Nationalismi nyt

Tiedekulma - Nationalismi nyt

TO 28.9. KLO 17
STAGE

Kuka saa olla suomalainen? Kansallisaate kumpuaa stereotypioista ”meistä” ja ”heistä”. Tulijat koetaan uhaksi, vaikka he tulisivat pakosta henkensä säilyttämiseksi, eivätkä ehkä edes haluaisi tulla. Maailma koetaan aiempaa turvattomammaksi, vaikka Euroopassa on turvallisempaa kuin vuosikymmeniin. Julkinen ilmapiiri on kärjistynyt, mutta big data ihmisten mielipiteistä antaa toisenlaisen kuvan.

Uhkakuvia ruokitaan, koska nationalismista hyötyy aina joku.

Keskustelemassa nationalismin ja identiteetin monista kasvoista Jussi Pakkasvirta, Pasi Saukkonen, Inga Jasinskaja-Lahti, Timo Miettinen ja Maïmouna Jagne-Soreau. Keskustelua ohjaa toimittaja Ville Blåfield.

Illan aihe kuuluu uuden Tiedekulman avaussarjaan Pieni maa, suuri muuttuja, jossa syvennetään ymmärrystä Suomea kohtaavista muutoksista.

Tilaisuus on avoin ja maksuton. Osa keskustelusta on suomeksi ja osa englanniksi. Voit seurata tilaisuutta myös verkossa suorana tai tilaisuuden jälkeen tallenteena tästä linkistä.

Keskustelijat

Politiikan tutkija Pasi Saukkonen työskentelee erikoistutkijana Helsingin kaupunginkanslian kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikössä. Tätä ennen hän työskenteli vajaan kymmenen vuoden ajan Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiön ylläpitämässä tutkimuskeskuksessa Cuporessa. Saukkonen on julkaissut runsaasti maahanmuutosta, kotoutumisesta ja kotouttamisesta sekä monikulttuurisuudesta ja multikulturalismista.

Jussi Pakkasvirta on alue- ja kulttuurin tutkimuksen professori Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekulmassa. Hän on tutkinut nationalismin, integraation ja populismin teoriaa ja käytäntöjä. Juuri nyt Pakkasvirta on kiinnostunut, miten nationalismi ja poliittiset yhteisöt muodostuvat sosiaalisen median aikakaudella. Pakkasvirta on myös Latinalaisen Amerikan tutkija ja Euroopan Latinalaisen Amerikan tutkimuksen tiedejärjestön CEISAL:in puheenjohtaja.

Timo Miettinen on filosofi, joka toimii tällä hetkellä yliopistotutkijana ja projektijohtajana Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkostossa. Hän on erikoistunut eurooppalaisen aatehistorian ja poliittisen filosofian tutkimukseen.

Inga Jasinskaja-Lahti toimii sosiaalipsykologian professorina Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimusryhmänsä työskentelee ryhmien välisten suhteiden parissa tavoitteena ymmärtää arkielämän moninaisuutta ja sen haasteita sekä etsiä keinoja puuttua eriarvoisuuden kasvuun Suomessa.

Maïmouna Jagne-Soreau on ranskalainen pohjoismaisen kirjallisuuden tohtoriopiskelija Helsingin yliopistossa ja Sorbonnen yliopistossa Pariisissa. Tutkimuksessaan hän keskittyy Pohjoismaissa asuvien toisen sukupolven maahanmuuttajien kirjalliseen ilmaisuun ja kehittää "post-maahanmuuton kirjallisuuden" käsitettä.