteina. Tule Tiedekulmaan oppimaan 13.–23.9.2022, mitä avaruudessa tutkitaan ja tehdään juuri nyt – ja mitä vaikutuksia sillä on elämään maapallolla. 

Miten satelliitit sujuvoittavat arkeamme ja millaista tietoa ne tarjoavat maapallon tilasta? Mitä on avaruusromu? Onko avaruuden käytölle pelisääntöjä? Katse ylös -ohjelmasarjassa avaruuden asiantuntijat puhuvat siitä, millaisia mahdollisuuksia avaruus avaa ja miten avaruutta hyödynnetään kestävästi ja oikeudenmukaisesti tulevaisuudessa.  

Sarjan perhetapahtumissa pääset kurkistamaan universumin ihmeisiin käytännössä ja esittämään kysymyksiä avaruustietäjille. Viiden tapahtuman lisäksi pääset astumaan sisälle universumin kehitystä kuvaaviin simulaatioihin ja kurkistamaan kaukoputkeen.

Tule Tiedekulmaan 13.–23.9.2022 etsimään ja löytämään vastauksia ihmisen ja koko maailmankaikkeuden kokoisiin kysymyksiin!

Kaikki tapahtumat työpajatapahtumaa lukuunottamatta ovat myös katsottavissa Tiedekulman verkkosivuilla suorana lähetyksenä sekä jälkikäteen tallenteina Tiedekulman Youtube-kanavalla.

Avaruussimulaatioita Tiedekulmassa

Kosmologisten simulaatioiden avulla voidaan tutkia yksityiskohtaisesti maailmankaikkeuden rakenteiden ja galaksien muodostumista ja kehitystä maailmankaikkeuden alkuhetkistä aina nykyhetkeen asti. Supertietokoneilla toteutettujen simulaatioiden avulla voimme seurata galaksien kehittymistä suoraan miljardien vuosien aikana. Sama ei tule koskaan olemaan mahdollista havaittavassa maailmankaikkeudessa.

Tiedekulmassa syyskuun ajan nähtävillä olevat videot tarjoavat erilaisia ”näkymiä” yhteen tällaiseen kosmologiseen simulaatioon. Kuvien mittakaava simulaatioissa kattaa lähes käsittämättömät 300 miljoonaa valovuotta. Näin ollen kukin pieni valorypäs kuvaa kokonaista massiivista galaksia – ei yksittäistä tähteä. Oma, suhteellisen pieni Linnunrata-galaksimme on näiden kuvien mittakaavassa noin yhden pikselin kokoinen.

Materiaalit: Stuart McAlpine

Simulaatioiden teossa mukana olleet yliopistot: University of Helsinki (Theoretical Extragalactic Research Group), Durham University, Leiden University, Liverpool John Moores University, Stockholm Universit

Tutustu tapahtumiin

Avaruus

Avaruus on nouseva kansainvälinen trendi. Helsingin yliopisto on Suomen suurin avaruusalan toimija. Tutustu yliopiston avaruustutkimukseen ja -tieteeseen!