Tarvitseeko tekoäly sääntöjä?

Tarvitseeko tekoäly sääntöjä?
Tekoälysarjan päättävässä ohjelmassa asiantuntijamme keskustelevat siitä, millaista sääntelyä tekoäly tarvitsee ja miten se tullaan toteuttamaan.
Tekoälysarjan päättävässä ohjelmassa asiantuntijamme keskustelevat siitä, millaista sääntelyä tekoäly tarvitsee ja miten se tullaan toteuttamaan.

Tarvitseeko tekoäly sääntöjä?

Tekoälyä ei tällä hetkellä koske mikään oma lainsäädäntö Suomessa tai Euroopan unionissa. EU on tehnyt hiljattain ehdotuksen tekoälyn sääntelyn toteuttamiseksi – toteutuessaan sillä tulee olemaan huomattavia vaikutuksia koko yhteiskuntaamme.

Tässä tapahtumassa puhutaan siitä, millaista sääntelyä tekoäly tarvitsee ja miten se tullaan toteuttamaan.

Keskustelemassa ovat Petri MyllymäkiOlli-Pekka RissanenSuvi Sankari ja etäyhteydellä Miapetra Kumpula-Natri. Ohjelman juontaa Elina Lappalainen.

Tarvitseeko tekoäly sääntöjä -ohjelmassa keskustellaan mm. seuraavista tekoälyn sääntelyä koskevista kysymyksistä:

Millaisia periaatteellisia ja oikeudellisia lähtökohtia teknologioiden sääntelyyn liittyy? Mitä on se tekoäly, jota yritämme säännellä?

Millaisia käyttötarkoituksia tekoälyllä saa olla?

Miten sääntely vaikuttaa tulevien teknologioiden kehitykseen?

Mikä on Euroopan ja eurooppalaisten arvojen rooli Kiinan ja Yhdysvaltojen välissä, kun tekoälylle asetetaan rajoja?

Asiantuntijat

Tutustu "Tarvitseeko tekoäly sääntöjä?" -ohjelman asiantuntijoihin alla.

Miapetra Kumpula-Natri

Miapetra Kumpula-Natri (@miapetrakumpula) on europarlamentaarikko ja Euroopan parlamentin tekoälyvaliokunnan varapuheenjohtaja. Roolissaan valiokunnan varapuheenjohtajana Miapetra työskentelee parhaillaan useiden Euroopan digitaaliseen tulevaisuuteen liittyvien lakipakettien parissa sekä seuraa alan kehitystä Euroopassa.

Mitä jokaisen pitäisi tietää tekoälystä juuri nyt?

"Tekoäly ei ole mystinen ilmiö, vaan konkreettinen työkalu, jonka käyttöön liittyy sekä mahdollisuuksia että riskejä. Mahdollisuuksien vapauttaminen vastuullisella tavalla edellyttää selkeitä, arvopohjaisia sääntöjä."

Petri Myllymäki

Petri Myllymäki (@PetriMyllymaki) on Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori sekä Suomen tekoälykeskuksen (FCAI) varajohtaja. Tällä hetkellä Petri pohtii työssään sitä, kuinka Eurooppa voi pärjätä paremmin globaalissa kisassa niistä tekoälyosaajista, jotka kehittävät tekoälyteknologioiden seuraavan sukupolven.

“Tällä hetkellä me koulutamme suuren osan näistä osaajista, mutta hyödyt valuvat muualle.”

Mitä jokaisen pitäisi tietää tekoälystä juuri nyt?

"Tekoälyn määrittely on vaikeaa, koska se ei ole mikään yksittäinen teknologia, ilmiö tai ongelma. Tekoälyn merkitys vaihtelee käyttötarkoituksen ja kontekstin mukaan, ja siksi sen sääntelykin teknologiana on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Onkin järkevämpää säännellä käyttötarkoituksia kuin tiettyjä tekoälyteknologioita."

Olli-Pekka Rissanen

Olli-Pekka Rissanen (@OPRissanen) työskentelee valtiovarainministeriön johtavana asiantuntijana. Viime vuosina hänen työnsä teemana on ollut tietopolitiikan luominen Suomeen.

"Tietopolitiikka on ajankohtaisempi kuin usein tiedostetaan. Tiedon vallankumous on tapahtunut."

Mitä jokaisen pitäisi tietää tekoälystä juuri nyt?

"Käytät tekoälyä ihan huomaamattasi. Se on useissa palveluissa sisällä. Jos joku palvelu tuntuu oikein hyvältä, kannattaa miettiä, olisiko siinä mukana tekoäly."

Suvi Sankari

Suvi Sankari on eurooppaoikeuden dosentti sekä Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan Legal Tech Labin (@LegaltechHEL) tutkimuskoordinaattori. Hän työskentelee oikeuden, teknologian ja yhteiskunnan rajapintojen sekä niiden vuorovaikutuksen parissa.

“Kiehtovaa on ihmisen ja koneen työnjako tai yhteistyö, sekä ihmiselle että teknologialle annetut roolit nyt ja tulevaisuudessa – ja tämän dynamiikan vaikutus oikeudelliseen sääntelyyn.”

Mitä jokaisen pitäisi tietää tekoälystä juuri nyt?

"Ymmärtääksemme tekoälyn mahdolliset positiiviset ja negatiiviset vaikutukset yhteiskuntaan ja sen oikeudellisen ohjailemisen tarpeet tulisi jokaisen – myös minun – ymmärtää tekoälykeskustelussa paremmin se, mitä tekoälyllä kulloinkin tarkoitetaan: siis ero sen välillä, missä teknologinen kehitys on nyt, ja mihin mennessä teknologian odotetaan kehittyvän mihin. Tekoälyn äärellä olisi hyvä havainnoida eri konteksteissa sitä, mitä tekoälyn käyttö varsinaisesti muuttaa ja miten tekoälyä tulisi käyttää."

Ihmisten teknologia

Reilun digitaalisen maailman suunnittelevat reilut ihmiset. Teknologinen kehitys muuttaa jokapäiväistä elämäämme ruuantuotannosta lääkkeiden valmistukseen. Tarvitsemme tekoälyn lukutaitoa toimiaksemme reilusti datan ja algoritmien maailmassa. Tutustu Helsingin yliopiston teemaan "Ihmisten teknologia".

Lue lisää tekoälyn sääntelystä

Haluaisitko lukea lisää tekoälyn sääntelystä? Tutustu lukuvinkkeihin!