Ihmisten tekoäly

Ihmisten tekoäly
Tarvitsemme tekoälyn lukutaitoa toimiaksemme reilusti datan ja algoritmien maailmassa. Avaa aapisesta uusi sivu ja tule kanssamme oppimaan, mitä tekoälystä ja algoritmeistä tulisi ymmärtää ja miksi meidän jokaisen tulisi osata lukea dataa.
Tarvitsemme tekoälyn lukutaitoa toimiaksemme reilusti datan ja algoritmien maailmassa. Avaa aapisesta uusi sivu ja tule kanssamme oppimaan, mitä tekoälystä ja algoritmeistä tulisi ymmärtää ja miksi meidän jokaisen tulisi osata lukea dataa.

Ihmisten tekoäly -ohjelmasarja 21.–30.9.2021

Tarvitsemme tekoälyn lukutaitoa toimiaksemme reilusti datan ja algoritmien maailmassa. Tiedekulman Ihmisten tekoäly -ohjelmasarja tarjoaa läpileikkauksen tekoälyn, datan ja algoritmien nykyhetkeen ja mahdollisuuksiin. Neljä ohjelmaa sukeltavat suoraan tekoälyn etiikan, datalukutaidon, tekoälyn mahdollistamien tulevaisuuksien ja tekoälyn sääntelyn ytimeen.

Äänessä ovat tekoälyn huippuasiantuntijat, jotka keskustelevat siitä miltä tekoälyn sävyttämä maailma näyttää nyt ja tulevaisuudessa, ja kenen ehdoilla tekoälyä kehitetään. Katso tai kuuntele ohjelmien tallenteita!

Ihmisten teknologia

Reilun digitaalisen maailman suunnittelevat reilut ihmiset. Teknologinen kehitys muuttaa jokapäiväistä elämäämme ruuantuotannosta lääkkeiden valmistukseen. Tarvitsemme tekoälyn lukutaitoa toimiaksemme reilusti datan ja algoritmien maailmassa. Tutustu Helsingin yliopiston teemaan "Ihmisten teknologia".

Tiedekulman tekoälyaiheisia sisältöjä

Kiinnostaako tekoäly aiheena enemmänkin? Tutustu Tiedekulman tekoälyaiheisiin tapahtumatallenteisiin!

Tekoäly päättää

Mitä haasteita tulee vastaan, kun koneelle annetaan valta pisteyttää ihmisiä ja päättää esimerkiksi vakuutuksista ja Kela-korvauksista? Miten saadaan algoritmien pohjalla olevasta datasta reilua ja oikeudenmukaista ja päätösten perusteista läpinäkyviä? Tutkijat Minna Ruckenstein, Jenni Hakkarainen ja Teemu Roos keskustelevat siitä, miten tietokoneavusteinen päätöksenteko vaikuttaa elämäämme nyt ja tulevaisuudessa.

Tekoäly nyt

Mitä tekoäly oikeastaan on ja mitä siitä pitäisi tietää? Voiko kone olla luova tai älykäs? Mikä on mahdollista nyt ja mihin tekoälyn kehitys on menossa? Näihin kysymyksiin vastaavat tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen ja yliopistonlehtori ja kognitiontutkija Anna-Mari Rusanen Helsingin yliopistosta sekä Aalto-yliopiston professori Jaakko Lehtinen.

Terveys ja tekoäly

Miten tekoälyä hyödynnetään terveydenhuollossa nyt ja tulevaisuudessa? Millaisia ovat tekoälyyn ja lääketieteeseen liittyvät eettiset kysymykset? Terveydestä ja tekoälystä keskustelemassa professori Sampsa Hautaniemi, lääkäri ja kokeellisen neurologian dosentti Hanna Renvall sekä lääkäri ja molekyylilääketieteen dosentti Nina Linder. Tilaisuuden juontaa Elina Lappalainen.